PhotoHint 13: Polarizační filtr

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    17.01.2011 09:32

    Tedy, nerad kritizuji, ale toto je nejhorší článek o polarizačních filtrech, jaký jsem vůbec četl. Polarizák používám opravdu hodně roků, ale článek mně připadá těžko srozumitelný. Z přírody tu jsou ukázky, na kterých efekt polarizáku není až tak moc vidět. Určitě se v přírodě dají najít lepší příklady na použití polarizáku. Pokud bych byl začátečník, asi by mně to hlava nepobrala a moc bych nechápal, JAK a co s ním fotit. A mimochodem, trochu jsem se pobavil nad nápadem testovat dva polarizáky na sobě :-)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    17.01.2011 12:59

    Efekt není "až tak vidět"???? K tomu nemám co dodat.

    Těžko srozumitelný. Ano, jev polarizace není zrovna jednoduchá věc a uznávám, že první strana je relativně obtížná. Právě proto je tam text tak, jak je. Na otázku, jak a co s ním fotit, či nefotit, je v článku odpověď podle mého názoru názorně snad u každé fotografie. Poslední odstavec také není zcela jalový.

    Dva na sobě? Naopak... Ale je to zajímavé především fyzikálně, hledejte odpovědi na otázku PROČ vidíte, co vidíte. Prakticky je to při fotografování k ničemu, ba dokonce špatně. Ovšem s výjimkami, které potvrzují pravidlo a jedna je v článku uvedena.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    17.01.2011 13:43

    No, dají se nafotit fotky, kde ty rozdíly budou víc vidět. Jedna fotka s CPL v poloze téměř bez efektu, druhá fotka v poloze s maximálním efektem.

    Pokud je článek zařazen do Fotoškoly, očekával bych lepší srozumitelnost pro méně pokročilé. Místo toho mám pocit neustálého odskakování někam, což srozumitelnosti taky nepřidá.

    Chápu, že pokus se dvěmi polarizáky na sobě může být zajímavý z experimentálního hlediska. Zatím však nevím o nikom, koho by to napadlo v praxi zkoušet a tak mně toto v článku o použití polarizačního filtru připadá jako zbytečně zavádějící. Nota bene, pokud je článek určen asi spíše pro začínající, na což usuzuji z toho, že je ve Fotoškole.

  • Bicz
    Bicz
    17.01.2011 13:54

    Koukam, ze nejsem jediny kdo se pozastavil nad dvouma polarizakama na sobe. Jestli si to dobre pamatuji ze skoly, tak vysledek dvou zkrizenych polarizaku bude uplna tma.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    17.01.2011 14:08

    Ad dva zkřížené CPL - nebude tma (reálně). Vzhledem k chování světla a nestoprocentnosti filtrů se soutava bude chovat jako cca ND4 filtr (to platí nezávisle na tom, zda jsou zkřížené, či nikoliv). 1/30 -> 0,4s
    viz. http://www.fotoaparat.cz/image/34432

    Když dáte na sebe dva shodně orientované filtry, tak je efekt odstínění polarizovaného světla větší. Ano, je to zbytečnost. Ale ne nesmysl. viz. http://www.fotoaparat.cz/image/34431 porovnejte s tím před.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    17.01.2011 16:42

    "No, dají se nafotit fotky, kde ty rozdíly budou víc vidět. Jedna fotka s CPL v poloze téměř bez efektu, druhá fotka v poloze s maximálním efektem."

    Já k tomu navíc přidal snímek, kde není CPL vůbec. Plus dva gify. A rozdíly vidím obrovské - tam, kde mají být a když mají být.

    Pravdou je, že krásnou krajinku zde nenajdete. To nebylo cílem.

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    17.01.2011 17:40

    petrkor:
    Ano, nějaké krajinky mně tu fakt chybí. Hned první fotka vypadá slibně (potůček). Ale do Fotoškoly by to chtělo dvě fota z téhož místa s CPL - v poloze bez efektu a v poloze s max. efektem. A opravdu si nemůžu pomoct, ale na tom potoku na první straně "Možnosti využití?" - tam nevidím vůbec žádný rozdíl v červeně zakroužkované oblasti mezi fotkou bez CPL a fotkou s maximálním efektem s CPL. To kamení vypadá stejně.

  • Střecha
    Střecha
    17.01.2011 18:01

    Je pravda ze clanek ve Fotoskole by mel byt prevazne urcen pro zacinajici fotografy, ale prece nejde automaticky pocazovat zacatecnika za technicky negramotneho. Prinos tohoto vice technicky pojateho clanku je pro mne vetsi nez kdyby zapadl mezi laicky napsane clanky, kterych je mozne na netu najit desitky az stovky. Konecne jsem se spravne dozvedel proc jsou pouzivany hlavne cirkularni filtry.

    Jinak pouziti dvou polarizacnich filtru na sobe je docela v dnesni dobe bezne a vetsina lidi co je pouziva ani nevi, ze je ma. Vsechny filtry typu ND400,... s promenlivou intenzitou propousteneho svetla jsou ve vysledku dva linearni polarizacni filtry (presne jak se to ukazovalo ve skole ;) )
    Jinak je take zajimave srovani linearnich a cirkularnich filtru...linearni mene degraduji rozliseni obrazu

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    17.01.2011 18:10

    petrkor:
    OK, tak abych jen netlachal, teď jsem vyhrabal z archivu dvě fotky, které jsem nafotil právě kvůli demonstraci účinku CPL:

    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=752280&gal=photo

    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=752282&gal=photo

    Mám i fotky s větším rozdílem než jsou tyto dvě. Ale myslím, že ten rozdíl tu je vidět víc než dost.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    17.01.2011 18:56

    "Možnosti využití?" - tam nevidím vůbec žádný rozdíl v červeně zakroužkované oblasti mezi fotkou bez CPL a fotkou s maximálním efektem s CPL. To kamení vypadá stejně.

    ANO!!!! Máte naprostou pravdu! Vždyť jsem to také v článku napsal. Je to tak. Bez CPL je fotografie velmi podobná použití s CPL (max. efekt). Prostě to tak je a je to vlastnost objektivu, resp. jeho vrstev. Já nikdy netvrdil opak. Cituji."Všimněte si, že veškeré snímky bez CPL jsou "blíže ke snímkům s CPL, než k těm se špatně natočeným CPL". "

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse