Full frame test objektivu Canon EF 135/2L USM

  • JH 1
    JH 1
    30.07.2007 09:04

    hm, nečekal jsem že velikost buněk bude mít takový vliv na kresbu, vždyť na full je lepší i roh v celém rozsahu! Se zachováním "standardních" ohnisek je to docela slibnej příslib, že fullframe nepůjde do hrobu.. Teď jen aby jej vyráběli i ostatní, ať si ho může koupit normální člověk ;)

    ty prasátka v nočních scénách to je docela prasečina :(

  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    30.07.2007 23:39

    Udělal jsem si srovnání výsledků testu rozlišení na APS-C a FF. Vycházel jsem z následujícího:

    1. Teoretické rozlišení snímače u 350D je 156 L/mm, u 5D 121 L/mm, tedy o 28 % nižší. V praxi se hodnoty budou těmto mezím blížit.
    2. Rozlišení objektivu je jeho pevně daná vlastnost a je o něco vyšší než hodnoty naměřené na 350D (ztráta daná převodem spojitého obrazu z objektivu na diskrétní data ze senzoru).

    Pracovní hypotéza byla, že:
    3. Naměřené hodnoty přepočtené na L/mm na obou čipech by se neměly příliš lišit, pokud nebudou u APS-C přesahovat rozlišení FF.

    Po přepočítání výsledků obou testů pro F2, F4, F8 a F16 ve středu snímku (okraje nejsou porovnatelné, nejsou stejně daleko od středu) se však ukázalo něco jiného:

    4. Rozlišení objektivu v L/mm naměřené na FF bylo ve všech 4 případech nižší, v průměru o 27 %. Srovnej s (1).
    5. Naměřené rozlišení objektivu vyjádřené jako procento z teoretického rozlišení snímače bylo při daném clonovém čísle pro oba typy snímačů zhruba stejné. Pokud tedy objektiv dokázal při F4/F16 "nasytit" 85/74 % rozlišení APS-C, pak u FF to bylo 86/76 %.

    Poznámka: Tvrzení (4) a (5) říkají totéž, pouze jinak vyjádřeno.

  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    30.07.2007 23:39

    Výsledky testů jsou tedy v přímém rozporu s logicky vyvozenou pracovní hypotézou. Mimo jiné by z nich bylo možné vyvozovat (9):

    6. Objektiv při F16 "nasytí" 76 % rozlišení FF čipu
    7. To je horší výsledek než při F4, rozlišení soustavy je tedy limitováno objektivem jakožto slabším článkem.
    8. Při použití snímače s vyšším rozlišením (APS-C) objektiv při F16 "nasytí" 74 % jeho rozlišení (přibližně stejné číslo jako u FF).
    9. Použití lepšího snímače tedy "zvýší" rozlišení objektivu přibližně tolikrát, kolikrát je vyšší rozlišení snímače.

    Tvrzení (9) je samozřejmě v rozporu s tvrzením (7), které definuje objektiv jako slabší článek soustavy.

    Mám pocit, že někde je chyba. Pocit tak neodbytný, že ještě v půl dvanácté v noci sedím u kompu a píšu tenhle komentář. Doufám, že alespoň někoho inspiruji ke kritickému zamyšlení nad předkládanými čísly z IMATESTů. Pokud by ta inspirace vyústila až v reakci na můj koment, budu přímo nadšen. Dobrou noc!

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    31.07.2007 16:31

    Marku, v první řadě jsem hrozně rád, že někdo také nad testy přemýšlí a nebere vše jako dogma. Jinak se omlouvám za pozdní reakci, ale dřív to bohužel nešlo.

    Tvoje tvrzení (1) je logické a správné. Koneckonců je to jen jednoduchý teoretický výpočet. U dalších tvrzení už nemáš tak zcela pravdu. Rozlišení objektivu je sice pevně daná vlastnost, ale musíš si uvědomit, že Imatest nemeří přímý obraz, který objektiv vykreslí do roviny čipu, ale až to, co mu CMOS senzor "předhodí".

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    31.07.2007 16:32

    CMOS čipy jsou poměrně složitá zařízení (více zde: http://www.fotoaparat.cz/article/5022/1). Pokud si článek o CMOS technologii pozorně přečteš, zjistíš, že vlastně hodnoty mezi APS-C a FF nejde jen tak porovnat (dokonce ani mezi různými APS-C nebo FF čipy), protože i při focení do RAWu obraz prochází několika SW úpravami přímo ve fotoaparátu, jejichž detaily neznáme stejně jako detaily samotné konstrukce jednotlivých buněk čipu (mikročočky, podíl světločivné plochy v buňkách atd.) - a zřejmě ani nikdy znát nebudeme, protože jde o přísně střežené know-how výrobců. Jinými slovy: pro objektivní porovnání by musely být buňky obou čipů (APS-C i FF) naprosto identické (senzory by se lišily pouze celkovou plochou - počtem buněk), což rozhodně nejsou.

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    31.07.2007 16:33

    Z výše napsaného je vidět, že "slabší článek soustavy" o kterém píšeš, může být jak objektiv tak i snímací čip. Záleží tedy na obou článcích soustavy. Zajdu teď trochu do extrému pro názornost. Kdybys měl teoretický FF čip o rozlišení 240x360px, nikdy nedostaneš v Imatestu lepší výsledek než 240 LW/PH (hraniční hodnota). Na druhé straně když budeš mít katastrofální obejktiv, můžeš mít na FF čipu třeba 24000x36000px, ale bude ti to k ničemu, protože se třeba nikdy nedostaneš přes 2000 LW/PH. Pokud bys na stejnou dvojici FF čipů nasadil excelentní sklo, na prvním z nich by ses stejně nemohl dostat přes hraniční hodnotu 240 LW/PH, zatímco na druhém senzoru bys klidně mohl atakovat hranici 20000 LW/PH.

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    31.07.2007 16:34

    Z toho, co jsem napsal jasně vyplývá, že porovnávat můžeš pouze výsledky, které byly získány stejným postprocesem a ze stejného čipu. Je to stejné, jako bys chtěl na kinofilmu porovnat dva objektivy. Pokud bys nefotil testovací snímky na identické filmy, nebylo by možné objektivně rozhodnout. Proto jsem také (na základě pozorování zdrojových fotografií testovacího obrazce) zavedl jiné rozmezí hodnot pro "velmi dobré" a "výborné" výsledky při laboratorním měření pro APS-C testy (Canon EOS 350D) a FF testy (Canon EOS 5D). V budoudnu začnu s největší pravděpodobností testovat i na těle Nikon D80 a i zde si budu muset vytyčit jiné "meze", protože opět půjde i jiný snímací čip (CCD, jiné rozlišení atd.).

    Měj se fajn a dobré světlo!

  • JH 1
    JH 1
    02.08.2007 14:36

    mno počítat ani zkoumat nebudu, ale řek bych že pkud má full o pár lajn teoretický rozlišovací schopnosti na mm menší, tak vzhledem k jeho ploše by měl mýt docela lepší celkovou rozlišovací schopnost, a vzhledem k tomu že špičkový skla není v na mnochých clonách aps-c ani využít, tak by měl být logicky lepší

    druhá věc je horší vlastnosti skel v rozích, ale pokud je test správný a víceméně se to projevuje jen na vinětaci/aberaci a v kresbě udělaj svý větší buňky, tak je to pohoda..

  • Martin Holek
    Martin Holek
    Autor
    02.08.2007 18:11

    Jakube, v prvním odstavci máš recht. Koneckonců absolutní hodnoty v LW/PH hrají ve prospěch FF. Na druhou stranu u těch rohů bych byl, být tebou, opatrnější. Testovaný objektiv evidentně patří k tomu nejlepšímu na trhu. U jiných už tomu taky být zdaleka nemusí. Koneckonců potrvzují to i jiné FF testy na internetu.

  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    03.08.2007 12:24

    Martin Holek >> "slabší článek soustavy" o kterém píšeš, může být jak objektiv tak i snímací čip.

    Uhodil jsi hřebíček na hlavičku, měl jsem za to, že při F16 je to objektiv, ale je fakt, že MTF soustavy je komplexnější problém, navíc když je jeden prvek analogový a druhý digitální - tj. když se spojitý vstup transformuje na diskrétní... Víc v mailu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse