Stativ do 3000.

  • Drahuse N.
    Drahuse N.
    Autor
    15.11.2017 07:50

    Dobrý den, chci koupit stativ (stat. hlavu mám) tak do 3 tis. Fotím krajinu. Už jsem si něco vyhlédla, taky mám nějaké zkušenosti, ale ne moc peněz. Chtěla bych hroty na nohou a šroubovací zámky, to je však to je však jen na těch dražších. Snad by vyhovoval Bushman, ale ten je malý a dávám přednost 3 sekcím i když je transportní délka větší. Nemůžete poradit? Děkuji.

  • jakron
    jakron
    15.11.2017 08:49

    Taky jsem se poohlížel po Bushmanovi, ale pro mě moc, když je to bez hlavy, ale zase fakt dobrou nosnost při malé váze.

  • Drahuse N.
    Drahuse N.
    Autor
    15.11.2017 08:53

    S tou nosností opatrně, v poslední době někteří výrobci dost nadsazují, taky už jsem jeden musela vrátit, protože ty parametry byly úplně mimo.

  • Bellifortis
    Bellifortis
    16.11.2017 14:27

    A chce to sledovat i takové detaily, jestli má stativ háček na batoh (či jinou zátěž) a neuškodí aby středová tyč se mohla zasunout obráceně. Plánuji koupit makro objektiv a ač jsem původně možnost focení při zemi nepožadoval, nyní se to hodí, nemusím kupovat nový stativ.

  • Petr Novák-Moric
    Petr Novák-Moric
    17.11.2017 15:05

    Já jsem si nedávno pořídil stativ Giottos MT 9251, když jsem přišel u svůj hliníkový Gitzo (označení si nepamatuji, už se neprodává) a na druhý takový jsem neměl peníze. Známý mně doporučil, abych se podíval na stránky www.fotofilter.cz. Přes 30 let fotím krajinu a makro, nepoužívám extrémně těžké objektiivy a chtěl jsem stativ s nosností tak 5-6 kg, nejraději 3-sekční, protože nemá tolik kritických míst, líp se s ním manipuluje a že je trochu větší ve složeném stavu, to mi nevadí. Tak jsem si vybral hliníkový Giottos MT 9251. Má podobnou konstrukci a parametry, jako můj starý Gitzo, ale v popisu není tloušťka ani konkrétní materiál trubek. Objednal jsem si ho a za 2 dny mi ho přivezl kurýr. Hned jsem viděl, že je to solidně zpracovaný, kovový stativ bez plastových nosných a upínacích dílů. Bohužel nenabízí tolik příslušenství a náhradních dílů (např. jenom krátké bodce). Ale třeba dlouhé bodce nebo talířky do sněhu, které se dají našroubovat místo gumových patek, se dají levně koupit např. na eBay. Mám ho už nějakou dobu a všechno funguje, jak má, bez vůlí a boční tuhost je fakt dobrá. Středová tyč se dá otočit pro focení u země a má hák pro zavěšení zátěže. Při vysunuté tyči je foťák ve výšce tak 1,8 m, podle použité hlavy. Já ale fotím, když to jde, se zasunutých sloupkem a v tom případě je výška s hlavou a v základním postavení nohou 1,44 m. Převážil jsem ho a má 1,68 kg, což je o 0,13 kg víc, než udává prodejce. I přes tuto drobnou výtku splnil stativ moje očekávání. Měl jsem stativy různých značek a typů, takže můžu srovnávat. Jde o bytelný a spolehlivý stativ s dobrou váhou a cenou 1990 Kč (bez hlavy) a naprosto vyhovuje pro mou práci se zrcadlovkou v terénu. Ještě plánuji koupit na www.fotofilter.cz hlavu. Zatím mám starou kulovou Benro, ale teď chci Giottos, protože ke každé hlavě si můžu vybrat rychloupínací systém, jaký chci, třeba kompatibilní s Arca-Swiss, s mikroposuvem atd.
    Další fotky stativu na https://zonerama.com/novakpetr/album/3892971

  • Nikolas
    Nikolas
    17.11.2017 15:27

    Není nosnost 5 kg málo? když tam pověsím ještě batoh, tak je to i s foťákem určitě víc.

  • Petr Novák-Moric
    Petr Novák-Moric
    17.11.2017 15:51

    Na údaj "nosnost" je třeba si dát pozor. To není váha, kterou stativ unese, ale schopnost eliminovat chvění a vibrace vyvolané fototechnikou o této váze při vlastním focení. V poslední době fakt někteří výrobci hodně nadsazují, viděl jsem třeba stativ s plastovými páčkovými zámky, 5-sekční, ve složeném stavu malý, takové jsou žádané, měl mít údajně nosnost 8 kg, ale třepal se jak osika, takže byl na nic i když vážil jen 1,2 kg (dobrý maximálně na selfíčka). Když už máte takový stativ, tak je dobré nevysouvat nohy na maximum, hlavně tu nejtenší sekci a fotit se spuštěným sloupkem.

  • Drahuse N.
    Drahuse N.
    Autor
    18.11.2017 05:31

    Děkuji za typ, pěkné počtení, Giottos mám taky v hledáčku. Kdyby ty bodce měly normální závit tak by šly udělat ze šroubu, ale tam asi bude 3/8", ne? Aspoň mně to někdo říkal.

  • Petr Novák-Moric
    Petr Novák-Moric
    24.11.2017 15:31

    Jo, je to tak, ale to není problém, nerez bodce se závitem 3/8" se dají sehnat na e-bay za pakatel a účel splní na 100%, na tom snad ani není co pokazit.

  • Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    Petr Dvořák-obrazprovas.cz
    28.11.2017 10:26

    Vřele doporučuji tohle - http://www.daganet.cz/triopo/396-stativ-triopo-c-258-kj-2-sada-6950995501249.html
    Měl jsem pár stativů, ale tomuhle se za ty peníze nic nevyrovná !!!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse