Uživatelský test objektivu Sigma 150mm f/2,8 EX DG HSM

  • Michal Holub
    Michal Holub
    29.11.2006 09:35

    Objektiv jsem si před pár dny koupil a dnes jsem ho dostal do ruky. Jak již bylo napsáno, mechanická konstrukce je perfektní, kvalitu obrazu jsem příliš neměl možnost otestovat, ale už se těším. Jedinou vadou objektivu je, že tělo (D70s) je moc malé:).
    Taky je třeba dávat pozor na to, že při zvedání foťáku a obyčejné manipulaci (tj. ne focení) musíte chytat za objektiv - mám obavy, že bajonet by tu námahu nemusel časem vydržet.

  • David Hruska
    David Hruska
    29.11.2006 09:40

    Presne o tomto objektivu uvazuji, chtel bych se zeptat jak je to se svetelnosti pri ostreni na na kratke vzdalenosti, kratsi nez jedem metr, dekuji

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    29.11.2006 09:41

    mholub: Prave proto je u tohoto objektivu ta stativova noha, aby nebyl prilis namahan bajonet. Nicmene zase tak vazne to neni a pokud s tim nebudes vyslovene mavat, tak to bajonet s prehledem vydrzi - jsou i daleko vetsi a tezsi objektivy ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    29.11.2006 09:43

    culain: Svetelnost je stabilni v celem rozsahu ostreni f/2,8 ....

  • Jiří Míchal www.jmichal.cz
    Jiří Míchal www.jmichal.cz
    29.11.2006 09:44

    světelnost je konstatní, takže 2,8

  • Richard Melichar 1
    Richard Melichar 1
    29.11.2006 10:18

    Dobrý den všem,
    objektiv mám už rok a půl a jsem s ním velmi spokojen. Stavba, jednoduchá manipulace, světelnost, příjemný bokeh... Super sklo nejen na makro.
    Nicméně v rámci objektivity několik poznámek - v celém rozsahu není HSM zaostřování až tak rychlé, jak by si člověk přál, zvláště pokud např. "honíte" letící vážku a zaostření ujede mimo, můžete lovit zaostření pekelně dlouho (subjektivně bych řekl, že SWM je lepší). Někdy se také zaostřování "zasekne" kdesi mimo a nejeví snahu trefit se správně. Velké problémy s ostřením jsou u makra, po krátkých peripetiích ostřím prakticky vždy ručně - tady je ale ohromná výhoda: Sigma se báječně ovládá a "je skrz ni výtečně vidět".
    mholub: spíše bych řekl, že chycením za objektiv bajonet šetříte, protože váha většiny těl je menší než tohoto objektivu.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    29.11.2006 10:26

    Briancon: Tva slova mohu vicemene potvrdit ale je to spis dano tim, ze je treba velmi presne zaostreni, coz muze byt nekdy problem. V urcitych situacich s tim maji problem vsechny makroobjektivy v rezimu automatickeho ostreni. HSM je ale stejne velkym prinosem a pokud to srovnam s ostatnimi makroobjektivy (nema smysl to srovnavat se zakladaky nebo teleobjektivy - tam je zase vse trosku jinak), tak patri k tem vubec nejrychlejsim na trhu ....

  • VOJTa Herout
    VOJTa Herout
    29.11.2006 11:11

    No Michale,
    jsem rad, ze se zde objevila opet recenze nejakeho objektivu, navic takoveho, na jaky si do budoucna myslim :)
    Myslim, ze receno bylo vse, dobre dolozeno obrazky (venoval jsem cteni clanku celou pauzu na svacinu, takze budu mit hlad ;-) ).
    Tedy diiik, uz jen kdyby na to byly finance :)))
    VOJTa

  • David Hruska
    David Hruska
    29.11.2006 11:12

    kapsa a michyz >> videli jste manual uvedeny na konci clanku? uplne na konci je takova tabulka, co to tedy znamena?

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    29.11.2006 11:32

    culain: To jednoduche - je to pomer zobrazeni pri zaostrene vzdalenosti. Druha cast tabulky s korekcemi je jen pro pouziti externiho expozimetru ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse