Nastavení clony na "starém skle" Exakta AF 75-300/4-5,6 MC Macro pro Nikon

  • jirka D
    jirka D
    Autor
    13.11.2020 19:00

    Dobrý den,
    mám na vás znalé jeden dotaz. Podlehl jsem kouzlu "starých skel" a zakoupil objektiv Exakta AF 75-300/4-5,6 MC Macro pro Nikon. Chci ho používat na Nikon-u D 5600. U zrcadlovek Nikon, v spojení se starými objektivy, bývá problém s ostřením na nekonečnu. To je údajně způsobeno větší FFD (vzdálenost mezi snímačem a samotným bajonetem). Tohoto jsem byl, vzhledem k tomu že se jedná o objektiv pro Nikon, ušetřen. Mám však jiný problém. V případě že nastavím na objektivu jinou clonu než 22, tak se na displeji objeví nápis: " nastavte a zaaretujte nejvyšší clonové číslo". V tom okamžiku aparát odmítá fotit. Takto to je u všech režimů i na manuálním. V případě že tak učiním aparát fotí. Parametry se logicky přizpůsobí mechanicky nastavené a zaaretované cloně 22 (dlouhé časy a vysoké ISO). V tomto stavu je objektiv použitelný jen omezeně. Jeho světelnost nic moc + plná clona a šumí to jako svého času rádio Luxembourg. "Stará skla" mívají obecně zajímavý bokeh, to bylo jedním z důvodů proč jsem objektiv zakoupil. Bokeh se dá nejlépe dosáhnout při úplně nebo téměř úplně odcloněném objektivu, co clona 22 asi nebude. Takže zase nic.
    Nevíte náhodou co s tím? Pomůže vyřadit elektroniku v objektivu? Dokážu nahrát tento objektiv do firmwaru fotoaparátu?
    Předem děkuji za odpověď.

  • E.B.E
    E.B.E
    13.11.2020 23:16
    Reaguje na jirka D 13.11.2020 19:00:

    "Dobrý den, mám na vás znalé jeden dotaz. Podlehl jsem kouzlu "starých skel"..." - zobrazit celý komentář

    Nepoužívám sice značku Nikon, ani zmiňovaný objektiv, ale podle stáří a určení objektivu pro analogové SLR myslím, že jednoduše použít nepůjde. Což potvrzuje i stránka supportu Nikon a přiložený návod k demontáži. Uvedený objektiv neobsahuje ani ostřící motorek (což by nevadilo), ale ani pocesor, nutný k přenosu informace. To je zároveň odpověď na otázku, jestli pomůže odtranit elektroniku. Ta chybí. Kontakty bajonetu jsou jednoduše mechanicky propojovány mechanickými spínači, což udávalo nastavenou clonu analogovému předchůdci.Stejně tak neexistuje firmware , umožňující použití. Možností je použití redukcí, obsahujících potřebnou elektroniku,nebo fotografování ve "speciálním" režimu. http://lens-club.ru/public/files/pdfs/2469fc4fe973bea29f3edfcc0b24a1f2.PDF https://www.fotoaparat.cz/clanek/1160/stare-objektivy-na-novych-digitalnich-telech-i-11340/

  • jirka D
    jirka D
    Autor
    14.11.2020 11:45

    Díky za nakopnutí, problém vyřešen. Po zaizolování kontaktů je objektiv v plně manuálním režimu funkční (u jiných režimů aparát hlásí nepřítomnost objektivu).Teda funkční v tom ohledu, že se dá manuálně na objektivu měnit clona + manuálně ostřit + na fotoaparátu nastavit čas a ISO. Tento stav je pro mne, vzhledem k ceně objektivu, přijatelný a u "starého skla" předvídatelný. Bohužel momentální počasí neumožňuje otestovat ho v exteriéru.
    Ještě jednou díky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse