Jak na ofocování ČB negativů?

  • tomik 3
    tomik 3
    Autor
    18.10.2015 10:48

    Ahoj. Na toto téma jsem našel pár názorů a většinou se shodovaly v tom, jak je ofocování rovnocenné amatérskému filmovému skeneru. Tak jsem jsem si prosvětlovací přípravek. Na fotoaparát APSC s rozlišením 16 Mpx nasadil tu nejlepší pevnou padesátku co mám přes mezikroužky a zaclonil na 8. Ano, funguje to, ale kvalitou nadšen nejsem, čekal jsem víc. Kromě toho to prakticky nejde v editoru doostřit. Co myslíte? Díky.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    20.10.2015 17:52

    Dobrý den, myslím, že nad scanner není:-) při ofocování tam může vstupovat příliš mnoho faktorů, od prohnutí obrazového pole, špatné zaostření, přes nízké rozlišení fotoaparátu... běžný film je "měkký" a to takovým způsobem, že lze jen těžko doostřovat, pokud není zdigitalizován do takového rozlišení, kdy se dostáváme na úroveň zrna.

  • tomik 3
    tomik 3
    Autor
    16.11.2015 18:44

    Přesto, nedovedu si porovnat rozlišení skeneru a fotoaparátu jako "skeneru". Pro kvalitní naskenování skenerem se uvádá potřeba mít alespoň těch 4800 DPI. Čip APSC 16 MPX má 4928x3264 pixel. Přijde mi to plus minus technicky rovnocenné. Zaostřeno mám dobře pohybem fotoaparátu a film je v rovině. Náhled na monitoru je ucházející, o zvětšení nemá cenu hovořit, je to špatné. Připouštím, že mnohé negativy nejsou super ostré.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse