Paragrafy kolem fotek III.

• Marek Velechovský
    Marek Velechovský
    19.02.2007 08:35

super,
    pro me jako pedagoga a zaroven fotografa je to neocenitelne, pokud nechci travit hodiny nad zakonem!

• David Buček
    David Buček
    19.02.2007 10:33

Velice zajimavi clanek a myslim si ze i potrebny.clovek se dozvi veci o kterych jen tak nevim.diky za tento clanek.

• www.imasik.cz
    www.imasik.cz
    19.02.2007 18:46

!!!!!! WWW.SHUTTERSTOCK.CZ !!!!!!

• www.imasik.cz
    www.imasik.cz
    19.02.2007 18:48

teda.... .com :D Dobrej ulet

• jkey
    jkey
    19.02.2007 20:23

Dobrá rada k ShutterStocku:

Přihlášení do ShutterStocku je sice stejně snadné, jako upload fotek - ale projít vstupním testem je v poslední době hodně těžké a i dobré fotografy berou třeba napotřetí! Přečtěte si před nahráním vstupních fotek info na www.mikrofotobanky.cz , fórum - ShutterStock - zkušenosti. Zvlášť pozor na požadavky na šum!

Jinak, fajn článek :-)

• mEcaDO
    mEcaDO
    20.02.2007 22:42

Clanek je sice fajn, ale realita je rozhodne jina, alespon tedy v CR. Jen malokdo ma predstavu o tom jak autorsky zakon funguje a jeste mene lidi vi, ze neco takovyho vubec existuje. Mluvim z vlastni zkusenosti. Vymahatelnost prav a nahrady uslych zisku z kradenych fotografii je v CR takrka nemozna ne-li nulova. Clanek je tedy sice pekny, ale dle meho zbytecny.

• skeptik
    skeptik
    21.02.2007 11:15

jo, fajn spracované, pre slovákov by som odporučil do pozornosti zákon 618/2003 Z. z., obsah sa však v podstate neodlišuje od obsahu článku o českom 121/2000 Sb. v zneni neskoršich predpisov

• riman
    riman
    21.02.2007 12:19

Mě by zajímal vztah Object Release a fotografování na veřejnosti. Jsem na ulici a fotím si Tančící dům... můžu, nemůžu? A jestli můžu, tak jak s fotkami mohu naložit?

• Franišek  Štaud
    Franišek Štaud
    22.02.2007 11:00

> Vymahatelnost prav a nahrady uslych zisku z kradenych fotografii je v CR takrka nemozna ne-li nulova.<
    Je fakt, ze pesimismus v Cechach je celkem na miste, ale uplne bych to nevzdaval. Fotky mi ukradli, chci rict, omylem pouzili bez meho vedomi :o), nescetnekrat. Reaguji tak, ze jim bez vyptavani poslu fakturu na troj-desetinasobek bezne ceny a ono to vetsinou funguje.

• Jan Škvára 1
    Jan Škvára 1
    25.02.2007 21:20

OPRAVA!!!
    V části o souhlasu vlastníka objektu s (komerčním)využitím podoby objektu jsem všechny uvedl v OMYL tvrzením, že tzv. "Tančící dům" (komerční budovu Nationale Nederlanden na rohu Jiráskova náměstí a Rašínova nábřeží)nelze bez souhlasu použít ani na pohlednici. Přímo v zákoně (§ 33 autorského zákona č.121 Sb.) se píše, že "Do práva autorského nezasahuje ten, kdo .... fotografií ... zaznamená ... dílo, které je umístěno na náměstí, ulici, v parku, na veřejných cestách nebo na jiném veřejném prostranství; autorovo svolení není třeba ani pro rozmnožování, rozšiřování a sdělování veřejnosti díla takto zaznamenaného..."
    Podle odstavce 2) to ale neplaté, pokud byste chtěli prodávat trojrozměrný model tohoto díla.
    Omlouvám se všem, na koho jsem přenesl tento můj omyl - jedná TROJROZMĚRNOU kopii díla, kterou nesmíte šířit.
    Dokonce ČNB vydala pamětní 2000Kč minci s tímto námětem na rubové straně.
    Děkuji za upozornění panu M. Šerovi.
    Jan Škvára

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse