-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
6
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Zásadní otázkou je, zda byl použitý nějaký novější senzor, zda je to tedy vůbec možné považovat za nový přístroj a ne jen kosmetickou úpravu řady 3300 - 3400. Také by mě zajímalo, jestli to ISO 100 je nativní, nebo rozšířené.
Ale celkově si tímto přístrojem pro amatéry u mě Nikon spravil reputaci po uvedení svých bezzrcadlovek cílených pouze na profesionální či majetnější uživatele. Budou-li recenze na přístroj pozitivní, budu uvažovat o jeho koupi.
"Zásadní otázkou je, zda byl použitý nějaký novější senzor, zda je to tedy..." - zobrazit celý komentář
Tyto informace by mě taky zajímaly, bohužel v tiskové zprávě chyběly, doplníme podle dalších informací.
"Zásadní otázkou je, zda byl použitý nějaký novější senzor, zda je to tedy..." - zobrazit celý komentář
Tak to vypadá na "mírné" zklamání. Nikon jde ve šlépějích Canonu a představil ještě očesanější model založený na tom předchozím. To důležité - čip, ostření, procesor - zůstává stejné, navíc se změnilo ovládání, kde ubylo tlačítek, hlavně nevidím Fn tlačítko. Zatím jsme přístroj neměl v rukou, ale už takto bych doporučil spíše D3400/D3300. Ale nepředbíhejme, počkejme si na první recenze. Budeme se ho snažit dostat do rukou co nejdříve :-)
"Tak to vypadá na "mírné" zklamání. Nikon jde ve šlépějích Canonu a..." - zobrazit celý komentář
Tak recenze přístroje by mě, a určitě nejen mě, velmi potěšila. Už proto, že předchůdce D3400 patří mezi nejprodávanější fotoaparáty.
Jinak tisková zpráva uvádí "updated image senzor" a také ve specifikacích vidíme, že nativní rozlišení je 24,78 megapixelu místo 24,72 megapixelu u D3400. To je stejná hodnota, jakou uvádí specifikace D5600 a vyšších typů. Proto bych byl ohledně této věci optimistický: Skutečně se zdá, že vnitřnosti přístroje byly trošku zmodernizovány.
K tomu co uvádíte: Jasně, je to základní přístroj, ovládání prostě postrádá komfort. Rozhodně to však není katastrofa očesaná až na kost typu Canonu 4000D. U takto základních přístrojů je pro mě podstatné držení - má to mít větší grip, či výdrž baterie. No nevím, číslu 1550 snímků na jedno nabití při stejné baterii jako předchůdce (ten avízovaných 1200 snímků taky prostě nedal) moc nevěřím...
"Tak recenze přístroje by mě, a určitě nejen mě, velmi potěšila. Už proto,..." - zobrazit celý komentář
Co se týče senzoru, je v tom zmatek. Tisková zpráva z českého zastoupení Nikonu o novém snímači nic nepíše, na DPreview píší: "The D3500 has the same 24MP DX-format CMOS sensor, 11-point AF system, easy-to-use Guide Mode, 1080/60p video and Bluetooth-only connectivity as the D3400." A v jejich tiskové zprávě se sice píše něco o "updated sensor", ale stejně tak se tam píše i o "updated processor", což jednoznačně neplatí. Takže jsem vznesl dotaz na české zastoupení Nikonu, ať to osvětlí :-)
Máte pravdu, že na 4000D to nemá. Ten jsem držel v ruce a spíše mi připadalo, že držím plastovou hračku než zrcadlovku. Ale trend se velmi podobný. Já mám vždy problém doporučit zrcadlovku, která nemá senzor IR na bezdrát. dálkové. Viděl jsem to na kurzech, fotografové bez něj mají potom zbytečné problémy. Když už si někdo dá tu práci, aby si přečetl recenzi, co si chce koupit, pravděpodobně se focení bude do budoucna věnovat více a v takovém případě je dálkové ovládání jedna z nejdůležitějších věci (hned po stativu). Toť můj osobní názor.
"Co se týče senzoru, je v tom zmatek. Tisková zpráva z českého zastoupení..." - zobrazit celý komentář
Jak jsem psal, jestliže jsou uváděné technické specifikace správné, bude skutečně nativní rozlišení snímače 24,78 megapixelů a lze předpokládat, že snímač tedy bude stejný jako u Nikonu D 5600. To byl oproti D3400 posun vpřed, pochopitelně ne nějak zásadní.
Ano, jak to vypadá, tak na infračerveném snímači skutečně Nikon ušetřil. Co se dálkového ovládání týče, D3500 evidentně spoléhá na ovládání přes smartphone. Bude-li to fungovat, nevidím v tom v rámci této kategorie přístrojů problém.
Za necelých devatenáct tisíc s univerzálním 18 - 140 to zatím vidím jako solidní investici.
"Jak jsem psal, jestliže jsou uváděné technické specifikace správné, bude..." - zobrazit celý komentář
S tím senzorem to je možné, ale raději bych si počkal na oficiální vyjádření. Samozřejmě by to byl velký skok, D5600 jsem testoval a senzor je velmi dobrý.
Pokud bude SnapBridge fungovat, tak máte pravdu. Faktem je, že u D5600 se mi SnapBridge nepodařilo rozchodit, ale to bylo více než před rokem a od té doby prošel SB mnohými změnami.
Osobně bych 19 tisíc využil jinak - koupil bych bazarovou D7200 a 18-105mm, pokud bych chtěl APS-C foťák. Cenově by to tak nějak vyšlo, ale záleželo by na stavu. Ale tato volba je dána tím, že už bych se nedokázal vzdát stavového displeje, více tlačítek a přepínačů a poměrně se mi hodí druhý slot na karty. Pokud tohle nepotřebujete a chcete jen něco malého, co má dobrý optický výstup, pak by D3500 mohla být dobrou volbou. Ono tam v důsledku není až tak moc změn, když to porovnáme s 5xxx řadou, snad jen ten displej a nějaké módy navíc (tuším, že třeba time-lapse).
"S tím senzorem to je možné, ale raději bych si počkal na oficiální..." - zobrazit celý komentář
Jistě, záleží na osobních preferencích a také druhu fotografie, kterou člověk chce pořizovat. Pro street foto je třeba rychlý autofokus a rychlý přístup ke spoustě funkcí umožňující pružně měnit expoziční hodnoty. Naproti tomu pro krajinářskou fotografii je možné se zase smířit s pomalým autofokusem a podobně. Důležité je i to, na co je člověk zvyklý. Kdo si zvykne na komfort vyšších tříd, těžko přijme něco jednoduššího. Kdo je naopak dlouhá léta zvyklý fotit základními přístroji, tak se z větší části s osekanými funkcemi i ovládáním smíří.
Takže mám potvrzeno přímo z technické podpory Nikonu: Snímače D3400 a D3500 se liší, rozhodně nejsou identické. Přesné rozdíly nevěděli a nehodlal jsem je obtěžovat více se zasláním dotazu na ústředí Nikonu, nicméně jako prozatímní informace je to jistě užitečné.
"Jistě, záleží na osobních preferencích a také druhu fotografie, kterou..." - zobrazit celý komentář
Naprosto souhlasím :-) (I když na turistických místech se mi občasně stane, že musím foťák i při krajinářské fotografii nastavit velmi rychle, když se naskytne vzácná chvíle, že mi na scéně "nezavazí" žádný turista)
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).