FotoInspirace, 1.díl - Digitální IR fotografie

  • Milan Mihalčin 1
    Milan Mihalčin 1
    13.06.2005 15:48

    diky za popis :o) uz sem o tom premyslel a tak se par rad hodi

  • Karel  Pagačík
    Karel Pagačík
    13.06.2005 15:57

    Super článek Michale,teď jen pro filtr a zkusit to,aspoň člověk může zkoušet i přes poledne.Četl jsem o IR už víc věcí a jen překvapilo jak je pak jednoduchá úprava v počítači,to co jsem četl tak tam se zpracovával jen jeden kanál a nevzpomenu si jestli to byl červenej nebo zelenej,ale to hold každý musí vykoumat sám

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.06.2005 16:42

    Dik. Jinak pred koupi draheho filtru radeji ale fakt doporucuju si to vyzkouset, nebo se v Galerii zeptat uzivatelu konkretniho aparatu. Co se tyce tech uprav, tak se pouzival jen cerveny kanal ale jak sam pises, moznosti jsou velmi siroke a ruznorode, takze jsem popsal jen to uplne nejzakladnejsi ....

  • Marek Živný
    Marek Živný
    14.06.2005 00:37

    Při schopnostech grafických editorů se mi zdá divný,že
    by stejného efektu nešlo dosáhnout softwarově z normálního snímku??

  • MaSka
    MaSka
    14.06.2005 09:16

    Raider> dá se to celkem dost napodobit, ale dokonalé to není nikdy. Je to náročný proces a výsledek není ono. Vynaložené úsilí není adekvátní výsledku. jde taky o to to jako IR vyfotit. Záleží na tom, co člověku přináší větší radost, jestli to, že použil jiný postup a uděll skutečnou IR fotku, nebo to e je zdatná počítačový grafik. A ještě jednu poznámku, myslím, že zdatný grafik, když dostane originální soubor( barevný) a vídí IR výsledek, dokáže do dosáhnout. Ale nedostane li to čeho má dosáhnout, pochybuji, že jentak od oka převede fotku tak aby vypadala jako IR. Se znalostma, že voda a obloha jsou obvykle "IR studené" tam nějaký odhad bude, ale nebude to ono.
    Pro plastového filtru do obroučky je možná jednodušší použít nšjakou redukci na větší průměr, je tam 2-3 mm ploška ke teré se to snadno přilepí a která hravě skryje drobné nepřesnosti při stříhání kruhu.

  • www.imasik.cz
    www.imasik.cz
    14.06.2005 10:59

    Super

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    14.06.2005 12:05

    super clanok. uz by ma len zaujimalo, ze sa ti oblaciky nerozmazali pri dlhych casoch, nekedy je obloha dost rychla. aj ked som videl tvoju ukazku rozmazu na strome. hmmm. s tym diafilmom som sa normalne pobavil, tusim to skusim.

  • Petr Klíma
    Petr Klíma
    14.06.2005 12:09

    Myslím, že je škoda, když je výborný obsah zbytečně degradován pravopisnými chybami. Nestálo by za to provádět nějakou korekturu? Namátkou, hned z počátku: "...a chtěli by jste/<b>byste</b> to taky zkusit?"

  • miroslav horyna
    miroslav horyna
    14.06.2005 12:18

    Takových článků není nikdy dost, fakt dobrý, tedˇjen vyzkoušet, zda právě ten můj miláček je na to vhodný.Cokin už mám, ale asi bych do kulata neřezal,jsou i jiné lacinější metody.Díky.

  • Pavel Bum
    Pavel Bum
    15.06.2005 06:58

    Článek o IF je zajímavý. Už delší dobu se zabývám pokusy napodobit IF ve Photoshopu. Někdy se to povede, někdy ne a jsou případy, že výsledek se mi líbí víc něž skutečná IF fotka. Pro začátečníky bych doporučil podívat se na stránky http://www.atsf.co.uk/ilight/index.html Tam je dost obrázků, které mohou sloužit jako inspirace. Ještě jedna technická zajímavost. Jak poznáte, že váš foťák je schopen zachytit IF světlo? Myslím tím digitál. Jednoduše. Zapněte svůj digitál a namiřte na něj televizní ovladač. Zmáčkněte na ovladači libovolné tlačítko a podívejte se na displej foťáku. Vidíte-li blikající proužek na ovladači máte vyhráno. Pokud vím, tak filtry nepropouštějící IF mají třeba aparáty NIKON.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse