-
Dotazy a připomínky |
15
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke galeriím |
14
příspěvků za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
4
příspěvky za
posledních
30
dnů
-
Diskuse ke článkům |
2
příspěvky za
posledních
30
dnů
Chybi mi nejake foto??
Jinak clanek je pekny.
Tak jsem si neprecetl posledni vetu. Moje chyba.
Musim rict, ze bych k zaporum pricetl jeste absenci kreativnich programu a predsklopeni zrcatka. Prvni z toho duvodu, ze takhle fotak nepujcim pritelkyni, protoze by proste nevedela co s tim a druhy abych predesel otresum coz je asi jasne, tedy az s tim budu fotit zase ja, pritelkyni by to bylo dost na nic... (Ostatne argument ze je zrcadlo dobre utlumene neni prilis dobry, za rok to zrcadlo tak dobre utlumene nebude... a Murphy rika ze otresu je nevic prave tehdy kdyz ma byt fotka nej...).
Jinak za klady bych vyzdvihl hlavne uzivatelske nastaveni, bodove mereni a existence S verze a mrizka...
K zaporum bych mozna jeste pridal pomale pretaceni.
Jeste mi prilis nesedi ona metoda zaostrovani Single Servo AF. Netvrdte mi ze preostruje v okamziku kdy se objekt pohybuje, jaky je pak rozdil mezi Continues Servo a Single servo ? To je divne ne ?
Jinak hezky napsane, mam pocit ze autor je nikonista, tenhle nikon mi do oka nepadl i kdyz jsem na nim dlouho dlouho uvazoval. Ted po recenzi jako bych ho videl v lepsim svetle nez predtim i presto ze predtim jsem uz nic vic snad ani vedet nemohl. Hezke, diky.
Marek Erneker
Pro Maru :
- to zrcátko je opravdu dost dobře utlumené a to i u levnějšího Nikonu F-65 a ani po více než roku nejevilo známky nějakých změn chodu.
- v Single servo aparát pozná, zda se objekt pohybuje, pokud ne tak zaostří a zablokuje se, pokud ano tak přeostřuje a pokud se objekt zastaví tak se stopne i přeostřování a zablokuje se. V Continuous přeostřuje pořád - neblokuje se.
Pro Maru: Pokud chceš kreativní programy, tak je tady F55 a F65, podle mě jsou úplně na ... a do této kategorie nepatří, ale sváteční začátečníci je mohou vyžadovat.
MLU je dobrá věc, ale zde je zase jiná třída a pochybuju, že to využiješ. Jak děláš velké fotky? Já mám F80 2 roky a nějaké vychození - o tom nemůže být řeč.
Přetáčení je dostatečně rychlé, právě jsem se vrátil z BeNeLuxu, kde jsem fotil letadla a stíhal jsem vpohodě měnit filmy mezi jednotlivýma sestavama při letu, takže přetáčení je dostatečně rychlé.
Pokud jde o Single a Continues, tak to si nastuduj sám.
Do záporů bych ještě dal, že nejde dělit po 1/3 EV. Při kompenzaci expozice se to sice dá obejít nastavením ISO. Ale mě jde spíš o nastavení času v programu S, když chci danou scénu vyfotit konkrétním časem - např. máznutí rotoru vrtulníku.
Pozn. k 3D měření. Tělo sice měří v 10 zónách a bere vzdálenost z D/G objektivu a podle toho určí výslednou expozici, ale navíc ještě scénu porovná s databází nafocených scén v čipu MultiCAM900, kde jich je přes 28.000. Toto je novinka převzatá z F5 a F100, které nají MultiCAM1300 a tam je přes 30.000 scén.
Co považuji za opravdu vynikající je možnost ostřit kterým koliv z 5ti bobů. Často používám při focení letových scén formace.
Diky za reakce. Jsem rad ze z praxi nemate s utlumenim zrcatka problemy, kazdopadne pokud by predsklopeni zrcatka bylo mozne, jiste bych byl radsi. Fotky dělam ruzne, ty co se mi libi tak vetsinou na A4 apod. , par mam A3-jek, ostatni nechavam v nahledovych formatech, tj. vetsinou nejakych 10x15 apod.. Co se pretaceni tyce, nejspis jsme se uplne nepochopili, jde mi o rychlost snimani, s rychlosti pretoceni filmu do kazety jsem skutecne problemy nikdy nemel. Ovsem pokud pouzivam AEB s rychlejsim fotakem, tak pri porovnani vysledku mam mnohem lepsi fotky. Fotim hodne portrety apod.. a AEB povazuji za silnou zbran, ale pokud to fotaku trva 1,5 sec, nez ty tri snimky zachyti tak mi model vetsinou neco provede. Nevim jake s tim mate zkusenosti, ale kdyz jsem fotil jen s mechanickou zrcadlovkou a delal jsem vetsinou dva snimky, kdy jsem je stihl tak do dvou sekund tak se clovek osival... Kdyz s automatickou jedu 3 snimky s fotakem s 4 sn/s, snasi to mnohem lepe a me taky nedela potize to tak jako udrzet. Je to nejspis trochu kravina, ale kdyby byl rychlejsi docela bych to uvital. Jinak kreatovni programy skutecne jsou vetsinou k nicemu, ale co ostatni mate ja nemam - moje rodina k foceni zadny zvlastni vztah nema a kdybych jim dal do ruky tenhle fotka treba jen s prioritou clony tak netusi kterym koleckam kam hnout ani co to udela. Tudiz na fotaku jakekoliv tridy povazuju kreativni programy za nerusici doplnek ktery timto zpusobem rad vyuziji. Rozhodne si nemyslim ze fotak s kreativnimi programy znamena snizeni kvality tech manualnich apod.. to je dle meho naprosty predsudek. Jinak myslel jsem ze F80 ma +-3EV po 1/2 ci 1/3 krocich, nebo se mylim ?
F-80 má skutečně korekce jen po 1/2 stupně ale dá se to obejít přes nastavení filmu - není to sice ideální řešení ale lepší jak nic (je to ale jako menší nevýhoda zmíněno v textu). Snímkování 2,5 za sekundu se mi zdá dostatečné - nedovedu si představit, jak moc by se model musel "ošívat", aby to bylo málo. A ještě se vrátím k tomu předsklopení zrcadla - to se dá použít jen při použití stativu. Nouzově na delší výšlapy s sebou beru teleskopický stativ Meopta, který je velmi malý, byl velmi levný a tím pádem je také velmi nestbailní - pohne s ním i lehký poryv větru, chod zrcátka s ním ale ani nehne ....
Chtěl bych se zeptat, jak je to s měřením 3D matrix u objektivů typu G. V této recenzi (i v recenzi PhotoLife) se píše, že objektiv umožňuje toto měření, ale v samotném manuálu, ani na stránkách NIKON (CZ), není nic takového explicitně řečeno.
V manuálu se o tom nepíše, protože v době kdy manuál vznikal, tak se ještě objektivy typu G nevyráběly. Jinak ale tyto objektivy plně komunikují s tělem a umožňují všechny funkce, včetně 3D matrix měření. Jsou plně kompatibilní s novější řadou aparátů F- 50, 55, 60, 65, 80, 100, 5 se staršími typy 401 a s Pronea 600 a pronea S. Déle samozřejmě plně fungují s digitály D1 a D100. S aparáty F- 4, 90, 70, 801 a 601M jsou použitelné pouze v režimech P a S. S jinýmy typy aparátů jsou nepoužitelné. Tato nová řada asi do budoucna částečně nebo úplně nahradí řadu D. Objektivy G se již začínají vyrábět i v provedení s ultrazvukovým motorem - modely AF-S (např. AF-S 24-85/f 3,5-4,5 G ED-IF, který mimo ultrazvukového motoru obsahuje i ED a asférický prvek a přitom si udržuje cenu svého předchůdce AF 28-105/f 3,5-4,5 D IF).
Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).