Test fotoaparátu Samsung NX1

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    03.02.2015 13:11

    Pokud autor uvádí jako výhodu bezzrcadlovek vysokovu kadenci snímků za sekundu, pak mně tady chybí testovací fotografie ze sportu nebo nějakého rychle se pohybujícího objektu.
    V článku jsem se nedočetl nic o tom, jak tento foťák zvládá ostření na rychle se pohybující objekty. Přitom jedině tady má smysl se podívat na to, kolik snímků za sekundu foťák udělá.
    Nemá smysl tvrdit, že vysoký počet snímků za sekundu je výhoda, pokud budu fotit statické scény ...

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    04.02.2015 17:33

    Konec druhé strany, cituji (část, v níž je citace je klíčová):
    "Pokud jsem fotoaparátem vzhledem ke scéně pohyboval (vpřed - vzad), byla řada fotografií neostrých, přestože byl zapnut režim priority ostření. Evidentně je zde prostor pro úpravu FW."

    Ano, nejsou to rychle pohybující se objekty, je to rychle pohybující se fotoaparát. Pohyb je však relativní a je tedy jedno, zda se hýbe objekt, nebo fotoaparát.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    04.02.2015 17:39

    A ještě to shrnuje čtvrtá věta závěru:
    "Až na výše zmíněné kontinuální focení bez zaostření v nastavení, kdy by to nastat nemělo..."

    Takže: fotoaparát v režimu 15 fps při nastaveném kontinuálním ostření s režimem priority zaostření často nezaostří. A když nezaostří, není podle mého názoru rozumné to dokladovat snímkem (při cca 70 snímcích na jednu "dávku" to nemá smysl - který z nich?).

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    05.02.2015 09:15

    OK, tohle jsem přehlédnul, čekal jsem podobné informace v kapitole o AF.
    Potom ale musím konstatovat, že věta z úvodu je úplně nesmyslná, protože tu vysokou kadenci snímků fotograf prakticky nemůže využít ...
    Je to jako namontovat motor z Ferrari do Trabanta. K čemu je takový motor v Trabantu, když se s takovým autem stejně nerozjedu na plný plyn?
    V takovém případě bych tu vysokou kadenci snímků vůbec neuváděl jako výhodu. Mně osobně nenapadá, k čemu by to fotograf využil, když foťák očividně nestíhá ostřit.
    Potom z mého pohledu (co se rychlosti snímání týká) mají výhodu zrcadlovky, které mají poloviční rychlost snímání, ale stíhají zaostřovat ...
    Nějak jsem opravdu nepobral tu "výhodu" rychlého snímání u bezzrcadlovek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse