Levné filtry z ebay

  • Adéla 1
    Adéla 1
    Autor
    15.07.2015 21:33

    Zdravím, mohla bych se zeptat, jestli je skutečně možné, že levné filtry z ebay (jedná se např. o polarizační za 100-200Kč, samozřejmě Čína) nějakým způsobem fungují? Ráda bych si vyzkoušela fotografování s různými filtry, abych si zjistila k čemu jsou dobré. Osahat si je. Jejich existenci jsem totiž objevila až teď, když jsem fotila v extrémnějších podmínkách a hledala jsem nějakou možnost ochrany před mechanickým poškozením. Samozřejmě si to mohu teoreticky nastudovat a koupit si jen jeden nějaký kvalitní, který bych případně nejvíc využila, ale to by nebyla taková sranda. Raději bych objevovala sama... ale bohužel nemám přílišný nadbytek financí, abych objevovala v nějakých zvučných značkách. Zjistím z těchto levných napodobenin, který filtr je k čemu dobrý?

  • Taky..
    Taky..
    16.07.2015 10:33

    Fungovat určitě budou, jen možná optická kvalita nebude nejlepší. Teoreticky hrozí horší kontrast v protisvětle, barevný nádech, vinětace kvůli tlusté obroučce apod. Na vyzkoušení účinku ale budou určitě stačit.
    U polarizáku dej jen pozor na to, že pokud používáš zrcadlovku, potřebuješ typ "circular".

  • Adéla 1
    Adéla 1
    Autor
    16.07.2015 11:34

    Výborně, přesně v něco takového jsem doufala. Přihodím do brašny a příští sezónu budu lépe vědět, jestli do nich chci nacpat nějakou tu větší korunu. Děkuji!

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    02.11.2015 11:24

    Trochu pozdě ale přece přihodím svou trošku do mlýna.
    Zvědavost mi nedala a pár filtrů z ebaye jsem ozkoušel. Výsledek - filtry tvářící se jako Tiffen a jiné značky, jen s podivně nízkou cenou, jsou fake.
    Filtry, co se za svůj původ nestydí a jmenují se čínsky, existují v celé škále kvalit a některé jsou dobré. Třeba UV filtry TianYa. Koupil jsem levnou řadu a "méně levnou" řadu tohoto výrobce. Ta první byla fakt jen sklo házející prasátka jako zrcátko. Na nic. Druhá řada (název XS Pro 1) byla něco úplně jiného. Dle údajů výrobce prý 13-vrstvé MC (nelze ověřit), slim design a pěkné zpracování i balení. Nasazený na objektivu ani nejde vidět, jak se "neleskne". Zkrátka jako když máte nasazenou kvalitní Hoyu nebo B+W. Testovací fotky s filtrem nezaznamenaly žádnou ztrátu ostrosti. Jen bodové zdroje světla např. v noci se nakonec na fotce ukázaly jako "prasátka".
    Shrnutí - filtr, který se dá používat. Ale jako se vším od Číňanů je to trochu loterie:-D

  • restaurator
    restaurator
    08.02.2020 20:58

    Můj dotaz nesměřuje na ebay, ale na některé české eshopy. Jestliže se normálně některé filtry značky BaW a dalších renomovaných výrobců prodávají v obchodech a na internetu (megapixel, fotoskoda,alza,atd) za cca 2500Kč, znamená to, že mají vysokou marži? Narazil jsem na nějaké české eshopy, kde ty samé filtry od stejných značek prodávají cca za 1200Kč. Nejedná se o nějaké levné kopie nebo něco podobného?

  • E.B.E
    E.B.E
    08.02.2020 21:14
    Reaguje na restaurator 08.02.2020 20:58:

    "Můj dotaz nesměřuje na ebay, ale na některé české eshopy. Jestliže se..." - zobrazit celý komentář

    Obojí je pravda. Tedy jak marže, tak i kopie. Už jsem se o to zajímal dávno a bylo mi řečeno, že vysoké ceny odráží "malou kupní sílu v česku" (pěkná kravina, když i jako jedinec si u výrobce koupím jedinej kus za méně než poloviční ceny , nemluvě o množstevní slevě) Další věc, kterou se mě čeští prodejci snažili odradit od nákupu v zahraničí byla záruka. To ale jen do doby, než jsem zjistil, že třeba pro takovou sigmu dávají v jiných zemích od čtyř, do osmi let záruky, zatímco u nás tehdy jen dvouletou. Ale nějak se ten zástup překupníků živit musí. Taky by nebylo od věci zmínit fakt, že spousta výrobců (nemluvím jen o výrobcích z oblasti fototechniky) dodávají pro východní evropu, což jsme i my, výrobky hůře a levněji zpracované, případně druhojakostní (je to stejný, jako aféra s jídlem, kde stejné balení v Německu obsahuje jiné ingredience, jako u nás) a to ke všemu za vyšší cenu. Když už jsme u fototechniky, jde to dokonce tak daleko, že se ve velkém servisním středisku, kam se sváží poškozené a reklamované přístroje z evropy (kde se reklamace vyřizuje stylem: Je pokaždenej, tady máte jinej) tak, že se nejen opraví, ale vymění i díly s náznakem použití, včetně samolepek a ty se pak u nás prodávají coby nové.

  • restaurator
    restaurator
    08.02.2020 21:49
    Reaguje na E.B.E 08.02.2020 21:14:

    "Obojí je pravda. Tedy jak marže, tak i kopie. Už jsem se o to zajímal dávno..." - zobrazit celý komentář

    Díky. Právě přemýšlím, jestli prostě zaplatit tu cenu, za kterou se to běžně nabízí nebo si koupit nejlevnější dostupný a riskovat, že to bude nekvalitní napodobenina. Tady to dělá rozdíl tisíc korun a to je skoro polovina ceny...
    https://filtry-objektivy.heureka.cz/b-plus-w-uv-mrc-nano-xs-pro-72-mm/#o=2

    Taky mě zajímalo, jestli jsou ty ceny reálné a odpovídají tomu, za kolik to prodává originální výrobce, ale to už tedy píšeš, že ano.

  • E.B.E
    E.B.E
    08.02.2020 21:51
    Reaguje na restaurator 08.02.2020 21:49:

    "Díky. Právě přemýšlím, jestli prostě zaplatit tu cenu, za kterou se to..." - zobrazit celý komentář

    https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Neutral-Density/ci/114/N/4026728350 tohle jsou běžné zahraniční ceny za opravdu originální sklíčka. Takže záleží na okolnostech. Z jistých zemí je potřeba připočítat daň

  • E.B.E
    E.B.E
    08.02.2020 21:54
    Reaguje na restaurator 08.02.2020 21:49:

    "Díky. Právě přemýšlím, jestli prostě zaplatit tu cenu, za kterou se to..." - zobrazit celý komentář

    https://www.bhphotovideo.com/c/product/756190-REG/B_W_1066124_72mm_Ultraviolet_UV_MC.html?sts=pi&pim=Y 42 dolarů, to je i s daní cca tisícovka. Pro dovozce, nakupujícího bednu filtrů za jistě menší cenu, do patnácti set i se stoprocentní marží. Al eopravdu se může stát, že ten českej, nejlevnější prodejce nekoupil originály a tak může mít jiný ceny. No a pokud jde o UV, ten bych asi neřešil vůbec. K čemu taky. Snad jako ochrana, abych nemusel furt drhnout sklo čočky. Ale ani to není problém

  • restaurator
    restaurator
    08.02.2020 21:59
    Reaguje na E.B.E 08.02.2020 21:54:

    "https://www.bhphotovideo.com/c/product/756190-REG/B_W_1066124_72mm..." - zobrazit celý komentář

    Díky moc,
    takže za 1465Kč to není mimo. Třeba tady to mají:
    https://www.ab-com.cz/b-w-xs-pro-digital-010m-72-mrc-nano-uv-filtr/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse