Fotografování polárních září

  • Pavel Svoboda www.photo-svoboda.cz
    Pavel Svoboda www.photo-svoboda.cz
    17.10.2011 08:57

    Fajn článek, ohledně statistiky výskytu polární záře, jestli je podle toho, kdy ji někdo vyfotil, tak je dost zavádějící. výskyt v září mě aji překvapil, ideální jsou samozřejmě zimní měsíce, viz moje foto v únoru
    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=695844&gal=photo

  • Pavel Svoboda www.photo-svoboda.cz
    Pavel Svoboda www.photo-svoboda.cz
    17.10.2011 11:12

    Jinak v tomto případě, kdy byla záře docela slabá (myslím intenzitu, vždycky se super ji vidět:) projíždějící auto možná jo, jinak mě to ale přijde spíš jako rušivý prvek, určitě jsou vhodnější kompozice, třeba s horami na obzoru, osobně bych chtěl udělat snímky se svítícím stanem v popředí

  • Roman Hanes
    Roman Hanes
    17.10.2011 19:39

    Keď je silná polárna žiara, tak stačí aj 5-10 sekúnd na 400 ISO s clonou 4.5. A vtedy krásne vyniknú záclonové štruktúry. Taktiež, čím je bližšie k pozorovateľovi tým sa pohybuje rýchlejšie a keď je nad vami a silná, tak do slova rýchlo tancuje a mení farby.

  • Jan Dostál m
    Jan Dostál m
    19.10.2011 22:03

    No já si myslím, že na teplejší čočce objektivu (po přechodu z tepla do zimy) vlhkost nekondenzuje. Jinak jsem si článek rád přečetl.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    24.10.2011 14:23

    To: Jan Dostal Koukám na to. První věta je nesprávně.Dýchnul jsem si nějak do hledáčku a ten se zamlžil. To byl ten problém, na který jsem chtěl zde upozornit. Pak jsem asi zachýchal trochu i objektiv při práci v panice, kdy vám nad hlavou létají polární záře...Díky za korekci.

    Problémem hlavně v chladném počasí je kondenzace na přední čočce objektivu po přechodu z tepla. Dejte si však pozor, abyste nedýchli na hledáček!

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    24.10.2011 14:38

    To: Pavel Svoboda
    Určitě souhlasím že právě v možnosti připravit si předem kompozici je největší výhoda fotografů co žijí delší dobu na severu. Koupil jsem si na Islandu publikaci místního fotografa, který žije v Reykjaviku a shodou okolností jsme v průběhu naší expedice viděli poslední den i několik míst, kam jezdí fotit polární záře. Nejezdí daleko.. Při cestovní fotografii jsou situace jako naše úplně normální. Zastávám názor, že fotograf by měl umět vytěžit maximum z příležitosti kterou dostane a maximálně se přizpůsobit. Fotky s rozsvíceným stanem vypadají zajímavě. Dobrý nápad.

  • Nordenstam
    Nordenstam
    12.01.2012 17:49

    Dobrý den, v nejbližších 14 dnech si chci kupovat svůj první fotoaparát a jelikož jsem fanda Skandinávie a hodlám tam brzo znovu vyrazit, tak jsem se chtěla zeptat zda-li byste mi mohl poradit nějaký konkrétní digitální fotoaprát, který by dokázal nějak zachytit i tu auroru... a zároveň třeba dobře zvládal detailní fotky (kvítek apod.). Doma jsme nikdy foťák neměli, takže o foťácích fakt nic nevím :-) Pro začátek ale hledám něco, co by bylo možné běžně tahat na cesty (tedy nic drahého a se vším vybavením o váze 5 kilo) a zároveň to splňovalo 2 uvedené požadavky (ovšem samozřejmě že nepočítám s tím, že by kompakt dokázal zachytit polární záři nějak špičkově - ale taky chci, aby prostě uměl fotit i ve tmě a ne že budu mít černou fotku :-).
    Moc bych ocenila radu. :)
    Děkuji!

    S pozdravem
    Kristýna S.

  • Valerian Spusta 1
    Valerian Spusta 1
    16.12.2014 14:55

    Přátelé, ověřená praxe při ostření ve tmě, hlavně na delší ohniska:
    Kupte si, ale kvalitní zelené LASERové ukazovátko. Posviťte do hledáčku a na objektivu ostřete. Až se v dáli ustálí ostrý bod, máte zaostřeno. Je ovšem důležité zakoupit opravdu kvalitní laserové ukazovátko, Né levné šmejdy na 100,-, kde není záruka jednotného bodu. V prodejně si ho nechte ukázat.
    Přeji ostré fotky ve tmě.
    www.valin.cz

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse