SLT je mrtvé, ať žije S.. sony

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    27.03.2015 08:49

    Když se tak po týdnu dívám na svoji recenzi na Sony A7 II, a to že zatím nikdo k ní nepřiložil komentář, vyvolává to u mne jisté zamyšlení a úvahy.
    Když jsem před dvěma lety dělal recenzi na profi zrcadlovku Sony A99, netušil jsem že to bude pravděpodobně poslední "zrcadlovka" s A-bajonetem (Minoltím bajonetem) která mi projde rukama, a také asi jedna z posledních které výrobce vůbec uvede na trh. Ač je to nemilé, a i když to výrobce zatím nijak neoznámil, je více méně jasné že velkým zrcadlovkám s tímto bajonetem prostě u Sony "potichu" odzvonilo. Sony tento druh fotoaparátů opouští a plně se vrhlo na módní vlnu kompaktů s výměnnými objektivy. Není samo, Olympus to udělal také a vede se mu v ní velmi dobře. Je to prostě vývoj. Daří se však Sony stejně dobře? Upřímně nevím.. A to jednu dobu bylo Sony myslím velmi dobře zapsáno na trhu se zrcadlovkami, vzpomenu si na velký trhák třeba s A200 za cenu 7990 a další podobné typy, které po ní následovaly a k nim poměrně slušný výběr objektivů. Jednu dobu jich bylo opravdu hodně a bylo z čeho vybírat. Pak ale najednou nastal zlom a množství zrcadlovek bylo zredukováno na minimum, asi i díky příchodu řady výborné řady NEX s E-bajonetem. Tak jako to udělal Olympus s řadou PEN. Když však Sony začalo s novou "kříženou řadou" NEX+alpha začalo to asi působit spíše rozpaky. Když si vzpomenu na celoplastovou A3000, tak ještě dnes nechápu, že to někdo myslel vážně, a jestli to náhodou s tou strohostí a ekonomičností nepřehnal. Výbornou NEX6 nahradila "okleštěnější" alpha6000 (což mi připomnělo Minoltu, kdy výbornou A2 nahradila "ořezaná" A200). A pak tu máme vlajkovou loď typu A7, hranatý novotvar, který se jedněm velmi líbí a druhý ho zase zatracují. Novinkou je A7 II s opětovnou stabilizací na čipu, která ale asi svým uvedením mnoho uživatelů A7 tak trochu nakrkla. Vůbec mi přijde že Sony tak nějak neví co má dělat, zkouší to či ono, jednou řekne že do A7 nejde dát stabilizaci, tak jí bude dělat jen v objektivech (jako ostní výrobci), a pak najednou po roce je zase všechno jinak.. Možná kdyby vrhli více síly a energie do vývoje a do výroby dalších objektivů pro E-bajonet, kterých je zatím uboze málo, a to si myslím je právě velká slabina celého systému E-bajonetu, hlavně oproti Olympusu, který má pro svůj PEN a OM-D systém skel více. A když už nějaké dobré a světelné sklo Sony uvede, je to většinou Zeiss, jehož cena je pro nás někde tak trochu jinde.. Nechci výrobci radit, v tohle je jistě více vyspělý, ale myslím si že nejvíce se vždy vydělává na "střední třídě" výrobků, a tu Sony právě utlumením zrcadlovek více méně opustila. A dnes se nás asi "snaží" přesvědčit, že střední třídou je právě teď A7 a A7 II. Bohužel v ceně v jaké se u nás prodává tomu ještě dlouho nebude. A tak se může stát že spousta dosavadních uživatelů raději změní značku.. Sám jsem za poslední dobu potkal několik doposud skalních Minolťáků, kteří jsou dnes Nikoňáci, Olympusáci, Canoňáci...
    Znovu tedy koukám na prázdné místo pod článkem Sony A7 II, a vzpomínám si že pod články o zrcadlovkách a SLT byly první komentáře a rozvíjející se debaty již po 2-3hodinách.. Možná je málo lidí na FA, možná za to můžu já svou formou psaní, ale možná si také za to může výrobce tak trochu sám..

  • Taky..
    Taky..
    27.03.2015 11:09

    Celý koncept A7 se mi moc líbí, malou FF bezzrcadlovku, na kterou bych mohl nasadit skoro jakýkoliv objektiv, bych si přál a A7 vypadá přesně tak. Odrazují mě ale zatím tyto věci:

    1. digitální hledáček, jehož kvalita zatím nedokáže plnohodnotně nahradit optický (jistě, má i svoje výhody). To je obecný problém všech bezzrcadlovek, ale za pár let u příštích modelů se to snad zlepší.
    2. pomalý AF, hlavně za horšího světla. Myslím, že A7 je zacílena na uživatele FF zrcadlovek, kteří nefotí s teleobjektivy a uvítali by menší rozměry. A7 ve srovnání se zrcadlovkou stále nestíhá. Snad příští modely...
    3. malý výběr FE objektivů. Kde je 35/2, 24/2, 21/2,8, 24-70/2,8?
    4. cena FE objektivů převyšuje DSLR ekvivalenty. Proč? 50/1,8 na DSLR koupím za 4 tisíce, sice kvalitnější FE 55/1,8 ale stojí 26 tisíc! Nikon 35/1,8 za 14 tisíc, FE 35/2,8(!) za 21tis.

    Myslím si, že A7 je dobrý směr, ale stále má mouchy, které je třeba vychytat, a ti, kteří dosud fotí s DSLR, konzervativně vyčkávají. Nechce se jim zatím kupovat něco, co je horší a dražší, než co mají. A jestli má tento koncept budoucnost, se ukáže na tom, jaké FE objektivy Sony nebo jiní výrobci nabídnou.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    27.03.2015 11:36

    právě ta vysoká cena a malý výběr skel je vraždou pro český trh...

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    27.03.2015 17:45

    Mně se přístup Sony celkově moc nepozdává, byť jsem vždy fandil Minoltě a proto jsem potom Sony DSLR používal. To se týká jak cenové politiky jejich příslušenství, tak třeba jejich přístupem k servisu. Ze Sony A700 jsem nakonec přesedlal na první óemdéčko a nelituji.
    Nicméně souhlasím s Honzou, že koncept A7 je velmi zajímavý.

    Recenze je vyčerpávající a zajímavá, docela mě ale překvapil rozpačitý závěr, čekal jsem víc nadšení :-).

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    27.03.2015 19:03

    můj rozpačitý závěr je právě tak z celkové koncepce, kdy se mi zdá že Sony tak nějak neví co a kudy kam. Jinak A7 II je výborný kousek, o tom žádná, ale chybí jasný záměr jak se bude celý systém dál ubírat. A právě třeba s porovnáním s OMD-EM1 a nebo nejnovější OMD-EM5II od Olyho, kde je relativně více objektivů a hlavně cenově přístupnějších.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    27.03.2015 19:03

    a ta nová OMD EM5II je fakt supr ;;)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    27.03.2015 19:05

    to co mne na Sony A7 II asi vadilo, je ta nucená dělená spolupráce stabilizace mezi tělem a objektivy se stabilizací, která asi nefunguje úplně stoprocentně...

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    27.03.2015 22:15

    Už i původní E-M5 je výborná ;-).

  • pierrre
    pierrre
    29.03.2015 16:17

    Mne osobne mrzi, ze se uvazuje o tom, ze uz nebude dalsi SLT Sony, myslim, ze po technologicke strance to byl mimoradne skvely pocin. Sam vlastnim Sony A58 a o ubytku svetla kvuli polopropustnem zrcatku realne nemuze byt ani rec, navic se podstatne zlepsila rychlost a presnost ostreni. Vydrz baterie je oproti starsim zcadlovkam 3-4 nasobna. Spickovy el. hledacek. Vynikajici cip. A hlavni priorita je zachovani kompatibility s bajonetem A, tedy tech objektivu, kterych je u od ruznych vyrobcu na Acko nejvic. Na drahe redukce neverim.

    Uvital bych tedy, aby se Sony zmohla, alespon na jeden model SLT
    obrok. To by mi uplne vyhovovalo, nejsem totiz zadny technokraticky forista, ktery by samoucelne fetisizoval techniku jako takovou.

  • Jiří Novotný JKN
    Jiří Novotný JKN
    30.03.2015 16:27

    Zatím mám A850 už bez stabilizace a hodně Minoltích skel. Pořídil jsem i Nex5 a používám na něj skla s Leica M bajonetem. A7 jsem chtěl pořizovat už dávno, ale jediný problém který mi vadí je nutnost používání velké autofokusové redukce s propustným zrcátkem.
    Nešlo by to vyřešit bez zrcátka spoluprací redukce s AF čidly na čipu?
    Další velký problém je s cenami. Minulý týden to zabalilo Sony (Elvia) v Brně ve Vaňkovce - nešly kšefty. Co čtu zahraniční diskusní fóra, tak jinde ve světě se doprodávají zbylé kusy A7 za senzační ceny jen u nás prý Sony Czech diktuje a hlídá minimální ceny a kdo neposlouchá, tak s ním ukončí okamžitě spolupráci.
    Takže váhám. Na výměnu systému nemám čas ani energii. Asi počkám na zachovalou A99 a koupím ji joko druhé tělo a místo dosluhujícího Nex5 seženu Nex6.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse