Problém s potenciálně vadnými pixely na Nikonu Z6

  • Honza Sobotka
    Honza Sobotka
    Autor
    23.06.2019 23:40

    Dobrý večer,
    mám problém s nově zakoupeným bezzrcadkem Nikon Z6
    Při editaci fotografií v pragramu Capture One 12.1 na 64bit Windows 10 (program mám nyní v trial verzi jelikož mi v Lightroomu 6 který jsem používal s Nikon D5500 nešlo otevřít soubory NEF z nové Z6) jsem objevil na jednom místě červené pixely v místech kde být neměly. Na první pohled jsem posoudil, že se jedná o vadu snímače.
    Vyexportovaná fotografie z Capture One: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEYBfBUbbt78gHWcA
    (OneDrive ve webovém náhledu komprimuje a tak je třeba z něj JPG soubor stáhnout)
    Screenshot ukazující část ve které se „vadné pixely“ objevují: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEcbNaqO9OQ78dyrg
    NEF soubor: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEgD1oGxLNFJEcgiw
    EXIF NEF souboru: https://pastebin.com/embed_iframe/xvVabWdt

    Pro ukázku další snímek kde se stejný problém nachází:
    NEF: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEh6lDugYJmm4Zxhg
    EXIF NEFu: https://pastebin.com/embed_iframe/nhaZeFWH
    Vyvolaný JPEG z Capture One: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEi96NSjKvZ2O3RSQ
    Opět screenshot ukazující problémovou část: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEjJnXfYAbi0-cDHw

    Stejný problém s vadnými pixely jsem objevil i v dalších fotografiích v podobném regionu snímku s různými nastaveními závěrky, clony. citlivosti snímače a neposldní řadě také různými prostředími.
    NEF soubory jsem zkusil otevřít v dalších programech a to konkrétně Affinity Photo 1.7.1.404 a Zoner Photo Studio 17 PRO Sestavení 12 (verze z roku 2015) a ani v jednom jsem „vadné pixely“ nenašel. Oba programy jsou řádné zakoupené, aktivované a běžící na stejné sestavě se 64bit Windows 10.
    Ve vyexportovaném (a výše přiloženém) JPEGu se „vadné pixely“ samozřejmě nachází nehledě na aplikaci ve které jej otevírám.
    Napadlo mě stáhnout si ještě aplikaci Nikon NX-D a otevřít NEF v ní. Výsledek mě překvapil. Po otevření NEFu v ní jsem „vadné pixely“ neviděl. Pokud jsem ale potáhnul šoupátkem pro úpravu expozice, tak se objevily v nedopočítaném rozpixelovaném náhledu. Jakmile se náhled dopočítal, opět jsem na ně nenarazil. Viz video: https://1drv.ms/v/s!Akx5Kw67wRyxgoEdqY1fJBuMMUTjwQ
    Záznam obrazovky je pořízen v apliakci Nikon Capture NX-D ver. 1.5.3 pomocí OBS Studia.

    Dále mě napadlo přímo Nikonem Z6 vyfotit naprosto černý snímek (s bajonetem zakrytým krytkou - tudíž bez objektivu) fotografie do JPEGU v nastavení Fine a do TIFFu. V obou se „vadné pixley“ neobjevují
    TIFF: https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEfBEGSuzJK8TLsaA
    EXIF informace z TIFFu: https://pastebin.com/embed_iframe/YjURQgSr
    JPEG (fine): https://1drv.ms/u/s!Akx5Kw67wRyxgoEe8kk1YQQ3hFtfoA?e=BMqpzo
    EXIF informace z JPEGu: https://pastebin.com/embed_iframe/yH2VTRcn

    V poslední řadě jsem se ještě pokusil zjistit, zda se „vadné pixely“ nacházejí v naprosto stejném regionu fotografie a jedná se tedy o skutečné vadné pixley. V Affinity photo jsem si zkusil pomocí natažení pravítek zaměřit „vadné pixley“ na dvou z Capture One vyvolaných fotografiích, které nebyly jakkoli ořezané a měly tedy původní velikost/rozlišení z fotoaparátu. Zjistil jsem že „vadné pixely“ se nacházejí v podobném regionu ale nikoli na na pixel stejném místě. Tento test bohužel nemám zdokumentovaný ve screenshotech nebo záznamu obrazovky. Pokud budete mít zájem, mohu ho zopakovat a výsledky zaznamenat.

    V neposlední řadě přiládám informace o fotoaparátu.
    Jde o Nikon Z6 s objektivem Nikkor 24-70 f/4 S (Setový objektiv k Nikonu Z6)
    Fotoparát mám dnes první den a běží na firmwaru 2.0
    V nastavení se ukazuje:
    C: 2. 00
    LF: 1. 00

    Předem Vám děkuji za pomoc s tímto dle mého názoru poměrně komplexním problémem, který jsem se snažil prověřit a nyní i popsat nejlépe jak dovedu.

  • E.B.E
    E.B.E
    24.06.2019 08:14

    Bohužel vadné pixely u snímačů, i LCD jsou naprosto normální. A to nejen ve formě černých, nebo světlých bodů, ale i barevných.( jsou i mezimožnosti, kdy je pixel různě citlivý a chová se rozdílně vlivem množství světla) Ve většině případů na to upozorňuje manuál k přístroji, kde stojí i kolik jich je možno považovat za reklamační vadu. Obyčejně se s tím počítá i při výrobě ,proto se udává rozlišení ve dvou číslech. Kde efektivní je menší, než skutečné. Procesor umí nahradit vadný pixel některým ze sousedních. V menu funkce "mapa pixelů". (mluvím všeobecně. Fotoaparát neznám a ani jsem se nedíval na fotky)

  • E.B.E
    E.B.E
    24.06.2019 22:09

    ...ale protože jsem si teď navečer dočetl celý dotaz i prohlídl fotky, musím říct, že v originálech, tj. v Rawu žádné vadné pixely nevidím. A to ani při zvětšení pětset procent. Dokonce ani po vlastním převodu do JPG. Každopádně asi řešíme blbosti. Normální vadné pixely jsou k vidění i na zmenšenině. Viz. třeba: https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/460585/

  • E.B.E
    E.B.E
    24.06.2019 22:20

    ...nebo jsem našel tady. https://www.fotoaparat.cz/fotogalerie/fotografie/453246/?page=4ceabd8132f34e8c2d30abc39e15457f ...asi nepřehlídneš :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse