Herec a režisér Ondřej Kepka je známý především jako představitel malého i velké Honzíka ze seriálu Arabela. Z poslední doby však také díky svým televizním dokumentům, hraným filmům a pohádkám. Známe jej také jako moderátora rozhlasových pořadů – nebo jako autora a moderátora televizního seriálu Ondřejova filmová škola. Málokdo ale ví, že je již od dětství vášnivým fotografem, jak sám říká – spolu s Karlem Čapkem – je „vzdělaným laikem – fotografem“.

Tuto vášeň podědil po dědečkovi Jaroslavovi, ale především po svém otci Jiřím a strýci herci Jaroslavovi Kepkovi.
Má zkušenosti s portréty, reportáží, krajinou a divadelní fotografií. Rád experimentuje (například s citlivosti filmů – fotografoval krajiny a portréty na gradačně strmý reprodukční film o citlivosti 8 DIN).

Jak sám říká, nepíše si deník, ale fotografuje. Rád na místech a za podmínek, které se k focení moc nehodí (například v noci, v mlze…).
Jeho fotografie vyšly v několika knihách (Souboje Borise Rösnera, Magnetický vítr – Gabriela Vránová, Nežít jen pro sebe – Táňa Fischerová, v řadě novin a časopisů, sám vytvořil několik fotofejetonů (například k 50.tému výročí osvobození Plzně).

Fotografie Ondřeje Kepky dokumentovali mimo jiné divadelní představení pražské Violy ve hrách Cypljónok žárenyj a Smích a písně Montmartru. Fotografoval pro divadlo F. X. Šaldy v Liberci a pro Divadlo pod Palmovkou.

Z rozsáhlé série reportážních fotografií zachycujících vltavské kanoistické putování umělců všech oborů a generací vznikla jeho autorská kniha Kumštýři na vodě (Knižní klub – 1999).

V roce 2010 vyšla Ondřeji Kepkovi další kniha fotografií SOUKROMÉ ALBUM aneb Oživlé příběhy fotografií. Fotografie, přinášející pohled do soukromí řady významných osobností, provázejí krátké texty autora. Jde o soubor „přirozených portrétů“ jak sám říká, tedy portrétů, které vznikly bez výraznějšího aranžmá. Vydání této knihy předcházely putovní výstavy Příběhy fotografií ( 2007 – klášter Zlatá Koruna, filmový festival Novoměstský Hrnec smíchu, dětský festival Oty Hofmana – Ostrov nad Ohří)

V roce 2013 proběhla autorská výstava Kepkových fotografií v pražské Galerii Klubu Koníček (Pasáž Lucerna) s názvem Člověk jako součást struktury přírody, kde byly zveřejněny impresivní krajinářské fotografie. Autor se v těchto fotografiích snaží poukázat na geniální strukturu přírody a člověka v ní.

Číst více...