• Petr Louženský
    Petr Louženský
    05.03.2012 09:22

    Recenze, ze které jsem se téměř nic nedozvěděl. Působí to na mě dojmem, že autor ji začal psát ve spěchu na poslední chvíli před uzávěrkou. Bez urážky...

  • Taffey
    Taffey
    05.03.2012 11:59

    Celkem by mě zajímalo, pro jakou cílovou skupinu je takový drahý kompakt určen. Hloubka ostrosti veliká i při úplném odclonění, kvalita výstupu na úrovni jiných kompaktů, 14 papírů je už zrcadlovka. Nevím, jestli tyhlety výstřely do tmy mají vůbec smysl. Když vezmu, že za cenu o 2 tisíce vyšší mám nexe 5N s vynikajícím výstupem a APSc čipem, tak bych musel být na hlavu padlý, abych toto koupil. Jakési lpění na klasických ovládacích prvcích považuji za anachronismus, a tak krásná světelnost je jediný velký klad. Pokud bych potřeboval co největší DOF, tak by tenhle čep byl asi optimální, ale protože mi jde o co nejvyšší kvalitu výstupu, volil bych raději ten foťák o nulu vyšší. Ale tam zase je jen jedno ohnisko, nepletu-li se. A závěrem bych si dovolil položit jednu otázečku. Zajímá mě, kolik cancalů, kteří se tady a všude jinde, rozplývali nad X100 a ptali se, kdy už konečně bude na trhu, aby si jej mohli koupit, si jej opravdu pořídilo a kolik jich jen žvanilo do větru. Mám pocit, že oběma modelům toho spousta chybí. Jednomu variabilita, druhému kvalita. ISO solidní do 400, předpokládám, že za normálních podmínek se nenajde nikdo, kdo by, za bílého dne, používal ISO 800 a vyšší, pokud by nechtěl zmrazit pohyb. Ve dne je ISO použitelnější, ale hlavně za šera je už ISO500 v tahu.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    05.03.2012 12:36

    Taffey: DOF je naopak na pomery kompaktu mala, pri 112mm a F2.8 lze bez potizi delat pekne portretovky. Kresba je naprosto excelentni v celem rozsahu zoomu (smele konkuruje D700!) a minimalni az prakticky zadny vyskyt aberace je mezi fotoaparaty obecne ojedinely, zrcadlovky s profi skly nevyjimaje.
    Kazdopadne silnou strankou Fuji X10 je jeji snimac a s tim spojene moznosti zvyseni dynamickeho rozsahu. Pan Koritina by se mel stydet, ze o tom napsal pouze tento nesmysl:"Režim EXR je sice opravdu velmi dobrý, ale omezuje kreativitu fotografa". A srovnavaci obrazky nikde, takze mily ctenari, budto se poohledni po serioznejsim testu jinde, nebo si EXR vystup domysli? Tak tedy doplnim recenzi. Toto vam vyleze z 9 fotaku z 10 (pokud nenesou na sobe napis Fuji):
    http://www.nahraj.cz/content/dw/c21b22aa-3415-4cb0-9080-f9099daecd1b/orig/4ccd8496.jpg
    A toto vam vyleze z X10 v rozsirenem rezimu, ktery fotografa NIJAK neomezuje:
    http://www.nahraj.cz/content/dw/e8aef851-238b-4152-8194-043cb1ed7364/orig/d1366505.jpg
    Ono totiz lze pracovat v rozsirenem rezimu dynamickeho rozsahu vicero zpusoby, ale to by si zrejme pan Koritina musel precist navod, kdyz to i z tak jednoducheho ovladani X10 nepoznal. Nebo ze by sponzoring Canonu? :)

  • Petr Louženský
    Petr Louženský
    05.03.2012 12:44

    Taffey: já se rozmýšlel mezi X10 a NEXem jako druhým foťákem k zrcadlovce a po dlouhém rozmýšlení jsem zvolil X10. Chtěl jsem kompakt, který budu nosit tam, kam nechci tahat zrcadlovku, a který můžu jednoduše strčit do kapsy, což už by s NEXem a jeho relativně velkým objektivem zase tak snadno nešlo. Dalším důvodem byla lepší světelnost i o něco větší rozsah objektivu. Ano, proti tomu jde zase velikost čipu a tím pádem i do jisté míry kvalita, ale ta mi podle podle testovacích snímků, co jsem našel na zahraničních serverech, pro mé účely přijde dostatečná. Rozhodně není nikterak tristní. Ovládání mi taky vyhovuje. NEX je určitě ve spoustě ohledů vychytanější a rozhodování to vůbec nebylo jednoduché. Nutno ale doplnit, že mám možnost si vybrat zboží v určité hodnotě, aniž bych musel dát korunu, za své bych si kompakt za 13000,- nekoupil což už třeba o tom NEXu říct nemůžu... Ale jak říkám, zrcadlovku mám, na čemž nic měnit nehodlám, a tohle je jen doplněk, ne náhrada.

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    05.03.2012 12:56

    Já o tomhle typu celkem uvažuji - jako o přístroji se zoomem, ještě ale menším než je Olympus Pen, ale zatím velmi velmi váhám. Přístroj ovšem v ruce vypadá a působí naprosto skvěle, mnohem lépe než X100, obojí jsem zkoušel u Škody.
    X100 vedle tohoto typu působí jako laciný bakeliťák, zpracování je o třídu nižší než u tohoto.
    Průhledový hledáček je ale celkem malý a při nastavení na široko je tam vidět kus objektivu. V recenzi mi zcela chybí nějaký snímek s použitím tohoto hledáčku, kdy je nutné se zcela spolehnout na AF, nejsou tam ani vidět který je zrovna aktivní.
    Všechny ukázky jsou statické, pořiditelné jakýmkoli typem přístroje.
    Chtělo by to vyzkoušet, jak moc je přístroj vhodný na momentky, jestli AF v pohodě stíhá.
    V diskuzích k tomuto přístroji jsou obavy z problémů se světelnými zdroji v protisvětle - bylo tam něco takového zaznamenáno? PL

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    05.03.2012 15:27

    Taffey - já mám X100, ale nebudu nic říkat, počáteční nadšení mi zakaluje rozum :-), musím počkat, až na něm najdu nějaké chyby, pevné ohnisko mi nevadí, naopak.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    05.03.2012 17:40

    Na uvedené fotografii v rozšířeném režimu je kolem stříšky i při zásadním zmenšení jasná aberace (v sRGB zřetelná, v tom, co mi umí Eizo CG222W zobrazit, více než zřetelná). Ano, je na ní obloha a to je podstatný rozdíl. Zvýšení DR je provázeno zvýšením citlivosti.

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    05.03.2012 21:11

    "Zvýšení DR je provázeno zvýšením citlivosti."

    Toto neni pravda a jen to dokazuje, jak recenzovany fotoaparat vlastne neznate. X10 pracuje se dvema zpusoby zvyseni dynamickeho rozsahu, pricemz v samostatnem EXR rezimu na volici oba dva kombinuje.

  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    06.03.2012 12:17

    Byl jsem velmi zvědav, jak se recenzent vypořádá s tímto problémem:
    http://www.dpreview.com/news/2012/03/05/Fujifilm-promises-to-fix-x10-white-orb-blooming
    Je zajímavé, že v recenzi tento neduh vůbec nebyl zmíněn. A protože už konečně i Fuji připustilo, že se jedná o problémek, tak to není jedna paní povídala. Tak jsem tedy zvědav, co k tomu toho 12.3.2012 Fuji sdělí. Protože za těch téměř 14 litrů je to téměř svatokrádež!
    Ale nemít tento neduh, tak bych byl stejného názoru jako Petr Louženský

  • Mareček
    Mareček
    06.03.2012 14:04

    Petr Lavička napsal mj: X100 vedle tohoto typu působí jako laciný bakeliťák, zpracování je o třídu nižší než u tohoto…
    Už jsem to někam psal, ale zmíním to znovu. Když jsem u Škody vzal do ruky oblemtanou X100, žádné ááách se nekonalo. Skoro zklamaně jsem odkvačil. Za týden se červík ozval znovu a objednal jsem ji. Musím říci, že z jednoho webkrámu a za 21 tis. Což bylo vloni na sklonku léta jako zjevení. Po vybalení se ale už áách opravdu konalo a po update firmw. nemám jedinou výtku. A jako Miroslavu Zitkovi je mi pevné ohnisko výhodou. Ostatně, ukažte mi jedinou kameru, která je dokonalá. Ani ta Leica M8 bez extra filtru nenasnímala co by měla. A to byl stejný průser jako má X10 se bloomingem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse