• Kamil Moravec
    Kamil Moravec
    12.05.2003 00:46

    Jak mám rozumět: "Tento model rozšiřuje stávající řadu aparátů F-55 a F-65, která postupně nahrazuje starší sérii F-50, F-60, F-70, F-80, F-90 a F100".
    Že by plasty vytvořené jako protipól digitálům, ke kterým naši začínající amatéři utíkají měly nahradit a evolučně předběhnout festovné profitěla F90, F100 a proč nenahrazují tedy "zastarylý" model F5 z roku 1996. Vždyť to je pouze marketingový tah, jak oblbnout zákazníka a za co nejméně peněz mu dát pocit, že má kvalitní zboží. Když se podívám (a není to jen u Nikonu, ostatní jsou na tom podobně) na skvělé a já nevím jak ještě vychválené G objektivy, tak by mě zajímalo, kam se poděla filosofie F-mount. Jakýkoliv objektiv na jakékoliv tělo a to vše od roku 1957. Ještě před rokem či dvěma, kdy se na fóru vedly války CxMxNxP, tak právě toto byl jeden z argumentů pro Nikon. Mám svoje skla a ta mě pasujou na AF i MF. A co je dnes. Levné hrkáčky, které jsou na MF Nikon nepoužitelné a ještě abych se bál, že se rozpadnou. Celková konstrukce je úděsná, ale je to levné, trh si to žádá.

    "Navíc u všech tří aparátů (F-65, 75 a 80) jsou naměřené hodnoty vyhodnocovány pomocí srovnávání s totožnou databází parametrů 30.000 snímků, která je uložena v paměti fotoaparátu." - Tak to snad ne. To chceš tvrdit že všechny modely mají stejné MultiCAMy. Podle čeho píšeš tento srovnávací test, snad ne podle testovacího zákaznického centra Nikon cz. Chce si to trochu nastudovat o čem píšeš a ne jenom dělat slepě reklamu. Jenom nahrazením kovového šasi za plastové cenu nesrazíš, taky museli "vykuchat" čip. Schválně se podívej co mají jednotlivé modely (F5, 100, 80, 75, 65, 60, 55 a starší F90, 70, 50) za čipy pro měření a AF.

    "Je třeba ale také zmínit, že F-80 nemá takzvané kreativní programy, ..." Komu vadí, že F80 nemá kreativné programy, asi tomu komu vadí že je nemá ani F100 a F5. No a ty děti, to mě opravdu dostalo.

    Abych se vyjádřil k F75. Technické parametry necháme stranou, i to jestli vůbec je potřeba tento mezimodel. Co hodnotím kladně je battery pack s druhou spouští. Ale co nechápu, je vychvalování IR ovládání, když klasická drátěná spoušť je "svatá". Fotil jsi někdy v noci dlouhé expozice hvězd nebo zvířata z krytu. To by mě zajímalo, jak šermuješ s IR. Ale v době digitální to vypadá zajímavě, mám foťák na dálkové ovládání.

    Je asi opravdu těžké napsat recenzi nebo dokonce test na model který je na dvě věci. Problém je, že digitál dává analogu pořádně na p... a výrobci nevědí co dál. Tak tvoří a vzniká co vzniká. Proč asi nevyrobil Nikon nástupce F5, která je zde 8 let. A model F50/60 má x nástupců jejiž kvalita je diskutabilní. Ono totiž nejde o kreativní programy, ale o spolehlivost. A ta zde asi nebude ani s podporou G lens.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.05.2003 10:21

    1. Taky rozhodně nejsem nadšen, že nové modely jsou skoro 100% plastové a jak již píšu v samotném článku, rozdíl například právě mezi F-70 a F-75 je po mechanické stránce obrovský, stejně tak jako například mezi F-50 a F-55 nebo F-60 a F-65. Ať už se nám to ale líbí či nikoli, tak je jasné, že se takto tvoří nová řada aparátů a osobně se domnívám, že F-80 brzy nahradí F-85 a možná i F-100 nahradí F-95. K inovaci F-5 už asi nedojde, protože ta už bude asi nahrazena digitálním tělem. Tvorbu této nové řady nijak zvlášť nevítám a ani jí rozhodně nehodlám dělat reklamu – jen tuto změnu konstatuji, protože je zřejmá.

    2. Nová řada objektivů G je asi trnem v oku majitelům starších těl, kteří je nemohou plně využívat. Bohužel je to dnes trend a clonové kroužky už se prostě nedělají ani u jiných značek. Pro majitele starších těl je to sice velké mínus ale mě osobně připadne nastavování všech hodnot na těle aparátu mnohem praktičtější, navíc clonu lze takto nastavovat i po 1/3. Nemůžeš však srovnávat mechanicky kvalitu různých řad objektivů. Setová G-éčka jsou taková jaká jsou a podle toho i stojí.
    Za mnohem horší vlastnost nových aparátů však považuji to, že neumožňují měření s MF objektivy – to se dotýká daleko větší skupiny uživatelů, než problém s objektivy řady G. Ze strany Nikonu to považuji skoro za zločin a je to hlavní vada všech novějších aparátů této značky (a nejen této).

    3. Ta databáze snímků je skutečně stejná (nemusí být součástí čipu MultiCAM – může být zvlášť) ale osobně se domnívám, že i základní procesor je u všech novějších těl stejný (samozřejmě že nebude stejný u F-5 i u F-55 – je to jiná kategorie i ročník výroby ale stejné budou asi u 55, 65, 75 a 80), pouze u levnějších modelů jsou některé funkce nevyužité či zablokované. Je to běžná výrobní technologie – nevyplatí se vyrábět 3 různé čipy, mnohem levnější je vyrobit jeden a pouze některé funkce nevyužívat. Dalším čipem je samozřejmě čip pro AF a ten se opravdu u jednotlivých modelů liší, i když u nové řady se může opět jednat jen o jediný typ, který je pouze různě využíván.

    4. Mě osobně absence kreativních programů nevadí ale opravdu jsou lidé, kterým to vadí – setkávám se s tím často v dopisech čtenářů či občas na fóru. Ať už se ti to zdá či nikoli, prostě to tak je – to že to nevadí tobě, ještě neznamená, že to nevadí i někomu jinému. Lidé jsou různí a tak mají různé názory a potřeby ....

    5. IR dálkové ovládání je podle mne rozhodně lepší než klasická drátěná spoušť – právě proto, že rád občas fotím delšími časy. Pokud například nemám po ruce stativ, tak se aparátu nemusím vůbec dotknout a to je výhoda – i pohyb drátěnou spouští může aparátem někdy pohnout. A právě na focení hvězd by to bylo určitě lepší, protože jedním stiskem závěrku otevřeš a druhým zavřeš a nemusíš provádět aretaci šroubkem na spoušti – touto manipulací můžeš opět otřást aparátem. A mohl bych jmenovat ještě mnoho dalších výhod toho, že prostě u aparátu nemusím stát ale mohu jej ovládat z větší vzdálenosti .....

    6. Proti fungování zákaznického centra Nikon CZ mám taky spoustu výhrad a rozhodně své články nepíšu jen podle toho, co mám od nich k dispozici. A nařčení ze slepé reklamy již beru pouze jako nepodloženou urážku – myslím, že článek obsahuje i všechny opodstatněné výhrady.

  • KPDN_Slavomír Medvěd Bedřich
    KPDN_Slavomír Medvěd Bedřich
    22.02.2004 13:21

    No abych to zhodnotil z pohledu běžného uživatele. Fotím na NIkon F75 už 3 měsíce a rád bych k němu něco dodal.
    1. Tělo je sice z plastu, ale ze solidního plastu! Používám ho opravdu často a je vemi namáháno, ale zatím nevidím kromě občasného škrábance jakýkoliv náznak vůle ve spojích atd. Takže v plastikovém tělu bych problém neviděl.
    2.Co se týče dálkové spoušti, to je skutečně chyba. Drát je zkrátka Drát.
    3.Baterry Grip je skutečně šikovný, bez něho by se držel skutečně špatně, ale když už do něj namontovali druhou spoušť mohlii rovnou přidat také volící kolečko, to tam skutečně chybí.

    Myslím si, z pohledu nadšence a laika, že Nikon F75 je dobrý fotoaparát pro začínající fotografy jako jsem já.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse