-
Diskuse ke galeriím |
9
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
5
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Zdravím. Stojím před volbou, jakou cestou se vydat. Zrcadlovky už nic nového asi nepřinesou a jsou to logicky nejdražší technologie. SLT má všechny pro, abych se pro ni rozhodl, pouze mám strach s vyšších nároků na úbytek světla díky polopropustnosti a díky tomu vyššímu zašumění. Bezzrcadlovky jsou fajn, ale mají pro mě dvě nevýhody. Jednak jsou strašně pidi a nedají se delší dobu držet pohodlně v ruce a je slabý výběr objektivů zatím.
Máte někdo zajímavý postřeh, kterou cestou by jste se vydali a proč?
PS: Jak jsem psal, vede SLT. Sony je fajn. Mám ji vyzkoušenou, je dost alternativních objektivů střední třídy od sigmy či tamronu. Má výborně řešený externí blesk s otočením hlavy při focení na výšku (to jsem doposud jinde neviděl). Digitální hledáček je fakt šupa, kdy si můžu zobrazit co chci a navíc díky "zašumění" vidím i v noci . . . nebo si můžu prohlížet vyfocené záběry na prudkém slunci a nemusím se dívat na svůj odraz na velkém displeji. A hlavně za "pár korun" mám špičkové reportážní dělo (a77II). Jen mám strach ze skrytých nevýhod této technologie, které neumím dost dobře odhalit :(
Do SLT bych zrovna nešel, dle mého názoru slepá cesta. Polopropustné zrcátko už tady kdysi bylo /Canon Pellix/, byl to pokus, od kterého záhy upustili. Úbytek světla, zvýšený šum - vyloženě nešikovné, amatérské řešení. Co nového by zrcadlovka taky měla přinést - stačí pořídit kvalitní DSLR Canon nebo Nikon a fotografovat... K tomu jako doplněk kvalitní kompakt.
Četl jsem nějakou reportáž o tom, že kdysi (asi okolo roku 2000) tu nějaké pokusy byly. Ale to bylo přes nějaký optický hranol, který rozdvojil obraz ne?
Kompakty taky byly před deseti léty totální šroty. Stačilo pár let a podívejte se na Sony A7 :)
Každopádně díky za názor. Pokud vynechám natáčení videa (jako že mě video nezajímá) tak má u mě zrcadlovka stále místo. Teď jde jen o to, jestli ta jedna nevýhoda SLT převálcuje její výhody.
Najdi si na netu články, které racionálně vysvětlují, že ten úbytek světla u SLT není zas tak dramatický jak se to podává, je jich spousta. V dnešní době, kdy i vyšší hodnoty ISO jsou v pohodě použitelné, bych v tom neviděl nejmenší problém. Přijde mi, že od uvedení SLT na trh je kolem toho zbytečná hysterie.
Pokud jde o postřehy, tak já před časem vyměnil velkou DSLR (Sony) za malý Olympus OM-D E-M5 a jsem nadmíru spokojený. Na cestování, nebo outdoorové aktivity (hory, ferraty, kolo) je výborný. Navíc přístup Olympusu je naprosto perfektní, zrovna minulý týden v pondělí jsem foťák poštou poslal na záruční opravu a ve čtvrtek jsem ho měl zpátky s vyměněnou závěrkou. Rychlé a bez jakýchkoliv řečí.
Asi je dobré si říct, co nejvíc fotíš, jestli Tě velká a těžká výbava omezuje atd. Kdybych místo lezení po kopcích fotil třeba portréty, tak bych spíš pokukoval po FF DSLR...
Mám původní A77 a podle fotek na netu A77 II na poli výstupní obrazové kvality v podstatě nepřínáší nic nového. Možná příští rok přijde upgrade A99, ale ten na tom bude podobně. Zrychlí se ostření, přinese wi-fi (a ubere GPS)... Sony sice tvrdí, že bude tuto řadu s bajonetem Sony A i nadále podporovat, ale činy to moc nepotvrzují.
Dnes bych už do SLT nešel a zvažoval bych, zda zkusit raději APSC nebo fulframe mirrorless(buď Sony nebo Olympus). U Sony aktuálně považuju za zajímavé modely A6000, A7 II a A7S, každý vyniká v něčem jiném a nese to taky rozhodnutí, jaké objektivy kupovat (E nebo FE). Ovšem vyloženě na reportáž není ani jeden model, na to si budeme muset ještě nějaké čas počkat...
fotím převážně reportáže, venku i uvnitř, včetně sportu. po známosti svatby (těm bych se chtěl trochu víc věnovat, protože to je adrenalinová reportáž s prvky portrétů, macra a podobně). No a i nějaké portréty. Ale nejvíc mě baví ta reportáž.
Moje ideální sestava v batohu by byla asi sony a99 s gripem + pevna 24, 35, 50 a 70-200 a hurá na to :) Jen si nejsem vůbec jistý. Zrovna ta sony a99 nemá kdo ví jak moc fps. Ale než si ji koupím, vyjde nová verze :) Nebo to vezmu nejdřív přes a77II, kterou si pak nechám na ten sport. Pevná skla na reportáž jsou hard, ale mi se srašně líbí, co z nich leze za fotky. mají takové nepopsatelné kouzlo.
Taky můžu to samé udělat u nikonu a postavit to třeba na modelu D3. Ten sem už měl a krom megapixelů nemá chybu. je to už staříček, ale pokryje mi jak sport, tak portrét.
A nebo bezzrcadlovky, kde ale narážím na titěrnost. To fakt neudržím v ruce. Je to strašně malý, většinou bez gripu a objektivů je taky pramálo :(
Podle mě je 6 fps na svatbu v pohodě a i na sport, pokud to fotíš jen jako amatér. Mně od Sony nakonec odradil i jejich přístup, který mi nepřijde, že by byl zrovna "customer friendly", i když jejich A7 je hodně zajímavá. Zkoušel jsem si jí někde v krámu a i do ruky padne pěkně.
Než starý D3 by mi asi přišlo zajímavé něco jako D610.
Že je k bezzrcadlovkám málo objektivů, to už je taky dneska jen mýtus. Třeba m4/3 nebo Fuji už mají objektivů kopici.
jak to myslíte stím přístupem?
Servis, drahé příslušenství (hlavně kvalitní skla) atd. To mě nakonec odradilo od toho, abych šel do NEXe a rozhodl jsem se raději pro Olympus.
Pokud bych se ale rozhodoval na bezzrcadlovku, silně zvažuji nastupující samsung. prozatím mají "jen" model nx1, který je ale naprostá lahoda a navíc je to v těle o velikosti dslr. zde opět narážím na malou nabídku objektivu, kdy chybí i výrobci typu sigma/tamron. a doufám "prozatím" není v jejich nabídce FF, cože se za rok může změnit. Zde se mi také libí, že samsung se ničeho nebojí a všude rvou nové technologie a na maximum. například dotykový display a podobně.
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).