Jak (ne)použít laminaci

• mkruzliak24
    mkruzliak24
    Autor
    21.12.2015 12:40

obracím se na zde přítomné, co mají zkušenost s tiskem velkoformátových fotek. Na trhu je nepřeberné množství různých papírů ve špičkových kvalitách, atd.. v tom problém není. Problém nastává, když dojde na laminaci (kvůli stálosti barev, odolnosti, a hlavně eleminaci odlesků) tak celý krásný tisk s krásnými barvami a detaily je najednou v tahu. Otázka tedy zní, kde a jak řešíte to, aby tisky byly dostatečně odolné, aby se neleskly jak zrcadlo, ale aby zůstaly zachovány syté barvy? je řešení polomatná laminace? Víte o nějakém místě v Praze, na které můžete dát dobré reference?

• KIV
    KIV
    21.12.2015 14:15

Vítej nový uživateli. Protože jsem byla na tomto portále půl roku, než jsem se vůbec dozvěděla, že je tady nějaké forum, tak mě pak vždycky fascinuje, když přijde nový člověk, a jde jako první akci rovnou vložit svou otázku na to správné místo ve foru. Nejsem odborník, neporadím ti, ale máme tu na to velmi chytré fotografy, kteří ti jistě napíšou. Já naopak vidím podle dotazu, že ti na kvalitě fotky velmi záleží, a musíš o fotografii hodně vědět, a jistě máš nádherné fotky. Proto tě chci požádat, nejsi-li příliš skromný, jestli bys mi mohl dát odkaz na svůj web, moc ráda si tvé fotky prohlédnu, a vezmu si z nich něco odbornosti pro sebe. Děkuji.

• Taky..
    Taky..
    21.12.2015 15:20

Co máš na mysli tím "odolné"? Pokud chceš vystavovat venku, aby to dlouhodobě odolalo dešti, UV a vandalům, tak v tom ti neporadím. Nejlépe uděláš, když se zeptáš v nějakém solidním tiskovém centru, třeba ThaliaPicta, Fotografiks, DotOrNot aj., kde s tím mají zkušenbosti.
    Pokud ti jde o běžné vystavování v interiérech, žádnou laminaci nepotřebuješ. Pokud nechceš fotku ukrýt tradičně za sklo, necháš si ji nalepit na různé typy desek nebo napnout na rám (plátno) a buďto necháš nezakryté (pokud ti jde o to, aby vynikl specifický povrch papíru) nebo přestříkáš či přetřeš různými ochrannými laky. Chrání před otisky prstů, vlhkostí, některé i proti UV. Dělají se v různých stupních lesku a pořídíš je třeba od renomovaných výrobců fine art papírů.

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    22.12.2015 10:04

Zkušenosti mám jen od Škody - dělá se lesk, polomat i mat. Je to stejné, jako u fotopapírů (nebo třeba u monitorů). Lesk má lepší barvy, ale uvidíte v něm lustr, okno... matný to nedělá, ale tlumí barvy. A polomat něco mezi:-) Pak je tu ještě problém s kombinací - třeba laminovat matný papír dělá bublinky a nevypadá to dobře. Doporučuju jít přímo na DTP, mívají vzorky různých kombinací.

• mkruzliak24
    mkruzliak24
    Autor
    23.12.2015 19:45

díky za reakce,
    no to že matná laminace tlumí barvy je právě ono.. vše by vyřešilo, kdyby do interiérů nebyla potřeba laminace vůbec. Tou odolností jsem nemyslel exteriéry ale právě odolnost vůči UV v interiéru. Pokud na "domácí" použití není třeba laminace.. tím líp pro mě. Vy laminujete (ať už matně nebo leskle) fotoobrazy pro použití v interiérech?

• Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    28.12.2015 13:43

Laminace je ochrana před vším možným - třeba proti sedajícímu prachu, umaštění prsty atd. Lze pak třeba přetřít vlhkým hadříkem a je i mechanicky odolnější. UV v interiéru není problém - v podstatě vám ho filtrují okenní skla:-)
    Osobně když si věším fotku doma, dávám jí do zaskleného rámečku...

• rulisa
    rulisa
    29.12.2015 01:19

Ono asi nejvíc záleží na tom, čeho fotka to je. Ke každému žánru se hodí něco jiného a pak už je to i otázka osobního vkusu, pocitu. Mně se třeba fotky pod sklem v bytě nelíbí. Minimálně odlesky na skle mi vadí hodně. Pokud bych neměla na investici do plátna, dala bych před sklem přednost právě laminaci, polomat nebo mat.

• rulisa
    rulisa
    29.12.2015 01:23
    Reaguje na rulisa 29.12.2015 01:19:

"Ono asi nejvíc záleží na tom, čeho fotka to je. Ke každému žánru se hodí..." - zobrazit celý komentář

S tím, že pokud si nechám dělat tisk na zeď a vím, že budu laminovat, tak přece není problém připravit fotku barevně sytější.
    Jinak barvy se proti oknu mění tak jak tak. Viz třeba i nábytek a další.

• Taky..
    Taky..
    29.12.2015 09:34

Tak obecně lesklé povrchy, sklo zvlášt, vyžadují nasvětlení pod správným úhlem. Tak, aby to nedopadlo jako třeba na výstavách v Tereziánském křídle P.h., kde jsou vždy proti oknu, takže vidíte jen svoji vlastní siluetu. Když se nasvětletlení povede, ideálně na každou fotku jeden bodový zdroj, je to dokonalé.
    Naproti tomu matný povrch, ať už laminace, papíru nebo laku, vždy znamená určitou ztrátu kontrastu (zešenutí černé) a tím pádem i sytosti barev.

• Tomáš - Obrázkárna.cz
    Tomáš - Obrázkárna.cz
    04.01.2016 10:53

Ze zkušenosti je nejdůležitější pro laminaci zvolit dobrou kombinaci tiskového materiálu a laminační folie. Lamino nejlépe přilne k hladkému lesklému papíru, pokud zkusíte laminovat matný porézní či strukturovaný papír dopadne to velmi špatně .
    Lidé častěji používají matnou laminaci, protože se na ni dobře kouká ze všech pozorovacích úhlů, i když je u ní patrný lehký útlum barev a jasu - proto je dobré použít co nejkvalitnější laminační folii určenou pro fotografie.

Pokud máte zájem přijďte se podívat na vzorky doporučuji kolegy ze studia Fotonova v Lípové 6 na Praze 2.

S pozdravem

Tomáš Starý

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse