reprodukce barevného negativu

  • Magistr01
    Magistr01
    Autor
    22.03.2015 16:45

    Při ofotografování barevného negativu KODAK ECN dojde, při jeho invertování na pozitiv, k degradaci barevného podání pozitivu vlivem žlutooranžové masky negativu. Toto zabarvení negativu jsem zatím nedokázal úspěšně eliminovat.
    V kompaktu jsem manuálně nastavil bílou na vzorek vyvolaného prázdného negativu bez naexponovaného obrázku a s tímto nastavením bílé jsem přefotografoval několik políček exponovaného negativu. Při převrácení na pozitiv jsem ale nedosáhl dobrého výsledku v barevném podání.
    Ani ve Photoshopu se mi nedaří eliminovat žlutooranžové zabarvení negativu.
    Nechci kvůli pár desítkám negativních snímků na ECN pořizovat speciální skener, který by asi eliminaci žlutooranžové masky negativu zvládl.
    Chtěl bych se dozvědět, jakou technologii zpracování vlastně skener používá pro tuto eliminaci a pokusit se ji aplikovat při přefotografování negativu, popř. jaký filtr před objektiv fotoaparátu bych mohl úspěšně použít.
    Za odbornou poradu předem děkuji.
    - mb -

  • Taky..
    Taky..
    23.03.2015 11:36

    Praktickou zkušenost s tím nemám, ale pokud jde jen o barevný nádech, tak to musí jít vyřešit v PS. Zkus zadat dotaz na nějakém grafickém nebo PS fóru...

  • Taky..
    Taky..
    23.03.2015 14:54

    Zde odpověď Luisifera (který ale nemůže psát, páč byl pro nepohodlnost administrátorem z FA odstraněn):

    Pri ofocovani to sice korigovat v PS muzes, ale co si pamatuju, kdyz jsem to kdysi zkousel, byl jeden kanal diky masce barevnyho negativu hrozne hubeny (moc sumu po korekci). S filtrem by mel byt vysledek mnohem lepsi:

    http://www.dpreview.com/forums/thread/3745132

  • Bob Novák Širomil
    Bob Novák Širomil
    30.11.2015 13:39

    Přefocováním barevnývch negativů i dia jsem se dlouhou dobu zabýval a jsem přesvědčen, že výsledky jsou lepší, než když kdyby jsem použil sklener.
    Nepoužil jsem blesk, ale denní světlo - film jsem uložil do rámečku se skly s antireflexní úpravou a rámeček jsem umístil před okno s nalepeným pauzákem. Použil jsem makroobjektiv Sigma 105/2,8.
    Výsledky byly skvělé - z kinofilmu jsem udělal plakát 200x150 mm v dostatečné kvalitě. O středním formátu ani nemluvě.
    Snímky jsem následně běžně upravil v Lightroomu a Photoshopu, žádné kanály jsem nekorigoval. Bob Novák

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Přiložené fotografie u diskuse

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse