Fotografování v interiéru

  • 01.04.2020 14:39
  • Festa
  • 10
  • Festa
    Festa
    Autor
    01.04.2020 14:39

    Dobrý den všem.
    Občas jsem pozván na fotografování akcí, kterou pořádají lidé, kterých si svým způsobem vážím a oni jsou rádi, že mají nějaké ty fotky na svůj web.
    https://www.roskajihlava.cz/fotoalbum/2020/07.---7.3.2020-cviceni-mars/
    https://www.roskajihlava.cz/fotoalbum/2019/08.---7.4.2019-pexesovy-turnaj/
    Chtěl bych poprosit o radu, jak bych s touto technikou dosáhl ještě lepších výsledků.
    Většinou fotím z blízka, proti oknům, v klidu i v pohybu /objekty/ atd. Používám blesku z fotoaparátu. Pokud fotím bez blesku, kvalita upadá.
    Canon Eos200D, objektivy od Canonu-
    50mm f/1,8STM- s tím skoro nefotím
    24mm f/2,8STM- s tím jsem to zkoušel
    10-18mm f/4,5-5,6 IS STM - ten se do tělocvičny osvědčil, ale musím použít blesk
    18- 135mm f3,5-5,6 IS STM- ten používám taky, pro detaily, s bleskem i bez.
    ISO mám na automatiku, clonu co nejnižší.
    Problémek je v tom, že na displeji se to jeví OK, ale výsledek se mi jeví jako poslabší.
    Doufám, že mi poradíte v rámci možností.
    Jestli si mám třeba pořídit nějaký blesk. Objektiv už ne. .-)
    Předem děkuji za pomoc. Vašík
    A pěkný aprílový den :-)

  • E.B.E
    E.B.E
    02.04.2020 11:08
    Reaguje na Festa 01.04.2020 14:39:

    "Dobrý den všem. Občas jsem pozván na fotografování akcí, kterou pořádají..." - zobrazit celý komentář

    Ode mne asi radu nečekáš. Že? To by ses asi zeptal v poště. Tak počkáme, co poradí jiní

  • Festa
    Festa
    Autor
    02.04.2020 12:03
    Reaguje na E.B.E 02.04.2020 11:08:

    "Ode mne asi radu nečekáš. Že? To by ses asi zeptal v poště. Tak počkáme, co..." - zobrazit celý komentář

    Chtěl jsem se někoho zeptat v poště, ale nakonec jsem to udělal veřejně, s tím, že se třeba přiučí i druzí.
    A budu rád za každou, dobře míněnou radu.
    Tak pokud budeš od té dobroty, tak prosím. V

  • cipis
    cipis
    03.04.2020 20:58

    Vestavěný blesk bych nechal, s ním to nevypadá dobře - max s nějakým difuzérem. Pokud je žádoucí zachytit i světelnou atmosféru pak asi podle toho co chci bych zvolil buď režim A, nebo S, s tím že bych nastavil ISO co nejvyšší, tak aby to bylo ještě v poho. Do těchto podmínek co nejsvětelnější obj. A externí blesk je asi samozřejmost a práskat s odrazem o strop, stěnu, atd....
    Snad jsem aspoň trochu pomohl..

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    04.04.2020 15:30

    Už mám tento příspěvek otevřený pár dní, přemýšlím nad odpovědí, nicméně se točím dokola a vracím se k jednomu aspektu - ke kompozici.
    Hlavním problémem fotek se širokáčem je zmatek, protože se na snímku objeví spousta objektů a fotograf by měl izolovat hlavní objekt a upozadit všechny objekty vedlejší, aby nerušily. Mám širokáč s podobným rozsahem ohnisek a vím, jak je složité s tím fotit, aby v tom nebyl z hlediska kompozice guláš.
    První věc, na kterou bych se zaměřil, je tedy komponování. A úplně první věc je držení fotoaparátu. Na některých odrazech v zrcadlech jde vidět, že "střílíte od pasu". V těchto situacích je naopak velmi vhodné komponovat přes hledáček, což vám pomůže udržet delší časy, tedy snížit ISO. Taky to pomůže s kompozicí, budete lépe vnímat scénu a odhalíte některé uřezané postavy okrajem snímku (chápu, že to neděláte za peníze, takže výsledné fotky nejsou ořezané apod. Nicméně tohle lze vyřešit už při focení a potom úpravy v PC nebudou potřeba).
    Externí blesk pomůže s kvalitou snímků, potenciálně i s izolací, pokud dobře odrazíte světlo. Nicméně jsem byl překvapen, že interní blesk není tak příšerný, jak bych čekal (mám externí, interní nepoužívám). I tak externí blesk a odrážení světla posune kvalitu fotek určitě minimálně o level výše.
    Samozřejmě bychom se mohli bavit o difuzerech na interní blesk, ale ten je už tak slabý. Pokud budete vybírat externí blesk, dejte si pozor, aby měl hlavně výklopnou hlavici a aby měl zoom, vhodný do stísněných prostor bude i nasaditelný difuzer (případně se dá dokoupit).
    A ještě pozor na dynamičtější a akční scény, některé podle mě vyžadují kratší expoziční časy. Osobně mi přišlo, že ony rozmazané pohyby nebyly "záměrné", i když toto hodnocení může být subjektivní.

  • Pokovic Foto
    Pokovic Foto
    04.04.2020 20:04

    Myslím že v první řadě jsou ty fotky kompoziční katastrofa, zaměřte se na tento váš problém navštívením nějakého workshopu nebo sledujte fota jiných fotografú. Když to pújde zapojte do práce i stativ. Když má fotka styl,nápad nebo atmosféru tak je koukatelná i v horší kvalitě. Fotoaparát i objektivy máte dostatečné tak je využijte naplno. Přeji dobré světlo.

  • Festa
    Festa
    Autor
    05.04.2020 00:22

    Zdravím vás a zatím děkuji za odpovědi. Až budu mít víc času
    a pořádně se nad radami zamyslím, tak zareaguji podrobněji.
    Vašek
    P.s. co třeba blesk pro Canon YN685?

  • Festa
    Festa
    Autor
    05.04.2020 22:26
    Reaguje na Jan Pánek 04.04.2020 15:30:

    "Už mám tento příspěvek otevřený pár dní, přemýšlím nad odpovědí, nicméně se..." - zobrazit celý komentář

    Děkuji za váš rozbor. .-)
    Fotím zadarmo, ale to neznamená, že se nesnažím.
    Tím si ale sám sobě přitížím. .-) Když je výsledek tak slabý. .-(
    Vždycky se "Snažím" fotit, tak, abych se s tím nemusel potom dodělávat.
    Místnosti nejsou velké a je tam velký chumel lidí.
    Zrcadla na zdi mi také dávají zabrat, abych se nefotil. Ale pokud chci vyfotit
    co nejvíc lidiček, tak se tomu nevyhnu. Při výběru fotek se snažím vybrat ty nej.
    Že fotím "Od boku" to jen vypadá. Fotím přes výklopný displej. Ne nazdařbůh. .-)
    Při tom cvičení se musím uklidit vždycky tam, kde je kousek místa, abych nepřekážel.
    Fotil jsem i na prioritu času, iso automat. Ale při změně pozic se to mění jako počasí. Proto focení přes hledáček není pro mě efektivní. A motat se tam se stativem, nepřipadá v úvahu. Nakonec v náhledu vypadá fotka celkem OK, ale v PC je výsledek jiný. :-(
    Nefotil jsem to poprvé. Stále zkouším něco "Lepšího".
    Co se týká blesku, tak mi delší objektiv stíní. Dole. Ale to potom upravím.
    Proto bych řekl, že ten výklopný blesk by byl řešením.
    Taky se mi nechce blýskat lidem do očí. .-)
    Děkuji předem za odezvu a snahu poradit.
    Apropos - přemrštěné investice taky neplánuji. :-))
    Mějte se. Vašík

  • Jan  Pánek
    Jan Pánek
    08.04.2020 00:20
    Reaguje na Festa 05.04.2020 22:26:

    "Děkuji za váš rozbor. .-) Fotím zadarmo, ale to neznamená, že se nesnažím...." - zobrazit celý komentář

    Je mi jasné, že "střílení od boku" není úplně naslepo, nicméně jde o to, že a) fotograf takto nedrží foťák tak pevně, jako když fotí s okem přiloženým na hledáček a za b) oko přiložené k hledáčku znamená, že fotograf vnímá převážně fotografovanou scénu a nerozptylují ho věci mimo scénu.
    Uvedu konkrétní příklad, jak to dělám já (což však neznamená, že to tak je správně, ale můžete to také vyzkoušet). Při focení širokáčem nepoužívám při reportáži stativ, ale vždy fotím s foťákem u oka a zároveň mám otevřené i druhé oko, protože u širokáče je často obraz v hledáčku zmenšený oproti tomu, co vidím normálně okem - a pro zachycení např. správného výrazu se mi osvědčilo použít druhé oko. Toto navíc znamená, že se oběma očima soustředím pouze na focenou scénu.
    Zároveň se mi velmi osvědčilo zaostřit na hyperfokální vzdálenost (u 10mm f/4.5 bude stejně většinou ostré všechno) - z toho důvodu není potřeba ostřit. Je mnohem lepší se namísto ostření soustředit na kompozici.
    Dále mluvíte o tom, že "Fotil jsem i na prioritu času, iso automat. Ale při změně pozic se to mění jako počasí. Proto focení přes hledáček není pro mě efektivní." - Pokud se vám mění při různých pozicích ISO a expozice, to je normální. Nerozumím tomu, proč na to má vliv, jestli fotíte přes hledáček nebo přes displej - foťák by měl v obou případech pracovat velmi podobně. Nicméně - pokud fotíte při umělém neměnícím se osvětlení (jako v tělocvičně), ideálně je nastavit manuální expozici (stejně v případě použití blesku v zásadě fotíte na manuál). Ideální je nastavit foťák podle zabudovaného expozimetru, zkusit vyfotit pár "testovacích" snímků, a pokud jsou fotky správně exponované, při manuálu a neměnících se podmínkách se na to už nemusíte soustředit. Podobně to bude s bleskem, vhodný je manuál a několik pokusných fotek s tím, že pokud naklápíte blesk, tak se reguluje přímo korekce expozice blesku, nikoliv foťáku - to jsou dvě odlišné hodnoty.
    Pro mě je tedy ideální mít manuální ostření i expozici, což znamená, že se můžu soustředit jen na kompozici a na vybrání toho správného okamžiku, kdy zmáčknout spoušť. (Tohle bohužel funguje jen u širokáčů a konstantních světelných podmínek, popř. při používání blesku, ale na některá vaše focení to je aplikovatelné).
    Co se týče jiného zobrazení fotky na displeji foťáku a na monitoru počítače, tady záleží na spoustě věcí - jaký máte monitor, jak starý, jak jsou nastaveny barvy, zdali vyvoláváte z Rawu apod. Pokud by zde byla možnost, že je horší kvalita fotek způsobena špatným monitorem, zkuste fotku vytisknout a porovnat se zobrazením na monitoru.
    Je skvělé, že se snažíte. Nedá se to naučit jinak, že to budete zkoušet a že to chvíli nebude úplně ono. Důležitá je sebereflexe a zkoušení nových technik. A o tom to koneckonců je :-)

  • Festa
    Festa
    Autor
    08.04.2020 05:22

    Zdravím a děkuji za reakci. Jen doplním. V tělocvičně jde cvičení rychlé za sebou, takže musím být opravdu rychlý :-)
    Jeden pohled je taky proti malým oknům, ale i ty mi rozhodli nastavení, když pricloni.
    Fotil, přes živý náhled, protože v hledáčku vidím stále stejný obraz, ať nastavím, co nastavím. Pravda je, že vidím nastavené hodnoty. Ale než bych si je dokázal převést v hlavě na výsledný obraz, tak je pro mě jednodušší fotit přes hledaček. Sirokacem fotím hlavní objekt do prostředek, aby nebyly osoby deformovány. Proto je kompozice jaká je. To si teda myslím. :-)
    Hlavně mě stejně trápí rozmražené pohyby. S vybavením jaké mám bych to tipoval na zkrácení času a na pomoc pořídit ten výkonnější blesk, než je ten vestavěný.
    Děkuji za trpělivost se mnou. :-)
    Vasek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse