• Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    01.03.2018 10:25

    Zhruba před necelým rokem jsem komunikova se zástupcem Zoneru Soňou Štěpánkovou a vysvětlil jsem jí, proč pro mne jako sporadického amatéra skončil Zoner ve verzi 15. Proto znovu zde uvádím své argumenty a škoda, že Zoner nemyslí na běžné fotoamatery. Je to opravdu škoda, když nedokáže více využít svůj potenciál ve vidině zisků. Tedy:

    Jaká by byla moje představa o podobném produktu jako je Zoner?
    a) Nemám nic proti tomu, aby existovala cenová politika jako je u verze X s plnou podporu s ročním paušálem. Té si třeba říkejte Profi. Pokud bych byl okázán na Zoner denně jako profesional, asi bych to přijal. Kámen úrazu je ale ten, že pokud nezaplatím na další rok, razantně se omezí použitelnost produktu až do míry téměř nepoužitelnosti, což mi připadá jako vydírání, protože si něco koupím a nemohu to používat. Je to jako bych si koupil navigaci do auta a pokud nezaplatím na další rok, přestala by navigovat. Osobně bych ji hodil do kontejneru na elektroodpad a kopil bych si něco jiného s vědomím že mohu jezdit i na staré mapy a bude to jen můj problém. Ale používám co jsem si zaplatil. Každý by pochopil, že pokud by nezaplatil roční poplatek, neměl by naprosto žádnou podporu do doby zaplacení. Samozřejmě každá podpora si vyžaduje ocenění. Přijal bych i podmínku, vyššího paušálu mezi několika aktualizacemi. Nakonec hlavní je zisk pro Zoner.
    b) K tomu bych si dokázal představit obdobnou politiku jakou jste měli doposud. Krabicová verze se zárukou update na období do nové verze, bez podpory, s omezením funkcionality pro Profi - verze Home nebo Amater, Doba trvání licence by byla tak akorat, kdy se vychytají největší problémy a většinou po této době je daná verze dost stabilizovaná a není nutná další podpora. Pak je na zákazníkovi, kdy se rozhodne o další cestě. Jestli mu to stačí, nebo si koupí další licenci až bude chtít, nebo přejde na Profi. V rozumné cenové relaci by to byl dobrý artikl bez dalších nákladů.
    c) No a jako bonus bych zavedl třeba verzi Free, jen se základním spektrem úprav, které má většina free produktů, bez možnosti podpory nebo exportů. Hlavní důvod této verze je popularizace Zoneru. Věřím že po určité době by mnoho uživatelů by se po nějaké době změnili na zákazníky Home verze a někteří na Profi. Myslím že touto politikou by jste získali hodně nadšenců pro Zoner. Takhle jste udělali pravý opak, tedy alespoň u mne.
    Je mi opravdu líto, že produkt s kterým jsme spokojen budu muset v budoucnu nahradit nečím pro běžné amatery, i když zatím 15 mi slouží dobře. Samozřejmě, je ještě 18. Vyzkoušel jsem, ale bohužel jako několik dalších pro několik zásadních změn v ovládání, které pro mne nebyly vyváženy zdokonalením, je pro mne 15 jako posledním Mohykánem.

  • E.B.E
    E.B.E
    01.03.2018 19:14

    K zoneru jsem se vyjadřovat nehodlal, ale když čtu ten tvůj nářek, mám chuť dát odkaz na tvé vysvětlení slova trend :-D

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse