Základní a „nadstandardní“ vybavení fotokomory

• Štefan Mešťan Zezko
    Štefan Mešťan Zezko
    24.05.2006 11:01

Vďaka za článok, vlastne za celú sériu o ČB. dve poznámky:
    - do pinziet sa zrejme vkradla chybka > a druhým se odebírá z přerušovače a ponáší se do vývojky...
    - vrátim sa ešte k vyvolávaniu, nemohol by si, aspoň ideovo, napísať, ako ovplyvňuje spôsob a intenzita preklápania výsledný "vzhľad" filmu? v Príslušnej kapitole je len drobná zmienka, že je to možné, trochu mi to tam chýbalo.

• Radek Cholasta
    Radek Cholasta
    Autor
    24.05.2006 13:41

Zezko: ano, samozřejmě do ustalovače.

K tomu překlápění, ovlivňuje to výsledek poměrně dost, bohužel se to nedá exaktně popsat. Pokud kvedláš hodně bude výsledek vlivem dopravování neustále čerstvé chemie jiný než při předepsaném překlápění, zjednodušeně řečeno podobný jako při vyšší teplotě nebo delší době ale to je velké zjednodušení. Stejně jak můžeš film převolat můžeš ho i překvedlat.

Myslím že nejrozumnější je držet se buď předepsaných (vyzkoušených)překlápění nebo mírně aplikovat principy vyrovnávacího volání, kdy jde o to zachovat detaily a ke konci se překlápí míň. To jsem určitě někde popisoval.

• Zdeněk Burda
    Zdeněk Burda
    24.05.2006 13:50

Dík za tyhle články, během měsíce až dvou bych si chtěl na vlastní vyvolávání a zvětšování vrhnout a podobné články jsou skutečně velkým přínosem.

• KPMH KPAČ KPZB_medved bedrich
    KPMH KPAČ KPZB_medved bedrich
    28.05.2006 17:25

hm... zvětšovací rámečky místo skla nejsou zas takový bonus. Dělám fotky z 6x7, v místnosti luxuju, zvětšovák po použítí pod ígelitem a s prachem problém nemám :)))

• Petr Lavička
    Petr Lavička
    29.05.2006 14:28

S rámečky mám docela problémy. Nedaří se mi usušit příčně rovný film. A rámečky se sklem nahoře a dole způsobují Newtonovy obrazce. K jejich odstranění jsem jedno sklo vyndal a nahradil kovovým rámečkem, druhý kus rámečku vůbec nemám a tak muselo zůstat sklo, je to do prastarého zvětšováku Opemus 6x6 ze 60-tých let. Newtonovy obrazce nejsou, prach celkem taky ne, díky úzkostlivé čistotě, ale zase mám potíže se zaostřením.
    Vždycky musím dělat kompromis, aby byl ostrý střed i rohy, střed se musí trochu rozostřit. Evidentně to je nedokonale rovným filmem, i při stlačení štěrbiny páčkou.
    Fotky sice nejsou i při rozostření špatné, ale asi by byly mnohem lepší. Když to srovnám s fotkama 24x30 nebo třeba 30x45 z minilabu, tak mám daleko horší ostrost při menším formátu. Zatím jsem na nic nepřišel, co s tím. Nevíte někdo? Děkuji.
    Jinak článek je velmi zajímavý, doufám že budou i další pokračování.
    Petr Lavička

• Jan Laták
    Jan Laták
    30.05.2006 11:30

S kroucením filmu ve zvětšováku jsem měl taky docela problémy, mám axomat 5 a vyřešil jsem je následovně. Koupil jsem si jeden diarámeček se skleněnou vložkou, která má antinewton úpravu. Diarámeček jsem prostě rozebral a jedno sklíčko opatrně vlepil papírovou lepenkou na vrchní část rámečku (sklíčko z diarámečku má zatraceně ostré kraje, tak je to nutné dobře oblepit, aby nedošlo k poškrábání negativu!). Takže teď negativ normálně vkládám do rámečku zvětšováku s tím, že vrchní sklíčko negativ perfektně vyrovná a díky antinewton úpravě sklíčka s kroužky nemám problémy. Co se čištění týče, je to relativně bez problémů, hlavně na negativ nehmatat rukama bez ochrany :). Jinak k čistění skel od prachu bohatě postačí stlačený plyn ve spreji (stejně tak i na čištění negativu), anebo obyč balónek určený k čištění fotoaparátů.

• Jan Laták
    Jan Laták
    30.05.2006 11:33

"Mamča s výměnnýma zádíčkama" :)))) Jo, to bych právě potřeboval ... jen ale, kde na to vzít? :)

• thonik tonik
    thonik tonik
    10.12.2006 17:59

Zdravim, dostal jsem od kamarada vetsi mnozstvi starickeho "Orwo NP 22" a chtel bych se zeptat, jakou vyvojku pro nej bude nejlepsi pouzit..

• Robert Peca
    Robert Peca
    11.12.2006 13:27

Dobrá standardní vývojka byla (a snad i je) Rodinal (Agfa, Orwo, Foma)/ R09. Bývala levná. Pohodlně se s ní pracuje, je už tekutá, neuvěřitelně trvanlivá (nepodléhá zkáze, pouze časem tmavne). Ředí se za studena (pipetou, typicky 1:40) vždy potřebné množství na jedno použití. Vyvolává přiměřeně kontrastně.
    Fajn jemnozrnnou, ale podstatně měkčí alternativou býval Atomal A49 (snad se neletu, ta paměť...). Ta ale byla drahá, po namíchání z prášku (typicky byl jeden sáček na litr a více, rozvažování je problém) se dala několikrát opakovaně použítˇ. Po použití se ale nespotřebovaná brzy kazila, takže vznikaly různé recepty, jako například lahvičkování koncentrátu do lékovek, potom ředění do slabšího roztoku na jedno použití.
    Co je na trhu dnes bohužel nevím, ale byl bych optimista, snad se moc nezměnilo.

• Robert Peca
    Robert Peca
    11.12.2006 13:30

Ještě je třeba poznamenat, že NP22 už nebyl to, co legendární NP20, ale i tak byl fajn. Ale pokud film nebyl tu značnou dobu skladován v mrazáku, čekal bych, že už bude mít znatelný závoj :-(

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse