Test fotoaparátu Sony CyberShot RX10 Mark III

  • Daniel Procházka
    Daniel Procházka
    30.01.2017 03:40

    Otázkou zůstává, může být takto „přehnaný“ objektiv ještě opticky dobrý, zvlášť s přihlédnutím k vysoké pixelové hustotě senzoru?
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Této větě jaksi nerozumím. Pixely senzoru resp. jejich množství přece nemají žádnou souvislost s optickou kvalitou objektivu. Na Digiareně testovali optickou rozlišovací schopnost objektivů, tedy kolik zvládnou pixelů. Pokud si pamatuji jednalo se dokonce o nějaké starší objektivy. Zvládly stovky MPx. Zde určitě žádná limitace v současné době neexistuje. Názorným příkladem je NOKIA 8O8 se svým pidi objektivem a 41 MPx. Pokud to bylo myšleno v kontextu třeba s velkoformátovým tiskem, který větší rozlišení umožňuje, tak tam by se "nekvalita" objektivu mohla viditelně projevit. To asi jo.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    30.01.2017 08:19

    Myšleno je to tak, že menší senzor (hustější pixely) vyžaduje od objektivu výrazně vyšší rozlišovací schopnost, než větší senzor se stejným rozlišením.
    Co se týče "větších" formátů, tam je pravda, že slušný objektiv zvládne víc, než je dnes standard. Moje stará padesátka při zaclonění v pohodě zvládla EOS 5DS R.
    Ale tady jsou nároky výrazně větší a širokorozsahové zoomy (zde 24 - 600) obecně tak dobré nebývají. Typický objektiv ultrazoom fotoaparátu bývá přehlídka optických vad a mizerné kresby, což se RX-10 iii netýká.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    30.01.2017 08:41
    Reaguje na Daniel Procházka 30.01.2017 03:40:

    "Otázkou zůstává, může být takto „přehnaný“ objektiv ještě opticky dobrý,..." - zobrazit celý komentář

    Jinak samozřejmě myslím použití jako jsou větší tisky; ve webovém rozlišení bude ostrá i fotka z mobilu...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse