E-6

  • 08.01.2014 19:32
  • oHuL
  • 21
  • oHuL
    oHuL
    Autor
    08.01.2014 19:32

    Rád bych si doma vyvolával diáčky.

    Původně jsem si myslel, že si udělám tank v podobě krabice, do které do jednotlivých "sekcí" našupu jeden film vedle druhého. Sekce by byly z nějaké "mřižky".

    Představa byla, vnořit tuto kazetu s nasázenými filmy do temperovací lázně, a pak jen přenášet do ostatních lázní.

    Ale když si kdemožně o E6tce čtu, tak mám větší a větší obavu, že bych to takto mít nemohl.

    Že je potřeba pravidelně převracet (v cca půlminutových intervalech klopit - to by v takovém případě skoro nešlo - jedině vytahovat a znovu ponořovat po půlminutách do lázně) nebo volat rotačně.

    A tak se ptám, je myšlenka ponořované nerezové kazety (na způsob krabicového tanku plněného chemií přes labirint ponořením do chemie, tedy za světla) i přes minimální pohyb chemie v kazetě po jejím ponoření schůdná?

    Nebo raději jít cestou vytvoření "sítového" bubnu?

    Kde by v takovém dvoustěnném bubnu vedle sebe byly mezi stěny umístěny dva planfilmy 8x10 a po jeho obvodě by jich bylo pět (tj. celkem deset volaných filmů najednou tak jak u krabicového tanku). Tento buben by byl po nabití uzavřen do skříně, ve které by se voda, chemie i vzduch (tedy i ta skříň) temperovaly na potřebných 38°C, buben by pouze rotoval a lázně by se pod ním nejspíš střídaly přes nějaký vhodný mechanismus.

  • Jan Hrubý
    Jan Hrubý
    08.01.2014 20:21

    ahoj, smekám před člověkem, co dělá diáky 8x10" :).

    Všechny ty připomínky o překlápění jsou tam proto, že drtivá většina produkce jde na vrub kinofilmu a svitku.

    Mám zkušenost jen s 3lázňovou Tetenal E-6, kde je překlápění dokonce 1x/15s. To vpodstatě člověk nemá čas skoro na nic, jen kontrolovat teplotu, čas a převracet tank. Výhledově asi zkusím taky diáky v planu, vyvolávat je budu ale obyčejně překlápěním (nejsem maximalista - stačí mi 4x5").

    To opětovný ponořování by fungovat mohlo, jen pozor na rovnoměrnost vyvolání, možná i oxidaci a vychládání lázně. Bývaly přímo i takové "tanky" pro vyvolávání planfilmů (na eBay.com jsou docela často - myslím že od Kodaku, v palcových mírách).

  • Jan Hrubý
    Jan Hrubý
    08.01.2014 20:26

    tohle mám na mysli:

    http://www.ebay.com/itm/KODAK-4X5-DEVELOPING-3-1-2-STAINLESS-STEEL-TANK-2-SS-TANK-REEL-HANGER-NIKOR-/400618862438?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d46beb766

  • oHuL
    oHuL
    Autor
    08.01.2014 20:34

    No ještě je nedělám ;-) zatím se už pěkně dlouho suší jedna plná krabice v lednici... (navíc stále ještě nenaexponovaná...)

    Tetenal bych používal taky, ten překlápěcí čas jsem jen od oka střelil co jsem někdy zahlídl.

    Takže spíš jít v tom směru použití krabicového tanku, kde bude vzduchu minimum (tj. vyhnutí se oxidaci) a udělat např. v další "uzavíracích" krabicích lázně, kde bych tank do krabice s lázní ponořil, krabici uzavřel a ve vyhřáté vodě ji tu každou chvíli pootočil vzhůru nohama a po další chvíli zase na zpět?

    Tím by chemie nevytekla a stále by bylo vše ponořené jak v chemii, tak v temperovací vodě.

    K té krabici mě to láká proto, že by to mohlo být míň prostorově (nebo spíš určitě bude) náročny než válec. A co se temperování týká, tak by to mělo být taky snadnější.

  • Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    08.01.2014 22:02

    E6 jsem sice delaval, ale nemam absolutne zadnou zkusenost s vyvolavanim barevnych plochych filmu. Zkusim ale vzpomenout na nekolik archaickych reseni jak s vyvolavanim pruznych RC papiru v jinych procesech, tak kinofilmu v E6 a par problemu, ktere si pamatuju, treba neco z toho muze byt uzitecne...

    1. U E6 potrebujes zajistit dobre michani lazni, zejmena vyvojek (a havne prvni) behem vyvolavani. Jednak kvuli odvodu zplodin vyvolavani a privodu cerstvych chemikalii a jednak kvuli tomu, aby nahore i dole byla stejna teplota. E6 je na dodrzovani technologickeho procesu haklivejsi nez jine procesy, takze bych to nebral na lehkou vahu. Pokud ty chemikalie ches pouzivat delsi dobu, nemely by se pri tom moc provzdusnovat.

    2. Vem v uvahu spotrebu lazni - pokud nedelas kazdy den, tak je nejlepsi je po pouziti vylit (aspon vyvojky). Schovavat treba mesic stare lazne je riziko. Takze by to chtelo system, kde je vyvojky jen minimalne a po pouziti se muze vylit.

    3. Chemikalie natemperujes pred pouzitim a vyvolavaci nadobu muzes mit ponorenou do temperovane vody. Ten celkovy design toho zarizeni by to mel nejak brat v uvahu - treba byt schopen relativne presne temperovat vetsi mnozstvi vody. Existuji na to ruzna zarizeni, v dobe kdy nic nebylo se to delalo treba tak, ze se vzala prepravka na maso/mliko, do ni se daly nejake ohrivaci teliska plus neco na cirkulaci a teplota se regulovala akvarijnim termostatem. Nahore pres bednu se dalo neco, do ceho se daly zavesit lahve s laznemi a tank.

    4. Vytahovani filmu behem vyvolavani za ucelem michani mi neprijde moc optimalni. Jednak se tim znacne zvysuje plocha lazni, ktera prichazi do styku se vzduchem (oxidace) a jednak vytazeny film nema teplotu 38ºC, kterou ma mit behem vyvolavani.

    Pracoval jsem se zarizenim na fotky, ktere vypadalo asi takto: Novodurova trubka 160mm udelana jako vertikalni cylindricka nadoba s objemem nekolik litru. Vyska byla asi 50cm. Dole bylo ohrivaci telisko a byl v tom zabudovany akvarijni teplomer. Do toho byl ponoreny takovy vysoustruzeny krouzek na tycce, taky z novoduru a v nem byly kruhove diry, do nichz se dala srolovat fotka. Vesly se tam 4 ks 13x18, 5ks 10x15 nebo 1ks 18x24. Tenhle udelator s dirama a fotkama v nich se spustil do tech lazni a celou dobu se s tim pohybovalo nekolik cm nahoru a dolu, ale tak, ze to bylo porad pod hladinou. Bylo to cele automatizovane, ale pisu to jako jeden archaicky, ale funkcni model, ktery by se dal pouzit. Problem je kvantita lazni - tohle je dobre na to, kdyz to delas kazdy den, ale ne jednou za cas. Jine zarizeni, ktere bylo mnohem jednodussi a mohlo by fungovat i na film bylo toto:

    Vezmes tank na film, uriznes nadobu tak, ze ti zustane jen vrsek (zavit s vikem). To vlepis do novodurove roury, kterou na druhem konci zaslepis. Tim dostanes taky tank, ale delsi a dno muze presahovat do urovne prumeru sroubovaciho vika, ktere je normalne u tanku nejsirsi, takze kdyz to polozis horizontalne, tak je to vodorovne. Viko tanku upravis tak, aby kdyz se do nej vlije nejaka lazen, tak se nevylila hned, ale az po preklopeni - v podstate dovnitr vlepis nejakou nadobku. Vyvolavani pak probiha asi takto: Do tanku das RC papir (snad by to slo i s filmem - fungovalo to s Ilfochromem, coz je v podstate film) emulzi dovnitr. Drzi u steny tim, ze je pruzny. Tank zavres, zbytek probiha na svetle. Do svisle postaveneho tanku vlijes prvni lazen. Ta zustane v zachytne nadobce. Preklopis tank horizontalne. Lazen se vylije, tim zacne vyvolavani. Tankem neustale tocis na rovne plose, cimz zajistujes michani a rovnomerne zpracovani. Pokud pouzivas nejaky "horky proces", tak s nim tocis v temperovane vode, pokud staci 20ºC, tak to soulas po stole. Po pozadovanem case lazen vylijes a nalijes dalsi. Tohle funguje dobre na fotky, ale E6, alespon ten plnohodnotny, originalni, potrebuje velice presne definovane prvni prani, s vodou dane teploty a specifikovanym prutokem. Tohle by se muselo doresit. Obrovska vyhoda je v tom, ze tam nalijes tolik chemikalii ktere staci na jeden film a pak to vylejes a dal se o to nestaras. Dalsi film ma zase cerstvou vyvojku...

  • oHuL
    oHuL
    Autor
    08.01.2014 22:16

    Uvazuju o volani deseti diaku najednou proto, ze by to melo byt akorat na vytezeni jednoho Tetenalu (jednolitrove verze).

    Takze by po vyvolani sel do pryc a bez skladovani.

    Moc caste volani to jinak asi nebude. Prece jen je to hodne snimku.

  • Bedřich Lakomý
    Bedřich Lakomý
    14.01.2014 09:42

    Luďku, klobouk dolů, pokud jsi dobře na práci připraven a vybaven, v opačném případě....konečně, uvidíš sám, zdali budeš akci opakovat...

  • oHuL
    oHuL
    Autor
    14.01.2014 10:03

    No vybavení právě budu muset "vytvořit" (snad to nebude takový problém).
    Zatím jsem se jen máchal v misce po tmě při 20°C a docela mě netrápilo, jestli se během těch temných 10 minut teplota někam pohla.

    Ještě jsem si tak uvědomil jedno. Když by to bylo o vložení udělaného tanku do uzavřené nádoby s chemií, kterou bych převracel v objemném množství temperované vody, tak jsem si vzpomněl, že se při tom volání se mi zdá uvolňuje docela dost plynu, takže bych to mohl mít potom pěkně natlakované.

    Ale při jednoduchém uzavírání z jedné strany bych vždycky po jedné celé nebo několika celých otáčkách mohl nádobu otevřít. Popř. mě napadne časem jiné řešení.

  • oHuL
    oHuL
    Autor
    14.01.2014 12:49

    (snad teda napadne)

    Jinak pro mě asi nejpodstatnější / kriticky body, ktery ste mi tu ujasnili:

    - jít cestou krabicového tanku, ve kterém budou filmy kompletně ponořené do chemie (během procesu v rámci jedné lázně nepříjdou na vzduch)

    - nutnost překlápět (jednotlivé roztoky stejně musí být v samostatných nádobách - neměl by být problém použít nadobu s vhodným uzávěrem, aby ji bylo možné obrátit bez vylití chemie do okolní temperovací vody)

  • Mirek Elsner
    Mirek Elsner
    14.01.2014 17:25

    Nedal by se nekde na eBay koupit stary procesor? Jobo takove delal a jiste mnoho dalsich. Ty uz mely vsechno vychytane...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse