Doporučte fotoaparát - náhrada za Fujifilm FinePix

  • Tomas Vozenilek
    Tomas Vozenilek
    Autor
    30.01.2015 21:18

    Ahoj všem,

    potřeboval bych doporučit foťák, jako náhradu za můj dosluhující Fujifilm FinePix S8000fd - jeho parametry zde: http://www.fotoaparat.cz/article/10592/1

    Ten jsem kupoval někdy v roce 2008, nacvakal jsem s ním cca 4000 fotek a teď odchází CCD - pruhy na fotkách. Podle vyjádření servisu by oprava stála 4500Kč, což je u tohohle foťáku samozrejmě nesmyls opravovat - začínám se tedy poohlížet po jiným. Protože se v tom orientuju fakt jenom okrajově, rád si nechám poradit.

    Použití - foťák vezmu do ruky tak 1x-2x do měsíce, většinou fotím doma rodinný oslavy, výlety, auto/motosrazy a výstavy. Když mám čas, občas si s foťákem rád pohraju, rád fotím třeba v přírodě makro, nebo v noci s ručním nastavením apod.

    Co od toho chci:

    Podmínka je, aby to bylo na tužkový baterky - nechci kupovat drahý akumulátory speciálně vyráběný pro danej typ foťáku.

    Teď mám 18x zoom - 27-486mm přepočet na kinofilm, takže něco podobnýho, aby to aspoň mělo. Kdyby byl foťák celkově menší, než "ultrazoom" a byl to velikostně "kompakt" byl bych ochotnej i nějakej ten násobek zoomu oželet - když to bude kompakt do kapsy s 10-12x zoomem a bude to hezky fotit a bude to splňovat moje ostatní požadavky, nebudu proti.

    Nevím, jak se tomu odborně říká, ale nechi, aby to byl foťák s možností jenom cvakat a fotit. Rád si pohraju s manuálním nastavením expozice apod. Určitě víte, co myslím - na mým součastným foťáku mám režimy Auto, pak režim s prioritou času expozice, režim s prioritou clony, režim s manuálním nastavením citlivosti, a plně manuální režim, kde si nastavuju všecho sám - tak tohle všechno aby to mělo. Kolega z práce si nedávno koupil nějakej Nikon, myslím že Coolpix L330 a říkal, že takhle zklamanej ještě z žádnýho foťáku nebyl, že je to obyčejný "cvakadlo" bez možnosti cokoliv nastavit ručně. To v žádným případě nechci.

    Taky chci aby to mělo nějakej rozumnej rozsah dýlky expozice, teď mám 4s - 1/2000s, což je podle mě dostačující. Koukal jsem, že některý foťáky maj třeba jenom 2s nejdelší expozici a nevím, jestli by to stačilo na focení třeba noční ulice.

    Dál určitě chci, aby všechy fukce a parametry byly v praxi použitelný. Co tím chci říct - můj Fujifilm má třeba funkci sekvenčního focení 10 snímků za sekundu při sníženým rozlišení 4MPix. Když ale toto nastavím, foťák mě upozorní, že snižuje rozlišení na 4MPix a zvyšuje citlivost na ISO 800, ale nepřejte si vidět, co z toho potom leze za zvratky. To jsou fotky kvalitou odpovídající tak 800x600 pixelů zvětšený na ty uváděný 4MPix. V praxi tahle funkce teda absolutně nepoužitelná.

    V neposlední řadě samozřejmě chci, aby z toho lezly hezký fotky - můj Fujifilm byl v automatickým režimu za jinejch podmínek, než za slunečnýho dne naprosto blbej. Když jsem fotil třeba venku ve stínu, nebo bylo pod mrakem, automatickej režim fotil naprosto hnusný fotky, protože místo třeba rozumnýho prodloužení expozice zvýšil ISO třeba až na 400 nebo 800 a výsledná fotka pak byla akorát tak na smazání. Řešil jsem to používáním režimu s ručním nastavením ISO 100, maximálně 200 a foťák si pak řídil zbytek. Tak byly fotky aspoň trochu použitelný. Takže prostě aby to mělo trochu použitelnej Auto režim.

    Taky aby to mělo optickou stabilizaci, blesk, závit na stativ, dobře čitelnej display rozumnejch rozměrů, dál už mě nic nenapadá.

    Ještě aby to mělo to klasický kolečko navrchu - přepínač režimů, aby se nemuselo hrabat pro každou blbost hluboko v menu. Toto jsem ale ochotnej oželet, když mě bude v ostatních směrech vyhovovat.

    Co naopak nepotřebuju je hledáček, postačí dobrej display. Když jsem kupoval Fujifilm, tak byl hledáček jednou z podmínek, ale nepamatuju se, že bych ho někdy použil.

    A co vyloženě nechci, aby to byl Fujifilm, po zkušenostech s tím, co mám teď.

    No a v taky samozřejmě cena - představoval bych si tak kolem 4000 Kč, maximálně 5000Kč, ale to je fakt cenovej strop, víc do toho dávat nechci. Je mě jasný, že za tuhle cenu žádný extra dělo nepořídím, ale to ani nepotřebuju. Jenom chci aby to nějak kloudně fotilo, narozdíl od toho mýho Fujifilmu. Proto jsem taky třeba ochotnej z některejch požadavků slevit - viz. jak jsem psal, že bych oželel trochu toho zoomu, když to naoplátku bude menší a vejde se to do kapsy, nebo to kolečko na přepínání režimů, že uplně striktně nevyžaduju apod.

    Sakra, teď koukám, že jsem se pěkně rozepsal. Tak už nebudu psát další litánie a nechám Vás zkušenější a znalejší, jestli mě něco doporučíte, co by mě mohlo vyhovovat a splňovalo to moje požadavky.

    Předem moc dík za každou radu a doporučení.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse