• Jiří Ostarek
    Jiří Ostarek
    13.10.2014 13:52

    Zajímavý článek. Zaujalo mne ale toto "To druhé pak nechte zapnuté či na poloze „auto“. jedná se o redukci šumu vzniklého při dlouhých expozicích (v řádu vteřin a víc), kdy některé pixely „vypoví službu“ a způsobí tečky na obraze (hot pixel)."

    Nabízí se otázka - platí to i při focení do RAW? Mám za to že ne a má to význam jen pro JPEG. Nebo se mýlím? Předpokládám, že RAW obsahuje data zachacené při expozici. Další expozice se zavřenou uzávěrkou jsou další data. Že by po ukončení expozice se zavřenou uzávěrkou došlo k sloučení v rámci dat se mi jeví jako málo pravděpodobné.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    13.10.2014 14:25

    Dobrý den! Redukce šumu při dlouhých expozicích je něco, co se aplikuje i na RAW. Podobně se na RAW aplikuje i momentální nastavení WB - ovšem s tím, že jde v konvertoru změnit. Koneckonců, RAW si pamatuje a reflektuje veškeré nastavení fotoaparátu (ostrost, odšumování, barevný režim, kontrast, ...atd.), záleží jen na použitém konvertoru (a na uživateli), které z těchto nastavení lze zpětně načíst a které se na výslednou fotku skutečně aplikují. Pokud vím, redukci šumu při dlouhých expozicích "načte" i Adobe Camera Raw a aplikuje ji.

  • Jiří Ostarek
    Jiří Ostarek
    14.10.2014 20:06

    Děkuji za doplnění.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse