Test fotoaparátu Panasonic Lumix DC-FZ82

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    19.03.2018 10:20

    Díky redakci za recenzi. Dle mého názoru je to jeden z mála ultrazoomů s malým senzorem, který má smysl kupovat.

    Tyhle ultrazoomy dnes už dovedou naprosto všechno s výjimkou dělání dobrých fotek. Ale na facebook, nějakou tu fotoknihu nebo občasný samostatný výtisk fotky je ta kvalita ažaž.

    Tenhle Panasonic FZ 82 je vynikající širokým počátečním ohniskem, bohužel šedesátinásobný zoom je naprostý nesmysl a na tom dlouhém konci podle toho taky fotky vypadají. Poloviční nebo čtvrtinový rozsah by více než dostačoval a co by se ušetřilo na ohniskové vzdálenosti, mohlo se vrazit do kvality.

    Možnost fotit do rawu je vynikající, ale zejména jako položka v technických specifikacích přístroje. Stáhnul jsem si pár rawů a zkoušel je upravovat, smysl to má, ale jen lehce. Při jakémkoli pokusu o výraznější zvýšení kontrastu a podobně, aby fotka vypadala hezky, vyletí samozřejmě šum do oblačných výšin. A upravovat cokoli s vyšším než základním ISO přestává dávat smysl.

    Problém je samozřejmě v senzoru. Ani fotky na ISO 80 prostě nejsou čisté. A s tímhle jsem měl u 1/2,3" senzorů vždy problém, bez ohledu na rozlišení. Z 1/1,7" senzoru je prostě základní ISO čisté, z 1/2,3" není. Je to škoda, myslím, že na trhu je mezera pro solidně vybavený ultrazoom s 1/1,7" senzorem, který by nestál majlant jako ty hračky s jednopalcovým snímačem a přitom by spoustu lidí potěšil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse