• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:21

Martin Seemann, Petr Štefek: ano, pokud to porovnávám se svojí A200, tak bych neměnil. Pokud celá nová řada je taková, takže A230,A330 a A380, tak mají horší šum, menší výdrž baterie, nemožnost gripu a menší hledáček. Proto považuji tuto řadu jako jakési (možná už moc podrobné) rozšíření řady A200,A300 a A350, rozhodně ne jako náhradu. Jsou to přístroje pro začátečníky a nebo lidi co chtějí co nejvíce automatické malé přístroje typu zrcadlovka. Kdo má A200 za 8000kč, nemá smysl kupovat A230, a ani A380 za 17000kč, přínos mu těch 4MPix navíc nedá. Pokud je tato řada opravdu míněna jako náhrada za A200,A300 a A350 pak je to jak jsem psal na začátku, a nazval to "japonský" pohled, který mnohý evropan nechápe.. nám nevadí pořádná DSLR do ruky, a tlačítka pro ruční ovládání jednotlivých funkcí. Ale až čas ukáže jestli tímto Sony šlápla dobře nebo vedle...

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:30

přijde mi že Sony trochu experimentuje a zároveň se snaží zlevnit výrobu. Několik prvků a tlačítek na těchto DSLR je převzato od kompaktů. Tak trochu mi to připadá že Sony chce třídu DSLR a kompaktů přiblížit co nejvíce k sobě. takonec asi bude třída kompaktů typu plochý "mobil", pak jakási malá, hodně automatická DSLR pro širší veřejnost, a pak třída nejvyšších DSLR typu A900. Bohužel pro evropský trh, nebo český trh a skupinu nadšených poloprofíků / amaterských profíků, to asi nebude. DSLR typu A900 s "českou" nesmyslnou cenou okolo 60-70 tisíc bude pro ně víceméně neprodejná, a o ty "PlnoAutomatickéZrcadlovky" nebude mnoho zájem.

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.10.2009 15:36

když vezmu že se dá/dala koupit A200 v ceně 7900kč + neoriginální grip s IR spouští za 1700kč + druhou baterii za 550kč, tak je to pořád za 10 tisíc celkem a máte kvalitní DSLR.

• Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    02.10.2009 01:02

to taffey:
    Taky mam doma sedmicku a rozhodne bych za tenhle nemenil. Co si ale troufam rict, ze by Ti prinesl tenhle bakelitak lepsiho bude stoprocentne rychlejsi a dotazenejsi AF, kterej je u 7D fakt pruser.
    Vsadil bych i na vetsi dynamickej rozsah, kterej je mnohonasobne dulezitejsi nez naky priblbly megapixely (na A700 mam nastaveno 6 mpix, pac jinak je ten objem dat pro me neunosnej).

Jinak ale souhlas, do tohohle kindervejce bych nesel ani nahodou... :)

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 08:05

tohle "kindervejce" patří do skupiny základních DSLR pro nejnovější uživatele co přecházejí z kompaktů. Proto třeba i to zobrazování informací co která funkce znamená. Porovnávat to s Dynax 7D nebo A700 není košér, protože to je jiná třída. však také D7D a A700 stály jako novinky 40tisíc. tenhle nejvyšší typ z těch nejnižších (jsem se trochu zamotal) stojí 17000Kč. porovnávat můžeme tak maximálně s dynax 5D nebo A100, a nebo přímo s řadou A200,A300 a A350. a k tomu už jsem svůj názor vyjádřil.

• Petr Louženský
    Petr Louženský
    02.10.2009 09:29

Jsem z testu dost na rozpacích, nebo respektive z testovaného foťáku. Mám z toho pocit, že se Sony snaží definitivně vymanit z dědictví Minolty, která i v Soňácích pořád byla trochu vidět. Bohužel se ale nevydala tou nejlepší cestou. Zaráží mě srovnávání nové A380 se starší A200, která i přes to, že je vlastně nižší třída ze srovnání pořád v mnoha ohledech vychází lépe. Úsměvná mi přijde i cena 17000... já v akci koupil A700 za 18000, ale uznávám, že ten model už taky má trochu vousy :-).

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 09:55

to že asi Sony chce dát DSLR novou tvář je zřejmé, s tím s tebou souhlasím, i to že zatím jsme z výsledeku spíše rozpačití. A200 není jiná třída jak A380. osobně si myslím že všechny, to jest dosavadní A200,A300,A350 a stejně tak nové A230,A330,A380 patří do stejné základní řady. Vzájemně se od sebe liší jen drobnostmi (výklopné LCD, o něco více pixelů...) střední třída je A700 a nejvyšší je A900. Novinky A500 a A550 jsou někde mezi základní a střední.

• Petr Louženský
    Petr Louženský
    02.10.2009 10:05

Čárlí: souhlas, bylo to spíš myšleno tak, že A200 je přece jen o něco málo níž než A350, potažmo A380. Netvrdím, že je to úplně jiná třída, jako třeba A200 a A700. Na A500 a A550 jsem opravdu zvědavej...

• Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    02.10.2009 10:11

no já osobně taky, ale jen mám pocit že se to od A380 bude lišit poměrně málo... včera jsem si srovnával všechny DSLR sony dle schopností, funkcí a tak, a opravdu jsou tři skupiny, A900+A850 pak A700 a pak vše ostatní....

• Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    02.10.2009 10:15

Souhlasím s Čárlím ve věci trendů Sony dělení foto přístrojů na tři skupiny. Více méně to kopíruje situaci v kamerách - tři cenové hladiny, mezi nimi poněkud velký rozdíl odpovídajíci technickému provedení a cílové skupině zákazníků.
    Vždy se dobře bavím, jak se z 7D dělá úplná modla dokonalosti, kde se zdůrazňuje velké množství přímých voleb. Ruku na srdce, co potřebujete rychle a stále přímo nastavovat ? ISO, režim focení (90% A), clonu, AV korekce, občas "samospoušť". Zbytek máte stejně nastaven dle svých zvyklostí a stejně s tím nehýbáte, jak je rok dlouhý. Je to jistě přitaženo za vlasy, ale v podstatě to tak je.
    Taky nechápu takové to zásadní odsuzování plastového těla. Chcete to mít levné, ale magneziové? Na druhou stranu plasty v mnoha odvětvích válcují ve svých vlastnostech kovy.
    Z mého pohledu je důležité, zda se obecně posouvá vývoj kupředu v dynamickém rozsahu a šumu ve vztahu k nabízeným pixelům snímače.
    Tak jsem zvědav, jak dopadne 550 v Čárlího testu

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse