Test fotoaparátu Panasonic Lumix DC-FZ82

Před pár lety byl vrcholem 18x zoom. Dnes existuje i přes 80x. Panasonic Lumix DC-FZ82 má rozsah 20 mm až 1200 mm a tedy zoom 60x. Především nejkratší ohnisko vypadá na první pohled velmi zajímavě. Nejen na něj se podíváme v našem testu.

Origin?ln? JPG, Panasonic DC-FZ82, Ohniskov? vzd?lenost (EQ35mm): 21 mm , Clona: f/3.5, ?as: 1/1000 s, ISO: 80
Originální jpg z jednoho zimního odpoledne.

Parametry fotoaparátu

Základní parametry fotoaparátu Panasonic Lumix DC-FZ82 najdete v tabulce níže (údaje výrobce).

Snímač 1/2,3", MOS
Efektivní pixely Přibližně 18,1 megapixelů (poměr stran 4:3)
Objektiv 3,58 až 215 mm (ekvivalent k 35 mm: 20 až 1200 mm), 60× zoom, f/2,8 – f/5,9, stabilizovaný
Vybrané funkce bracketing vyvážení bílé, možnost manuálního ostření
Nejmenší zaostřitelná vzdálenost 10 cm od objektivu (do cca 33 mm ohniska), 30 cm od objektivu (do cca 160 mm ohniska) *)
Citlivost ISO Manuálně ISO 80 až ISO 6 400 (rozšířená volba), Auto, iISO
Rychlost závěrky 4 až 1/16 000 s (podle režimu)
LCD Pevný dotykový displej LCD s úhlopříčkou 7,5 cm (3,0"). Přibližně 1 040 000 bodů.
Kontinuální snímání S automatickým zaostřováním až 10 snímků/s, v režimu 4K až 30sn./s.
Velikost snímku poměr stran 4:3, max. 4896 × 3672 bodů
Typy souborů JPEG, RAW, AVCHD, MP4
Filmy 4K/30p (se zoomem), časosběrný snímek, fázová animace
Konektivita Wi-Fi
Výdrž baterie Přibližně 330 snímků (LCD), 240 snímků (EVF)
Rozměry (Š x V x H), hmotnost 130,2 × 94,3 × 119,2 mm, 616 g (včetně baterie a paměťové karty)

*ohnisková vzdálenost je uvedena v přepočtu k 35 mm filmu

? lze pořídít v ? českých e-shopech za cenu ? – ?
(Zdroj: Heureka.cz)

Design a ergonomie

Podle mého názoru jsou těla daných značek již víceméně neměnná. Liší se pouze drobnostmi. Na Panasonic FZ82 se podívejte na přiložených snímcích.

Panasonic Lumix DC-FZ82 Panasonic Lumix DC-FZ82
Zadní stěně dominuje dotykový 3" LCD displej s rozlišením 1 040 000 bodů a nad ním je 0,20" elektronický hledáček s rozlišením 1 166 tisíc bodů. Jak jsme již několikrát psali, jedná se o subpixely, kde tři subpixely tvoří jeden (reálný) barevný obrazový bod.
Panasonic Lumix DC-FZ82� Panasonic Lumix DC-FZ82�

Rozložení ovládacích prvků je dobré. Jen musím napsat, že si špatně zvykám na nepřítomnost tlačítka pro přímou volbu kompenzace expozice. To je zde realizováno sice skvěle, ale pro mě je to neobvyklé. K tomu totiž slouží kolečko vpravo nahoře na zadní straně. Zamáčknete (je to současně tlačítko), otočíte a máte hodnotu kompenzace zvolenou. Jde to evidentně jedním prstem a to je ta výhoda.

Panasonic Lumix DC-FZ82

Drobným problémem je umístění stativového závitu. Není v ose objektivu, budiž. Ale že je tak, že se s přišroubovanou stativovou destičkou nedostanete ke kartě, to mi vadí.




Popis delších položek menu je vyjádřen zkratkami, které je velmi obtížné rozklíčovat. Když roluje nápověda, která je sama o sobě dobrá, tak by neuškodilo ji zrychlit.


Jak ukazují dva následující obrázky, lze fotit poměrně rozumně makro. Při daných vzdálenostech od objektu (zaostření) a daných ohniskových vzdálenostech jsou možnosti nastavení pro makro velmi dobré.


Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    19.03.2018 10:20

    Díky redakci za recenzi. Dle mého názoru je to jeden z mála ultrazoomů s malým senzorem, který má smysl kupovat.

    Tyhle ultrazoomy dnes už dovedou naprosto všechno s výjimkou dělání dobrých fotek. Ale na facebook, nějakou tu fotoknihu nebo občasný samostatný výtisk fotky je ta kvalita ažaž.

    Tenhle Panasonic FZ 82 je vynikající širokým počátečním ohniskem, bohužel šedesátinásobný zoom je naprostý nesmysl a na tom dlouhém konci podle toho taky fotky vypadají. Poloviční nebo čtvrtinový rozsah by více než dostačoval a co by se ušetřilo na ohniskové vzdálenosti, mohlo se vrazit do kvality.

    Možnost fotit do rawu je vynikající, ale zejména jako položka v technických specifikacích přístroje. Stáhnul jsem si pár rawů a zkoušel je upravovat, smysl to má, ale jen lehce. Při jakémkoli pokusu o výraznější zvýšení kontrastu a podobně, aby fotka vypadala hezky, vyletí samozřejmě šum do oblačných výšin. A upravovat cokoli s vyšším než základním ISO přestává dávat smysl.

    Problém je samozřejmě v senzoru. Ani fotky na ISO 80 prostě nejsou čisté. A s tímhle jsem měl u 1/2,3" senzorů vždy problém, bez ohledu na rozlišení. Z 1/1,7" senzoru je prostě základní ISO čisté, z 1/2,3" není. Je to škoda, myslím, že na trhu je mezera pro solidně vybavený ultrazoom s 1/1,7" senzorem, který by nestál majlant jako ty hračky s jednopalcovým snímačem a přitom by spoustu lidí potěšil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram