-
Diskuse ke galeriím |
3
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
1
příspěvek za
posledních
30
dnů
Pane Koritino,
v této recenzi jste vyfotil stejnou kostelní věž jako u předchozí recenze na Fuji S8000fd. A na snímku z Canonu je věž najednou celkem rovná, i když na snímku z Fuji je výrazně polštářovitá - tam jste v poznámce ke komentáři tvrdil, že je věž stavebně křivá a fotoaparát Fuji výrazné polštářové zkreslení na delším ohnisku nemá. Co vy teď na to?
Zdá se, že kvalita objektivu Canon u recenzovanéhoi modelu je mnohem lepší než u předchozího Fuji. PL
2PL: myslím, že když uděláte odpovídající výřez, dostanete prakticky totožné snímky. Tedy zdánlivé zkreslení, které je reálně stavebního charakteru. Navíc to nejsou snímky z absolutně stejného úhlu vůči např. okapu.
Pane Koritino,
nebudu se přít. Ale snímek věže u Fuji mi skutečně připadá jako polštářovitě zkreslený, i když v komentáři pod snímkem píšete, že tam zkreslení není. Okap na snímku je nerovnoběžný s levou hranou věže - budiž, ale třeba pravá hrana věže má zkreslení na snímku pouze na dlouhém ohnisku. Na výřezu z kratšího ohniska již tam toto zkreslení není patrné. Ale neměřil jsem to, nechme to tak. Chtělo by to snímky očíslovat, aby byla diskuze jednodušší. PL
2PL: dal jsem si tu práci, že jsem zmíněné snímky zmenšil, ořezal a složil. Mohu Vás ubezpečit, že z G9 i S8000fd jsou linie hran i okapů prakticky rovnoběžné. Fotku máte v mailu.
.. zadnou obrazovou kvalitu tam nevidim .. detaily jsou rozpatlane uz na iso100
No jenze mi tento kompakt prijde relativne velky .... a to je ten problem ... i kdyz uznavam, ze to jeste neni tak hrozne.
No a kvalita snimku nic moc, jasne, je treba pouzivat filtry at uz pol, prechodaky tak ja jeste ND ....
No ja nemam zadny setak sklo, takze netusim jak kresli, zvlaste plast od canonu, mam Nikon D200 + Nikkor 85/1.8, 50/1.8, 20/2.8, Sigma 105/2.8 ...... a musim rict ze srovnavame nesrovnatelne, jak cenou tak kvalitou ... jeste mam Tamrona 28-75/2.8 ... a i kdyz je to "maslo" sklo, tak kresli lip.
Proste TK fotografie je o kvalitnich sklech a to z velke casti.
mezi zápory bych zařadila nepoužitelnost hledáčku, je vidět část objektivu už bez použití zoomu, při nasazení konventoru už není vidět skoro nic.
No a taky dost nepřesně reprodukuje barvy, zejména fest přesycuje.
Měl jsem možnost porovnat kresbu tohoto kompaktu se zrcadlem 450D spolu s objektivem Tamron AF 17-50mm/2.8, a pominu-li mírný rozdíl v šumu, pak musím s překvapením konstatovat, že výsledné obrázky na plném rozlišení obou přístrojů (při 12 Mpix) jsou v ostrosti přinejmenším vyrovnané, G9 se jen (narozdíl od zrcadla) málo mýlí v zaostření. Večerní nasvícení s bleskem například v restauraci nebo na plese je ve prospěch zrcadlovky. K zachycení přírodních detailů, lesa a také makra spíše vede G9. Slabinou je přílišný kontrast a sytost barev, které jsou někdy přemrštěné i při útlumu v nastavení (jedná se hlavně o červenou oblast).
Ostrost snímků u G9 považuji za luxus, mnohdy zrcadlo s objektivem za 25 tisíc nevykouzlí tak nabroušené detaily...
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).