Válčím s Eizem

  • mikube
    mikube
    Autor
    07.10.2018 11:58

    Krásný den všem,

    na úvod bych ráda řekla, že nejsem úplný technický talent.

    Pořídila jsem si monitor EIZO ColorEdge CG2420, integrovaná grafika Intel UHD Graphics 630.
    Monitor jsem zkalibrovala, ale hle, problém je na světě.
    Když jsem v lightroomu/photoshopu, následně dám export fotek, barvy se od sebe neuvěřitelně liší. Přikládám foto. Fotka vlevo nahoře je z lightroomu a fotka vpravo dole je po exportu.
    Vlastně ani nevím, které barvy jsou ,,správně" (tisk zkusit nemůžu).
    Budu ráda za jakékoliv rady.
    Hezkou neděli :)

  • mikube
    mikube
    Autor
    07.10.2018 11:59

    Tak foto až zde:

  • E.B.E
    E.B.E
    07.10.2018 13:44
    Reaguje na mikube 07.10.2018 11:58:

    "Krásný den všem, na úvod bych ráda řekla, že nejsem úplný technický talent..." - zobrazit celý komentář

    Problém je především v tom, že ani nejlepší monitor sám od sebe nijak nepomůže systému, o kterém uživatel nic neví. Tj jakkoli se monitor zkalibruje, zobrazuje jen to, co mu "ukáže" software. Proto je potřeba "zkalibrovat" počítač. Ne jen zobrazovací jednotku. Každý program, zobrazující fotku ji zobrazuje v určitém prostředí, barevném profilu, případně si přečte profil z exifu fotky a do ně se přepne. A každý ten jednotlivý program (prohlížeč fotek, editor, internetový prohlížeč...), dokonce i samotný Windows je potřeba prvně nastavit tak jak potřebujeme. A to hlavně tak, aby se zobrazovala fotka stejně. Celé je to na dlouhý článek. A od toho je internet, kde už je to stokrát popsáno. Pro méně zručné mám jednodušší radu. Použít klasický profil sRGB a ten nastavit všude. Potom zajít do nastavení ovladače grafické karty a v něm podle kalibračního obrazce nastavit "monitor". Monitor přepnout z manuálního nastavení do stejného profilu sRGB a pak ž nebude problém s rozdílným zobrazováním obrázků. Kde a jak se nastavují barvy je na konkrétním programu, takže to bohužel vynechám

  • E.B.E
    E.B.E
    07.10.2018 13:47

    Mimochodem: Co je to exportovat? ...jak? ...do jakého barevného prostoru? ...byl před exportem použit jiný barevný prostor??? Bohužel na přesnější odpovědi málo informací.

  • KIV
    KIV
    07.10.2018 19:10

    No, pokukovala jsem po novém monitoru, a přemýšlela jsem, když někdo zmiňoval že mám monitor zkalibrovat. Teď je mi jasné, že musím zůstat u toho co mám, a co funguje s téměř továrním nastavením. Eizo by muselo přijít se zabudovaným technickým fešákem... :-)))

  • Petr52
    Petr52
    07.10.2018 19:31

    Neporadím s technickým nastavením, ale jak si pamatuji focení s Maruškou tak bych věřil barevnému podání z exportu.(vpravo dole). Export bude asi Zoner X ?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse