PhotoHint 13: Polarizační filtr

  • Bicz
    Bicz
    18.01.2011 00:21

    Tak se tedy omlouvam za mateni, ale okamzite jsem si vybavil hodinu fyziky, kde jsme krizili polarizovana sklicka a vysledkem byla tma.

  • Jirka Havran
    Jirka Havran
    18.01.2011 07:24

    Dobry den, dovolil bych si nesouhlasit s trzenim, ze 2x CPL ma minimalni ucinek. Ono je treba je dat PROTI sobe. Pak dosahneme temer uplneho ztmaveni, zavisi od kvality filtru. Naposled jsem vyuzil pred cca 2 tydny pri fotografovani zatmeni slunce.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    18.01.2011 10:31

    Raven:
    Pokud to myslíš tak, že dáš 2 polarizáky předními stranami k sobě - tak možná ano, ale bežně s tím asi těžko někdo fotí. Ono to asi není moc pohodlné celou dobu držet ten druhý polarizák rukou. Nebo máš redukci? Jakou nouzovku to chápu, ale pochybuji, že takto fotí víc fotografů cíleně. To se dá potom taky fotit makro tak, že otočíš běžnáý objektiv opačně. Akorát je to focení trochu nepohodlné.

  • Jirka Havran
    Jirka Havran
    18.01.2011 12:24

    Ano, nepohodlne to je, redukci nemam. Ale na druhou stranu, kolikrat fotis zatmeni :-)
    Jinak v minulosti jsem na Praktice reverzni redukci mel a na makro to bylo dobre. Vzal sem na krk prakticu s flektogonem 35/2.4 a redukci do kapsy a stacilo...

    Dobre svetlo.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    18.01.2011 14:36

    Raven:
    No vždyť píšu, že jako nouzovku to beru - to znamená, že takto fotíš jednou za hooodně dlouhou dobu :-)
    Ale na běžné focení to fakt není.

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    19.01.2011 09:51

    Ad dva polarizaky: http://www.singh-ray.com/varind.html

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    19.01.2011 19:38

    Tak naokraj, to o problémech s funkcí expozimetru a AF s lineárním polarizákem se pořád dokola opakuje, ale je dost otázkou, nakolik je to realita a nakolik spíš urban legend. V minulosti jsem jeden lineární polarizák užíval, postupně zažil dvě analogové AF SLR a jednu DSLR a na žádné nebyla ani stopa problému. Teď už ho nemám (šel pryč hlavně kvůli přechodu na větší průměry filtrů jsem kupoval nový a to byl CPL), ale možná by to stálo za hlubší výzkum. Pokud by totiž s LinPL opravdu problémy nebyly, tak by teoreticky mohl být výsledek kvalitnější...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    19.01.2011 19:42

    A pak jedna poznámka (teď ze mě zas mluví rybář) - polarizační brýle za 200 korun jsou vesměs bídné anebo v horším případě ve skutečnosti vůbec nejsou polarizační. Reálně jsem přijatelně kvalitní polarizačky sehnal nejlevněji za cca 500 korun a to byl výprodej předváděcích vzorků, běžná cena je někde mezi 700-1000, leckdy i k 2000.
    Ale docela to stojí za to, účinek kvalitních polarizačních brýlí je velmi dobrý jak u vody, tak pro řízení a další věci a rozdíl mezi kvalitními a mizernými se dost pozná.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    19.01.2011 21:29

    2 Tomáš Hrubý:
    ad LPL - to je pravda, proto mám v textu "se může stát". Osobně jsem na DSLR viděl LPL fungovat bez potíží.
    ad brýle: taky pravda. Ale mě ty v autě obvykle vydrží tak něco přes rok, než si na ně sednu :-D. Takže víc než 300,- za ně nedám. Na ryby (kdysi jsem muškařil...) bych si je asi nevzal.

  • Marek Vojtíšek
    Marek Vojtíšek
    20.01.2011 11:32

    Ad 2 polarizační filtry na sobě - aby to fungovalo jako variabilní ND, tak ten horní musí být lineární. Případně cirkulární namontovaný obráceně, ale to není zrovna praktické. Montovat dva normálně orientované CPL na sebe nemá valný smysl.

    Ad článek, místy jsem měl co dělat, abych pochopil, o čem se v něm vlastně píše. Přijde mi hodně nesrozumitelný a někomu, kdo o polarizačních filtrech zatím nic moc neví, bych ho ke čtení asi nedoporučil.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse