Aky ultrazoom do 400€?

  • Nesbin
    Nesbin
    Autor
    15.10.2017 19:46

    Zdravim, chcel by som kupit nejaky ultrazoom do 400€. Jedna sa mi o fotky za šera/v noci, proste za znizenej vditelnosti, vysoky cisty zoom cez den. Toto su hlavne prametre aby to malo. Este by bolo fajn keby mal video vo FULL HD, ale nie nevyhnutne.

    e: poskulujem po tomto, https://www.alza.sk/panasonic-lumix-dmc-fz200-d1636438.htm?o=1

    Vdaka

  • E.B.E
    E.B.E
    16.10.2017 13:56

    Kvalitní ultrazoom je spíš zbožné přání. A je jedno, za kolik. Tyhle "kompakty" s extrémním zoomem jsou plné kompromisů. Fyzikální zákony prostě neukecáš. Navíc tenhle model je už hodně zastaralej typ. Za posledních pět let se dost změnilo. Ke všemu udávané podmínky fotografování za šera/v noci, dají zabrat i slušné zrcadlovce. Pokud ovšem nebude foceno pouze ze stativu a jen statické obrázky.K tomu s bleskem. I tak už tenhle foťák dost pokulhával v době jeho uvedení na trh. Ne tak dnes. Bohužel do těchhle podmínek nejde doporučit asi žádný ultrazoom, navíc s tímhle miničipem. https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-fz200/13

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    18.10.2017 13:09
    Reaguje na Nesbin 15.10.2017 19:46:

    "Zdravim, chcel by som kupit nejaky ultrazoom do 400€. Jedna sa mi o fotky..." - zobrazit celý komentář

    Vše zásadní bylo řečeno výše. Jediné podmínky, za kterých dá ultrazoom s malým senzorem alespoň částečně přijatelné výsledky, je jasno, slunečno a nejnižší citlivost ISO. Při fotografování za snížené viditelnosti se samozřejmě obrazové kompromisy objektivu i čipu znásobují a podle mě nemá za těchto podmínek s ultrazoomem smysl fotit. V noci bez použití základního ISO, stativu a delšího expozičního času nebude použitelné jednoduše nic. Pokud už tedy
    Ultrazoom do 400,- € se všemi uvedenými kompromisy, tak navrhuji podívat se na Panasonic FZ82. Jeho nejpodstatnější výhodou je záznam do rawu, ultraširokoúhlé počáteční ohnisko a výkonná stabilizace.

  • P_patrik
    P_patrik
    20.10.2017 11:05

    @nesbin: Souhlasím s kolegy. Dodám: Ujasnil sis, co vlastně chceš fotit za záběry? A v jaké velikosti nebo kde je chceš publikovat/použít? Možná zjistíš, že na to žádný dlouhý zoom nepotřebuješ. Že by ti klidně stačil třeba 3x až 5x zoom. Pokud ano a chceš šetřit peníze, navrhl bych jako alternativu poohlédnout se na bazaru po některém ze starších "pokročilých" kompaktů jako Olympus XZ-10, Olympus XZ-2, Nikon P310/340, Fujifilm XQ1/2. Vyznačují se vysoce světelnými objektivy a (na svou dobu) velmi dobrou výbavou a nastavitelností. Parametry videa si nejsem jistý, ale některé určitě Full HD mít budou. Za nějakých 200-250 EUR (odhadem) je to velmi slušná vstupenka do světa focení za nízkých světelných hladin. Po roce nebo dvou bys uměl sám udělat poučené rozhodnutí, jakou výbavu opravdu potřebuješ. A ještě je pak všechny bez velké ztráty můžeš zase prodat. Samozřejmě: každý ze jmenovaných má svá plus a minus, ale tak je to vždy a se vším. Čili by stálo za to si k nim přečíst recenze, podívat se do galerií fotek z nich (nejlépe na Flickru) a třeba se ještě poradit.
    Možnosti je jistě víc, toto ber jenom jako námět k možnému jinému pohledu na věc.

  • ferda64
    ferda64
    22.10.2017 12:46

    To je opravdu těžký. Pokud bys bral ty požadavky opravdu vážně, pak bys k té ceně musel minimálně tak jednu nulu přidat. Pokud ovšem chceš jít do nějakého kompaktu/bridge, tak FZ200 určitě nee. Není to špatnej strojek, ale nejmenší čip zrovna na šero či tmu vhodný není. Sice to jde použít, ale budeš zklamanej. Když už chceš jít do nějakého takového přístroje, rozhodně bych doporučil minimálně FZ1000. Po celoživotní dráze se zrcadlovkama jsem si ho pořídil taky, a rozhodně můžu říct, že už se s tím dá leccos podniknout. Má větší čip, lepší optiku, RAW umí taky, video 4K.... Je to sice trochu přes rozpočet, ale rozhodně smysluplnější, než ta FZ200.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    26.10.2017 21:27
    Reaguje na P_patrik 20.10.2017 11:05:

    "@nesbin: Souhlasím s kolegy. Dodám: Ujasnil sis, co vlastně chceš fotit za..." - zobrazit celý komentář

    Tak samozřejmě: Na začátku je třeba si ujasnit, co budu fotit a přístroj jakého druhu chci a na jaký mám. Zde byl zřejmý požadavek na ultrazoom. Tady se v dané ceně opravdu moc vybírat nedá, ale Panasonic FZ200 byl hojně oceňován, a jeho následník FZ300 sice téměř nic nepřidal na obrazové kvalitě, ovšem na výbavě to dohání, dnes už za cenu odpovídající výkonu. Ke svému doporučení ultrazoomu Panasonic FZ82 bych ještě přidal Nikon B700 - ten je ještě o kousíček výše, ale stejně velký čip, zázraky čekat nelze. Jinak k těm levnějším použitelným kompaktům s menším zoomem: S výběrem bych celkem souhlasil, ale nad ostatní bych hodně vysoko vyzdvihl Fujifilm XQ1/2 a jistě bych se v bazaru mrknul i na Fujifilm X20/30. Tyto fotoaparáty mají kvalitní optiku, ale především obrazový snímač Xtrans velikosti 2/3 palce, tedy o poznání větší, než další zmíněné. Odtud se odvíjí obrazová kvalita, která je opravdu o kus dál, než ty uváděné Olympusy a Nikony.

  • P_patrik
    P_patrik
    30.10.2017 16:33
    Reaguje na Lukáš Burget 26.10.2017 21:27:

    "Tak samozřejmě: Na začátku je třeba si ujasnit, co budu fotit a přístroj..." - zobrazit celý komentář

    Ono by to prostě chtělo, aby se ozval Nesbin a to svoje zadání upřesnil - témata, prostředí, nepřekročitelný cenový limit. Trochu jsem doufal, že na někoho z nás všech zareaguje. Takhle s tebou můžu v rámci příjemné hypotetické debaty leda opět souhlasit: ano, taky se mi líbí B700. A ano, mám v úctě X30 a mrzí mě, že Fuji od advanced kompaktů se zoomem odešlo.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    31.10.2017 09:34

    Hlavně bych Nesbinovi radil, aby se rozhodnul docela rychle. Z fotografické techniky se pomalu ale jistě přestává vyrábět vše kromě mobilů, nebo naopak přístrojů za desítky tisíc. Holt výrobci toho chtějí prodat buď miliony, anebo menší série s vysokou marží za každý kus. Doby překotného vývoje a nepřeberného množství kompaktů všech možných tříd jsou bohužel nadobro pryč. Většině lidí stačí cvakat mobilem, a komu to nestačí a nemá na drahý přístroj, ten má smůlu.

  • P_patrik
    P_patrik
    31.10.2017 12:04
    Reaguje na Lukáš Burget 31.10.2017 09:34:

    "Hlavně bych Nesbinovi radil, aby se rozhodnul docela rychle. Z fotografické..." - zobrazit celý komentář

    Pod tohle doporučení se ti podepíšu. Po včerejším oznámení Nikonu, že zavírá jednu svou fabriku v Číně, se zase o něco víc setmělo nad kategorií foťáků s malým čipem. Relevantní foťáky této ohrožené kategorie jsou dnes trojí: travel zoomy, ultrazoomy typu bridge a odolné kompakty. Ty poslední jsou ale už silně zatlačované odolnými mobily. Nic z toho neskýtá definovanou možnost vybrat si šikovný a cenově dostupný kompakt pro focení při nízkých světelných hladinách. Vždycky to bude s kompromisem, s rizikem zklamání a klade to i nároky na poučenost uživatele, což si lidi při pořizování "něčeho levného" obvykle neuvědomují. Pravdu má asi Ferda nahoře, že cesta nejmenšího odporu i rizika je zvednout rozpočet o 50 % a pořídit si FZ1000 s větším čipem... Mimochodem: pro laického spotřebitele musí být nápadný rozpor v tom, že slušně fotící smartphone pořídí už kolem 4000-5000 Kč, zatímco za pouze jednoúčelový foťák se od něj chce obvykle dvojnásobek a při větších nárocích ještě mnohem víc.

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    31.10.2017 12:30
    Reaguje na P_patrik 31.10.2017 12:04:

    "Pod tohle doporučení se ti podepíšu. Po včerejším oznámení Nikonu, že..." - zobrazit celý komentář

    Tak samozřejmě. Existuje-li dostatečně velký kartel výrobců, je pozice zákazníka irelevantní, výrobní i cenovou politiku diktuje onen kartel.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse