Úprava fotek

  • Valda2
    Valda2
    Autor
    20.05.2020 11:21

    Dobrý den,
    ráda bych Vás požádala o programy na úpravu fotek, které se Vám nejlépe osvědčili. Ať už placené, neplacené, složité intuitivní a tak.
    Mockrát děkuji předem

  • Bohumil Dana
    Bohumil Dana
    06.06.2020 10:57

    Lightroom + Photoshop. Pouzivam to nejen proto ze tohle umi skvele veci ale hlavne protoze to ma spousta lidi a diky tomu najdu na youtube a spoooustu uzitecnych tutorialu. Mam to jako predplatne.

  • Míla Vildová
    Míla Vildová
    08.07.2020 22:11

    Zmenšování fotek..
    Přenáším sem pár komentářů, které vznikly pod fotkou https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/478164/?page=92554a986860a9c3b9ffb1adda2dad98
    a možná by mohly někoho i zajímat, nebo by se chtěl k tomu vyjádřit..

    Chtěla bych se zeptat, protože tomu zas tak nerozumím. Když mi fotka spadla pod 200 kB, zjišťovala jsem proč, pokud jsem zmenšila fotku bez postprocesu, vyšla třeba 500-800 kB. po mírné úpravě polovic, po větší i pod 200kb, úpravou nemyslím ořez fotky, mohou tedy mít úpravy vliv na datovou velikost fotografie?

    tencosiudělilban
    Reaguje na Míla Vildová 08.07.2020 14:48:

    Samozřejmě. I když pod pojmem úpravy je možný si představit cokoli. Fotka se skládá ze spousty pixelů. Tj droboučkých bodů. To je základní rozlišení určité velikosti plochy fotografie. Body jsou jednak různě jasný, ale taky barevný. Každá tahle informace jsou ony data. A čím víc informace ve fotce chybí, tím je fotka nakonec datově menší. Tj pokud něco z dat ve fotce odstraníš, budou chybět a fotka bude "menší". Pokud odstraníš barvu, fotka se bude rozlišovat jen jasově, zase bude "menší". A takhle funguje i formát Jpeg. Tj formát komprimační, ztrátový (už od toho slova je jasný, že o něco přijdeš) a nejběžnější formát. Dělá to, že odstraní nedůležitý informace tím, že spojí podobný vedlejší pixely a barvy dohromady, čímž fotku zmenší datově, aby se třeba líp posílala poštou, nebo strkala na web. Podle stupně komprimace je fotka menší a menší, ale taky nekvalitnější a nekvalitnější. Má to navíc ještě háček, který si lidi neuvědomují. Když úprava,Jpeg odstraní informaci, už ji nevrátí. A tak s každou další úpravou, uložením a dalším postprocesem té samé fotky z ní nakonec nemusí zbýt prakticky nic. Takže skovávat originál, ukládat kopii a další úpravy zase jen z původního netknutýho originálu. Žádný upravím si fotku, uložím si ji, dyť můžu fotku příště upravit zas :-) (to sice jde, ale používají se k tomu speciální, nekomprimační soubory. Např. png ) Stručně a lidově zjednodušeno.

    PS: Pro přesnější radu, kde je chyba, by bylo třeba vysvětlit pojmy a postup. Nerozumím v tvém případě pojmům "spadla", "malý, větší postproces", ani postupu, jakým fotky zmenšuješ, ukládáš (jestli umíš použít a hlavně nastavit onen proces v daném programu)

    Míla Vildová
    Spadla znamená zmenšeno pod 200 kB, malý a větší postproces, podle zásahů na fotce, zmenšovala jsem v Zoneru, ale teď mi na zmenšení víc vyhovuje jednoduchý prográmek v PhotoScape, nechává větší data a zmenšení se v kvalitě neprojeví, zadám jen velikost fotografie, lehce doostřím a hotovo.

  • E.B.E
    E.B.E
    08.07.2020 22:52
    Reaguje na Míla Vildová 08.07.2020 22:11:

    "Zmenšování fotek.. Přenáším sem pár komentářů, které vznikly pod fotkou..." - zobrazit celý komentář

    Pořád nerozumím pojmu "spadla". Jak spadla...sama od sebe? Menší, větší chápu, ale slovo postproces znamená celou cestu od vzniku fotky, přes úpravy ve fotoaparátu, změnu formátu, úpravy v editoru, až po přesun fotky na web. Proto jsem se ptal na detaily. A ne. Asi neexistuje horší a lepší prográmek. Jen jednodušší a složitější. Ono zmenšování má svoje pravidla a nastavení, o kterých zřejmě nevíš. Ono kliknutí na "zmenšit" je až to poslední. Každému tomuhle kliknutí musí předcházet nastavení jak, na kolik a čím zmenšit. Což je ale umístěné v každém programu jinde. Chce to číst a hledat. Hlavně vědět. Třeba takový Photoshop obsahuje kolonku "Zmenšit pro web",lidmi často používanou. Jen je už nezajímá, jak to udělá a jak bude fotka vypadat. Ten samý program ale obsahuje v nabídce i další položky s podobnými názvy a stejným výsledkem. Tlačítka "zmenšit obrázek", "změnit velikost" a "převzorkovat". Stejně jako "Uložit" a "Uložit jako...",při jejichž použití vyskočí okýnko s nabídkou, ve které si člověk vybere, jak se má obrázek zmenšit, na kolik, jakým způsobem a kam uložit. Nejlepšího výsledku se dosahuje jen ručmí kontrolou celého procesu. Na to je ale potřeba vědět, co děláš, znát pojmy a nespoléhat se na "automatiku". Což se ale dneska nenosí. Prostě i fotografování je věda a ke každé práci je třeba znát svůj pracovní nástroj. V tomhle případě počítač, programy i fotoaparát. Kdo chce, najde si odpovídající návody a články na netu

  • E.B.E
    E.B.E
    08.07.2020 23:13

    Asi bude lepší pár ukázek s nastavením v různých programech. Důležitý je zaškrtnout/kliknout na okýnka volby, nastavení, upřesnit nastavení, bez kterých je nabídka nepřístupná

  • E.B.E
    E.B.E
    08.07.2020 23:14

    ...nebo

  • E.B.E
    E.B.E
    08.07.2020 23:18

    ...a taky ...všimni si čísílek velikosti před/po i při nastavené nulové kompresi

  • Míla Vildová
    Míla Vildová
    09.07.2020 01:23
    Reaguje na E.B.E 08.07.2020 22:52:

    "Pořád nerozumím pojmu "spadla". Jak spadla...sama od sebe? Menší, větší..." - zobrazit celý komentář

    To o čem jsem psala, byla taková má zkouška se zmenšováním fotografie. Chtěla jsem přijít na to, proč se mi fotka zmenšila v konečné úpravě, tedy i po zmenšení na danou velikost pro FA na necelých 200 kB. Vzala jsem znova originál, který měl kolem šesti MB a rovnou zmenšila, velikost byla kolem 800 kB, prostě, čím víc bylo úprav na originálu a pak zmenšené, vždycky vykázalo méně dat, což tedy vysvětluje to cos napsal. Jednalo se jen o úpravy v editoru.
    I Zoner má "uložit fotky JPEG pro Web", ale nemyslím, že to někdo používá mimo fotek na FB, nebo email. Většina myslím používá položku "Změnit rozměry" danou velikostí a nejvyšší kvalitou. Je tam i položka "Změnit rozměry podle obsahu" nemá sice položku zachování proporcí, ale lze vypočítat, jeví se mi jako nejlepší.

    Díky za obrázky, prohlédla jsem, ono je to podobné jako v Zoneru, ale tam se mi to zdá ucelenější, určité věci tam mám přednastavené podle doporučení z netu a Zoneru, takže měním většinou už jen velikost.Tady některým věcem moc nerozumím. Na té poslední fotce jsem si všimla zvětšení dat fotografie, ale není mi moc z obrázku jasné, jakým způsobem to vzniklo?

  • E.B.E
    E.B.E
    09.07.2020 07:45
    Reaguje na Míla Vildová 09.07.2020 01:23:

    "To o čem jsem psala, byla taková má zkouška se zmenšováním fotografie...." - zobrazit celý komentář

    Jen jsem chtěl ukázat, že každá položka má i jiná nastavení, které nejsou vždycky vidět, ale jsou potřeba a asi jsem to v noci kapku "zesložitil" :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse