Zvětšování v „černobílé“ fotokomoře III.

  • Peter_S
    Peter_S
    23.07.2002 21:55

    Pan Charousek, Vas serial ma velmi zaujal, vela veci som sa dozvedel, no napriek tomu by som Vas poprosil o radu. Vyvolavanim CB fotografii sa uz sporadicky zaoberam od detstva a napriek tomu nedosahujem prilis velkych uspechov.
    Prvy problem je ten, ze fotky su az prilis kontrastne a stracaju sa jemne odtiene. Hlavne pri foteni s bleskom. Myslim, ze by som mal davat vacsi pozor na teplotu vyvojky.
    Dalsi problem sa tyka lestenia fotografii. Naposledy vysla cela moja praca nazmar, pretoze fotografie sa prilepili na plat lesticky a nesli odlepit bez poskodenia. Stalo sa mi to uz aj na skle, neviem kde robim chybu, prosim Vas poradte mi.
    Dakujem

    Peter

  • Čejkin
    Čejkin
    30.07.2002 23:49

    Ahoj Pavle, je to pěkný, pokračuj a dej to do knižní publikace i s fotkama. Ohodnotil jsem tě na 2,1,1. Ta dvojka je překlep je to na 1*. Mějte se a brzo zase v Turnově. Roman

  • Pavel Charousek
    Pavel Charousek
    Autor
    03.08.2002 21:18

    Vzkaz pro Petera
    Váš problém by mohl možná být v tom, že film vyvoláváte na příliš velký kontrast (tedy příliš dlouhou dobu), uberte z času vyvolávací doby. Fotografujete-li v místnosti bleskem tzv. napřímo a nebudete mít na fotoaparátu zapnut režim TTL, skoro vždy bude přední část fotografované plochy přesvícena. Nejlépe je fotografovat buď s odraznými plochami nebo odrazem o strop či zadní stěnu - fotografovanou scénu osvítíte a její přední část nebudete mít přesvícenu. Chce to jen trochu experimentování.
    Co se týká leštička a přilepení fotografií. Nejde o nic nového, desky musí totiž být před sušením zbaveny nečistot, jinak se vám fota přilepí - zkuste desku vyleštit např. Silichromem. Nejlépe je ale leštící desku ze sušičky vyndat úplně a fotografie na ní pouze sušit, potom se vám nepřilepí...
    Zdraví Vás Pavel Charousek
    PS: Omlouvám se za delší dobu odeslání odpovědi, ale je léto a prázdniny...
    PS 2: Vzkaz pro Románka - Dík!

  • miro
    miro
    19.08.2002 12:01

    Odkaz pre Petra:
    Prilepené fotky z leštičky sa dajú oddeliť bez poškodenia jednoducho tak, že znovu namočím plech i s fotkami do vody a počkám, až odpadnú samé, alebo im opatrne "pomôžem". Potrebný čas býva niekoľko minút, max. cca do 20-30 minút.
    Preleštenie "Silichromom", skutočne pomáha, treba ho však po čase zopakovať, po leštení dobre odstrániť zvyšky Silichromu (benzín, lieh).

  • doktor 1
    doktor 1
    24.08.2002 11:51

    zdravím pana Charouska, načerpal jsem cenné poznatky, mám ale jeden problém: když jsem byl v minilabu a prosil o kazaty, které jdou rozdělávat /na metráž/, ochotný majitel mi sám ukázal, že žádné takové již nejsou, prý ještě před několika lety byly rozdělávací kazety na některé černobílé filmy, nyní už dlouho na žádnou takovou nenarazil, můžete říct konkrétně, od jakýchfimů by to mělo být? děkuji za odpověď a těším se na pokražování rádce Aleš

  • MM
    MM
    30.08.2002 14:47

    marian
    Napriek všeobecne známym veciam som tu našiel aj niekoľko dobrých tipov, ďakujem.
    Pan Charousek, chcem si upresnit info o fotení na FOMA 200 (EXP 400 ISO) a následnom vyvolaní v ILFORD ID-11 (1+3) 9 min 15sek - 9 min 45 sek pri 20°C. Po aplikovaní tohto postupu (vyvolávanie 9,5 min) som získal tzv. nedovyvolaný negatív. Má to tak byť ?
    Pri vyvolávaní 16 min bol negatív O.K.
    FOMA 200 (EXP ISO 200) vyvolávam normálne v ID-11 (1+3) 13 min.
    Predom ďakujem za odpoveď.
    P.S. Ako zabrániť vlepeniu prachu do fólie filmu počas jeho sušenia? Používam ILFORD ILFOTOL 1:200 (destil. H2O) 90 sek, suším v kúpelni predtým naparenej. 2M

  • Pavel Charousek
    Pavel Charousek
    Autor
    01.09.2002 21:15

    Zdravím Vás, děkuji za připomínky a dotazy.

    Vzkaz pro "doktora": V současné době je to s rozdělávacími kazetami opravdu potíž, v největší míře se dodnes vyskytují starší od fomáckých Equicolorů a několika dalších barevných filmů (např. Polaroid ad.). Možnou cestou, jak se ke kazetám dostat, je také fotografující kolega, který poskytuje služby veřejnosti ve formě zpracovávání negativů. Obecně ale rozdělávací kazety opravdu dochází, kdo nemá dostatečnou zásobu, dostane se asi zanedlouho do potíží. Pokud vím, tak rozdělávací kazety vyrábí HAMA, kolik ale stojí nevím (ví to někdo a dá nám vědět?). Bude-li se ale stále vyrábět metráž, mohla by s rozdělávacími kazetami za rozumnou cenu přijít třeba naše Foma, zkusme její pracovníky společně bombardovat!!!

    Vzkaz pro "MM": Návod na vyvolání T200 v ID11 je samozřejmě orientační, protože každý z nás při expozici postupuje trochu jinak, optimální vyvolávací dobu musíte opravdu vyzkoušet. A jak zabránit, aby se nedostal na film prach během sušení? Pokud nemáte sušičku, tak je jediný dobrý způsob, který jste už popsal, po zavěšení je nutné eliminovat jakýkoliv pohyb v koupelně.

    Zdraví Vás
    Pavel Charousek

  • Luděk S
    Luděk S
    22.09.2002 10:44

    Zdravím Vás všechny. K těm kazetám na metráž, co vyrábí HAMA- koupil jsem nedávno v Kroměříži na zkoušku 1 ks za cenu cca 45 Kč. Ještě jsem nezkoušel, tak nevím. A v prodejně FOMA v Brně taky prodávají prázdné kazety za cenu cca 24 Kč. Jsou to ale ty samé do kterých plní Equicolory a tady nemám důvěru, jak spolehlivé bude zavírání kazety po několikanásobném použití

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse