Test digitální zrcadlovky Nikon D70 - II.díl (praxe)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    19.10.2004 07:05

    RapMan: To je dost těžká otázka, protože E-1 je přeci jen trošku jiná kategorie. Náskok má jednoznačně v mechanickém provedení a ztrácí zase v některých funkcích a v příslušenství - nejen v ceně ale hlavně v šíři nabídky příslušenství. Celkově by to ale bylo na delší debatu, zkus to nadhodit ve FotoFóru ....

  • Libor Batěk
    Libor Batěk
    19.10.2004 09:18

    tomashr: k te fotce, kterou jsem ti poslal, podle me je exponovana lepe nez "problematicky" a rad se s tebou pobavim nad jejim histogramem, ktery jasne rika, ze fotak meril jak nejlepe mohl, ad sum - na ISO 400 to vubec neni spatne. Taky to bylo streleno v JPG a nebyla mozna jakkakoliv korekce jako v RAWu, tam uz by nebylo mozne diskutovat vubec.
    Kapsa: fotku klidne poslu do fora, abys videl o cem mluvim:)
    P.S. Jeste k te rychlosti D70 - z recenze jsem to nepostrehl, ale je treba brat v potaz i zpusob testovani rychlosti zapisu. Pro nejvetsi rychlost je potreba co nejkratsi expozicni cas, ostreni v manualu a pak je mozne delat zavery o max, seriovem snimani, ktere ony katalogove udaje potvrdi:) a ze by 10D bylo rychlejsi?? to je dobrej fór! :)) jenom nez se ta potvora zapne, tak si clovek stihne dat kafe (ne, tak hrozny to neni:)

  • Vit Svarc
    Vit Svarc
    19.10.2004 12:15

    ve FotoForu prave temer nikdo neodpovedel,resp. jsem byl odkazan na diskusi na grafika.cz Kdo si ale ty diskuse precte, tak zjisti, ze se tam priplete nekdo kdo na Olympusu vidi jen to nejhorsi a rozumna debata jde stranou, proto to zkousim tady. Ja pro nic zatim rozhodnuty nejsem, tedy spis koukam taky po tom Nikonu, ale spis z duvodu, ze vsichni rikaji ze je dobrej...

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    19.10.2004 13:06

    RapMan: Tak aspoň krátce, E-1 je mechanicky téměř nezničitelný tank - je taky vodotěsný a má samočistící čip. Ale zase má třeba jen tříbodový AF a nemá vestavěný blesk. Jinak je ale celkem našláplej. D70 je oproti němu slabší mechanicky - ale je taky velmi robustní. Funkcema je skutečně velmi našlapaná a i obrazová kvalita je excelentní ale její hlavní výhoda je v mnohonásobně větší nabídce objektivů a příslušenství obecně. E-1 je teď ale zase za mimořádně příznivou cenu - je to fakt těžká volba ....
    Osobně bych ale volil D70 - a to především kvůli nabídce objektivů, už jen základní 18-70 je skutečně mimořádně zdařilý ....

  • Libor Batěk
    Libor Batěk
    19.10.2004 13:30

    RapMan: E1 je skutečně mechanicky skvelej, ale pokud jde o obrazovou kvalitu, tak ta za D70kou dost pokulhava (velka uroven sumu). To, že šel Olympus s cenou tak dolu svedci o jedinem - malo se prodava. At ma sebelepsi mechanicke zpracovani, nakonec zalezi na fotkach a tam to oproti konkurenci projizdi! Ber radsi 300D ci D70ku (ja bych volil D70ku).

  • Davel
    Davel
    19.10.2004 13:57

    Mam nekolik pripominek. Na objektivu mi dost vadi, ze ma oproti jinym objektivum Nikon prehozene prstence ostreni a zoomu, takze se porad prehmatavam. A dva postrehy k obrazove kvalite. (1)Pri foceni oblohy s sedymi a bilymi mraky v protisvetle se mi casto stava, ze nejsvetlejsi mista mraku ujizdeji barevne do svetle zlutych odstinu a nejsvetlejsi mista modre oblohy zase vyrazne inklinuji k neprirozenym azurovym odstinum. (2)Z mne nepochopitelnych duvodu, se mi obcas na nekterych castech snimku objevi neprijemne prouzky digitalniho moire. V pripade zajmu pripojim ve foru ukazky.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    19.10.2004 14:04

    Davel: já kolegovi s D70 už hodněkrát říkal, že mu často na krajinkách ujíždí modrá do azurové... že by opravdu problém D70?

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    19.10.2004 14:53

    L. Batek - ta fotka ma ale dopravdu dost velky sum v nekterych partiich. Mas pravdu, ze nejde o vylozene spatnou expozici, spis by ji pomohlo jeste navic doblesknuti, faktem ale je, ze tak puntikate maskace jako jsou na fotce opravdu nemam :-( Podotykam ale, ze jsem se o tobe zminil jen proto, ze se na tebe M.Kupsa v recenzi odvolaval, jinak jsem se ve fotkach D70 vrtal z uplne jineho zdroje nez od tebe.

  • Davel
    Davel
    19.10.2004 15:29

    mk: Azurova se objevi prakticky vzdy, kdyz je obloha v protisvetle (slunce za mraky) a vznika prilis velky rozsah EV. Pokud se foti s nastavenim expozice na svetla, je vse v poradku, ale krajina je samozrejme podexponovana. Kdyz exponuju na krajinu a je prepalena obloha, svetle seda se stava bilozlutou a svetle modra azurovou.

  • Vit Svarc
    Vit Svarc
    19.10.2004 22:54

    do pytle, ted jsem odeslal komentar nekam do prazdna, stranka se pak nenacetla a komentar v haji - tak to ted zestrucnim - narazil jsem take na sety s objektivy 28-80G + 70-300G, jak se lisi od objektivu, ktery je recenzovan? Pominu-li ohniskove vzdalenosti - jen jsem nekde vycetl, ze to nejsou objektivy urcene primo pro digitalni zrcadlovky.Set s temito objektivy je o cca 4000Kc levnejsi. Budu rad za jekekoliv rady. Drive se tu za loginem zobrazovalo i jmeno, tak abych nepusobil anonymne, tak ja jsem Vit Svarc :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse