• Richard Holeček Holy
    Richard Holeček Holy
    26.11.2002 12:39

Vážený pane, Váš seriál o stativech se mi velice líbil. V kapitole III, v odstavci Konstrukce nohou píšete:

Většina současných stativů má výsuvné parabolické nohy.
    Na druhé straně délka jednoho segmentu parabolické nohy stativu posykuje...

Myslím že zde došlo k omylu a záměně slůvka teleskopické.
    Jelikož je parabola do jisté míry kulová výseč, nedokážu si představit takovýto stativ.

A ještě jeden překlep: Základním kritériem je kompromis mezi váhou, nosností a především požitým materiálem.... :-)
    S pozdravem R.Holeček

• Bitovod
    Bitovod
    28.11.2002 18:16

Dobrý článek - až na pár nepřesností: Destičky se dělají nejčastěji čtvercové nebo HEXAgonální (nikoli pentagonální - ten pětiúhleník by se zřejmě neupínal nejlépe), nohy stativů z chrommolybdenu (případně též chrom-molybdenu, jedná se o slitinu, nikoli o sloučeninu, o měkkém i ani nemluvě :), jako "ultra lehký kompozit" (obvyklejší slovní spojení je "ultralehký") si opravdu nepředstavím termoplast (pokud mne paměť neklame, do skupiny termoplastů jsou zařazeny plastické hmoty, jejicž tváření je umožněno za tepla, dejme tomu polystyren, PVC, ABS a tak podobně, kompozitem označujeme materiál složený obvykle z více složek lisováním, zalitím a podobně, v běžné praxi např. uhlíkovou či skelnou tkaninu a pryskyřici, např. epoxidový či polyuretanový tmel). Dále pak posledním a TRADIČNÍM materiálem je dřevo - např. v krajinářské a velkoformátové fotografii mají dřevěné stativy své místo stále. Další drobností, která se v článku neobjevila, je např. i možné využití středového vaku stativu - pro odložení zátěže a zvášení celkové hmotnosti stativu - toto se opět příznivě projeví na stabilitě stativu a jeho odolnosti proti rozechvění při expozici. Samozřejmě nohy stativů nejsou parabolické, ale teleskopické, jak zde již napsal Holy (i když i v jeho příspěvku je drobná nepřesnost - parabola snad není kulovou výsečí)... Ještě drobnost - dural je slitina a v podstatě spíš jen obchodní název - jako u každé slitiny je i tato velmi závislá na přesném složení, takže vlastnosti mohou být v závislosti na složení různé, vyskytuje se dural lehký a poměrně měkký, stejně tak těžší a pevný - samozřejmě za mechanické vlastnosti použité stitiny se platí, takže stativ v cene kolem 1000Kč bude opravdu spíš z měkčích slitin, ovšem duralové nohy můžeme najít i v třídě kolem 6000Kč. Tento materiál má velmi dobrou opracovatelnost i vyhovující mechanické vlastnosti, není důvod se mu tedy vyhýbat. Doufám, že jsem vás svým doplňujícím komentářem příliš neotrávil, článek hodnotím známkou 2. S pozdravem Pavel Kutina

• Milan Danko Dzumigar
    Milan Danko Dzumigar
    09.10.2003 01:59

Nuz, velmi pekny clanok, ale chyba mi tu nieco o uchyteni blesku na stativ, ktore vdnesnej dobe uz s elektronickymi zrkadlovkami komunikuju aj na dialku...
    Dalej mi tu chyba nieco o uchyteni objektyvu na stativ. Predstavme si nejaky teleobjektyv a male telo zrkadlovky, nuz tazisko bude asi riadne posunute...

• Golca
    Golca
    02.04.2005 18:50

Dobrý článek, jen bych měl dotaz. Vypisujete jména výrobců stativů, ale kde se dají koupit. V kamenném obchodě s fotografickým nádobíčkem seženete jen vybrané druhy Velbonů či Fomeiů. V e-obchodech zas chybí pořádné popisy stativů. (Sally co mám dělat?) Děkuji za jakoukoliv tip.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse