Přehled „bezzrcadlovek“ základní a nižší střední třídy

  • rulisa
    rulisa
    12.04.2014 12:13

    Udělejte tabulku vlastností, specifikací a cen.

  • neo taa
    neo taa
    13.04.2014 17:26

    Už delší dobu přemýšlím, nad tím, jestli je opravdu jednodušší a taky levnější vyrobit stejně kvalitní objektiv pro tyhle malé bezzrcadlovky nebo naopak pro klasické zrcadlovky?

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    13.04.2014 20:45

    Dobrý den, myslím, že hodně záleží na typu objektivu, oba systémy kladou designérům odlišné, ale specifické překážky. Nicméně by měla být pravda, že je snazší udělat objektivy malé. Celková cena asi nižší nebude a pokud ano, rozhodně se to neprojevuje na koncových cenách, kde jsou zkrátka kvalitní objektivy obou systémů podobně nákladné.

  • Taky..
    Taky..
    16.04.2014 10:21

    Rulisa má pravdu, že tabulka by bodla. I když takové tabulky jsou vždycky dost zavádějící, protože se z nich nedovíme podstatné věci, jako: jaký má hledáček, jak rychle reaguje, jakou má prodlevu závěrky, jak se drží a ovládá, atd.

    Já si vždycky v recenzích přečtu, jak mají ty nové Olympusy a Fujiny skvělé digitální hledáčky s kdovíjakým rozlišením, ale pak se mi některý dostane do ruky a jsem zhrozený z toho příšerného obrazu, že na bezzrcadlovky zase na dlouho zapomenu:-) Na optiku to ještě zdaleka nemá a minimálně 5 let mít nebude.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    16.04.2014 10:58

    Dobrý den, souhlasím s vámi že do optiky se kouká mnohem pohodlněji, nicméně na EVF oceňuji dvě věci, které vám OVF nikdy nedá: přesné zobrazení hloubky ostrosti a výsledná expozice fotky už při náhledu. Zatím jsem také fandou optických SLR hledáčků, ale věřím, že za nějaký čas (třeba za těch 5 let) už mi EVF nijak vadit nebude:-)

  • Taky..
    Taky..
    16.04.2014 12:34

    Věřím tomu, že bezzrcadlovky a EVF mají budoucnost a jednou budou plnou náhradou DSLR. Výhody, které uvádíte, jsou nesporné. Stejně jako odpadnutí složitého a hlučného mechanismu zrcátka a posunutí roviny bajonetu blíž k čipu, které přinese větší svobodu ve výběru a konstrukci objektivů. Necháme se překvapit za 5 let:-)

  • Taky..
    Taky..
    16.04.2014 12:54

    Největší výhodu spatřuju právě v tom, že už nebude nutné používat pro širokáče retrofokální konstrukce. Místo nich bude možné použít souměrné konstrukce, které jsou jednodušší, menší, lehčí, levnější a mají pravděpodobně lepší optickou kvalitu. Zrcátkový mechanismus a z něj vyplývající prostor, který zabírá a do kterého nemůže objektiv fyzicky zasahovat, je těžký hendikep, který v případě dálkoměrů nebo bezzrcadlovek odpadá.

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    16.04.2014 15:19

    Já osobně tyhle nářky nad mizernými EVF moc nechápu. Přešel jsem na bezzrcadlovku s EVF ze zrcadlovky (rozhodně ne low endové) a nemám s EVF nejmenší problém. Souhlasím, že OVF je pořád lepší, ale na druhou stranu je podle mě EVF v pohodě použitelný, snad kromě scén, kdy je minimum světla. To je ale i v OVF vidět kulový, ale aspoň to nešumí.
    Ale chápu, že 1000 lidí má 1000 různých chutí...

  • Taky..
    Taky..
    17.04.2014 10:49

    Nenaříkám, jen srovnávám. Jako standard beru desítky let staré hledáčky značkových kinofilmových zrcadlovek (P,N,O..). A s těmi se žádný současný hledáček EVF ani žádný optický APS-C DSLR nemůže rovnat.

    Je zajímavé pozorovat, jak snadno a rychle si lidi zvyknou na horší kvalitu, když:
    - je to levnější
    - je to pohodlnější
    - reklama je přesvědčuje o opaku

    Je to možné dneska pozorovat skoro na všem:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse