Výber profesionálneho statívu

  • JEAN PIERRE- PŘEPALSOFTMANIAK- ONLINE
    JEAN PIERRE- PŘEPALSOFTMANIAK- ONLINE
    02.10.2008 23:16

    Zdravím tě Jožo, tož pěkně jsi ten článek napsal. Uznávám, že musela být docela práce napsat tak dlouhý a obsáhlý článek. Jen abych si tak trochu rejpnul, jak prosím tě děláš ty svoje šílené složené fotky z milionu fotek to vím, ale též na tu hlavu, jak jsi o ní psal? Já třeba uznávám stativy o trochu těžší, nejvíc mě dovedl nasrat stativ z hliníku ani ne kilový, co mi ho i s foťákem převrátil vítr na stráni. Takže se radši i s několika kily navíc potahám statečně. Každopádně k článku- pěkně napsáno. Hodnotím tedy jedničkou

  • Radek Pokorný 1
    Radek Pokorný 1
    02.10.2008 23:42

    Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Hand strap od firmy www.camdapter.com, který dodávají i s camera plates pro pro stativy Manfrotto nebo universálními (možno objednat přímo na jejich stránkách, došel za 3! dny)

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    Autor
    03.10.2008 00:01

    Ahoj Jean P.
    Dik za uznanie i jednicku :) Krasa pano hlavy a profi noziek je v tom, ze sa to da lahko nasrubovat a pouzit. Moja domacky vyrobena pano hlava sa montuje na tu co mam so stativom, lebo vyuzivam otocnu platformu, pomocou ktorej zabezpecujem posun vo vodorovnej rovine o 360 stupnov.
    K vetru len tolko, ze ano, zazil som presne to iste. Preto maju lepsie stativy na stredovej tyci hacik, aby sa tam nahodila zataz.

    2 Radel - plne suhlasim, odkedy mam hand strap, zmenil sa mi zivot. Dovtedy som nosil defaultny popruh vzdy omotany okolo pravej ruky a liezlo mi to na nervy :)

  • Kamil Rezac
    Kamil Rezac
    03.10.2008 09:42

    Ad handstrap - v jedne knizce jsem videl jednoduchy genialni tip - pul metru plocheho popruhu (prodejna pro horolezce nebo provaznictvi), provleknout okem u spouste a udelat uzel, aby delka byla tak akorat. Prostrci se tim ruka, otoci a je zafixovano. Naprosto funkcni, testovano pri foceni na ferratach v Dolomitech. Kdyby byl zajem, muzu udelat fotku.

  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    03.10.2008 10:02

    Pěkný přehled, který jistě pomůže při nákupu. Ale myslím, že bylo též učelné napsat, jak správně stativ poižívat.
    Ono totiž automaticky neznamená, dobrý drahý stativ = super ostré fotografie. Stačí trocha větru, nebo jiný než betonový podklad a hned je fotka rozmazaná. Zejména při fotografování přírody je nutné nohy stativu pečlivě umístit (odstranit lesní hrabanku, listí, trávu, nebo podložit šutrem). Při větrném počasí (a ne jen tehdy) pak vždy mezi nohy zavěsit fotobatoh, čím těžší tím lepší. Popsané platí dvojnásob při používání teleobjektivů v krajině (200mm), nebo při focení zvířat (500mm).
    Používám staviv GITZO 3540 a hlavu REALLY RIGHT STUFF BH-55 a výše popsané je mnohem důležitější.

    Ondřej P. | NaturePhoto.cz

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    Autor
    03.10.2008 10:16

    2 Ondrej - Dik za zastavenie, od teba to urcite potesi. Zavesenie fotobatohu je popisane v casti 2.2.4.4 Háčik

    Uplne s tebou suhlasim, no pouzivanie stativu nie je tema tohto clanku. To uz nechame na skusanie kazdeho fotografa...

    napriklad, ze VR alebo IS treba pri foteni zo stativu vypnut, lebo to rozmaze fotky. Alebo, ze samospust je lepsia ako rucne stlacenie uzavierky, alebo dokonca, ze Nikon ma samospust a predsklopenie zrkadielka na tom istom otocnom volici, a preto sa da pouzit iba jedno alebo druhe, ale nie obe sucasne. Co je este horsie, len lacne Nikon zrkadlovky maju dialkovy IR ovladac, profi tela dovoluju iba pouzitie klasickeho kabla :(

    Praktickych rad by sa naslo, ale to je na ine rozpravanie a kazdy si najde to, co mu najviac vyhovuje ;)

  • Pavel Sejnoha
    Pavel Sejnoha
    03.10.2008 15:36

    Co se zavesini batuzku na hacik tyce, tak tam bych byl opatrny. Mel jsem nejaky hlinikovy stativ od Velbonu za cca 1200Kc, zavesil jsem na hacek cca 10kg batoh a hadejte co se stalo?
    Hacik se vytrhl, stativ se prevratil a letel do doliny.
    Nastesti bez fotaku.

    Ted shanim stativ do max. 5tis KC vcetne hlavy,ktery ma hacek, ale PEVNE spojeny se stativem.

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    Autor
    03.10.2008 15:49

    Akurat som dnes presne radil stativ do 5000. Moznosti su dve. Mozes vziat nieco zo serie Sherpa od Velbonu uz aj so zabudovanou hlavou, alebo nohy manfrotto 055 (4000+ CZK) a k tomu nejaku mensiu gulovu hlavu od 1500+ CZK.

    http://www.megapixel.cz/velbon-sherpa-803r

    http://www.megapixel.cz/manfrotto-055x-pro
    http://www.megapixel.cz/manfrotto-compact-486

  • Peter Kurtis JacQueS
    Peter Kurtis JacQueS
    03.10.2008 17:18

    to je snad referat, nie clanok.. Ale obsahovo fajn

  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    03.10.2008 21:11

    Ať už je to referát nebo článek, mně tady něco podobného hodně chybělo. Pročítal jsem diskuze o stativech a ptal se na osobní zkušenosti a není to vůbec jednoduché vybrat správný stativ a hlavu, které budou třeba mně vyhovovat a bude to za přijatelnou cenu. Poslední dobou tady čteme hromadu recenzí na kdejakou mýdlovou krabičku s pidičipem nebo na ultrazoomy, kde už nejsou ani žádné podstatné rozdíly mezi některými modely. Proto jsem opravdu rád, že se tu konečně objevil článek i s odkazy na kvalitní stativy a hlavně děkuji autorovi za jeho nabídku individuálních konzultací.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse