Test fotoaparátu Sony DSC-F 828

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    28.04.2004 08:38

    No, vypadá celkem dobře. Opravdu má tak mrňavý čip? Připadá mně příliš malý :-) Malý dotaz? Co bylo míněno 4barevným fitrem? Jak vidím, je tam klasický CCD čip - znamená to, že na plně barevný bod jsou potřeba 4 pixely čipu? Já jako laik bych si filtr představoval spíše jako u čipu typu Foveon. *** Ještě mám jednu poznámku: Ono je sice užitečné, že foťák ukazuje zbývající kapacitu akumulátoru. Stejnou funkci mám v mobilu. Ale ... jak baterka začne stárnout, měření je čím dál tím víc nepřesné a nakonec mobil kleknul i když ukazoval třeba 30 hodin pohotovostního režimu. To je prý hodně častý problém těchhle ukazatelů. Proto jsem zvědavý, jestli má ten foťák už nějaký vymakanější systém na měření zbývající kapacity baterky.

  • Petr Jelinek
    Petr Jelinek
    28.04.2004 08:58

    Pro Jiřího. Vlastním F717 a jsem spokojen. Tento přístroj má také baterii Infolithium a můžu říct, že to funguje velmi dobře. Chybka nastává jen v této situaci. Fotíte, vybijete aku dejme tomu ze dvou třetin. Pak foťák vypnete a necháte ho třeba den dva ležet. Když ho pak zapnete, tak tím jak si baterie "odpočinula" se ukáže vyšší hodnota než ve skutečnosti je a samozřejmě také velmi rychle spadne během pár fotek. To už jsem ale asi hnidopich. Každopádně je tento akumulátor lepší (a vydrží déle) než AA akumulátory, které se většinou chovají stylem pořád plno a pak najednou "rychlá smrt". :-)

  • Radek Benda
    Radek Benda
    28.04.2004 09:00

    Nevim s jakymi fotoaparaty redaktor 828 srovnaval, ale aberace se neprojevuje jen u lacinych amaterskych kamer, ale je to problem i profesionalnich fotoaparatu. Kdyz uz to s necim porovnavam, tak spravedlive a dam tam snimky od konkurence. Velky sum je sice pravda, ale take nevim s cim bylo porovnavano, treba nova Minolta A2 za cenu 36000 ma sum pri ISO 800 srovnatelny.
    pokud chcete jinou recenzi pak na
    http://www.dpreview.com/reviews/sonydscf828/

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    28.04.2004 09:10

    Jifi: Běžné CCD čipy mají tři RGB barvy, tento čip Sony má navíc ještě odstín zvaný "emerald", který je nejvíc podobný azurové.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    28.04.2004 09:16

    Wado: Ano, je pravda, že aberace je obecnější problém ale u kvalitnějších aparátů jen v opravdu mimořádných světelných situacích. Skutečným problémem je pouze u aparátů nejlevnějších kategorií. Jinak už připravuji srovnání všech osmimegáčů na trhu, kdy jsem jednu scénu vyfotil v jeden okamžik všemi aparáty.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    28.04.2004 09:17

    Kapsa: Všimnul jsem si toho dalšího odstínu. Pokud to chápu správně, potom to tedy znamená, že na 1 plně barevný bod jsou třeba 4 pixely? Abychom měli komplet barevnou informaci o nějakém bodu? Potom by ten 8 MPix čip odpovídal 6 MPix čipu RGB mám na mysli počet plně barevných bodů). Proto jsem srovnával s Foveonem, kde je úplně jiný princip. Jen je škoda, že se zatím neuplatnil.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    28.04.2004 10:01

    Jifi: jo, na jeden barevný pixel obrázku jsou potřeba 4 fyzické pixely vždycky, ne jen u F828, takže ta další úvaha je špatná. Pouze u klasických snímačů jsou ty filtry RGBG (dvakrát zelená) a u F828 je místo té jedné zelené emerald (RGBE)

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    28.04.2004 10:09

    mk: Slyšel jsem, že je někdy schéma RGBG, ale nevím, jak je toto časté. Myslel jsem, že to není často užívané schéma.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    28.04.2004 10:38

    JiFi: je to schéma užívané vždycky :)

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    28.04.2004 10:41

    Asi nesu dříví do lesa, ale obšírné porovnávací testy všech dostupných 8 megáčů tohoto typu jsou na dpreview.com. Myslím, že zatím nic lepšího a obsáhlešího neexistuje. Pravda, je to v angličtině, ale i ti jazykově nevybavení se dokážou v testovacích obrazcích zorientovat.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse