Test fotoaparátu Sony RX100 III

  • Taky..
    Taky..
    20.11.2014 12:21

    Prý velký čip. Prý si pohrajeme s malou hloubkou ostrosti. Vždyť vy se svými "recenzemi" podílíte na oblbování lidí stejně jako výrobci pomocí svých reklam.
    S kinofilmovou zrcadlovkou a záklaďákem za pár stovek z bazaru si s malou HO pohrajeme stokrát víc.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    20.11.2014 12:57

    Dobrý den, vše se musí posuzovat v rámci kategorie. Digitální kompakt nemůžete srovnávat s kinofilmovou zrcadlovkou. Stejně tak byste mohl u recenze na špuntová sluchátka napsat, jak autor může tvrdit, že dobře hrají, když vaše sestava pěti repráků v autě hraje stokrát lépe.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    20.11.2014 13:01

    Dobrý den "TakyHonzo". Původně jsem si říkal že vám odpovím, ale někomu kdo kolem sebe jen plive, a naprosto nepochopil o jakém typu fotoaparátu je recenze, se mi opravdu odpovídat nechce.. pěkný den

  • Taky..
    Taky..
    20.11.2014 16:41

    Já to chápu, je to kompakt a jako většina digitálních kompaktů má malý čip a tudíž si s malou HO nepohrajeme. Tak to ale napište a netvrďte opak. Většina těch, co si kompakty kupuje, netuší, jaká omezení jim přináší a vy je v tom podobnými nesmysly jen matete.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    20.11.2014 18:20

    Patrně jste vůbec recenzi nečetl. Ta vaše "většina" kompaktů má dodnes čip 1/2,3" nebo i menší, kdežto tento kompakt má, jak uvádím 1" čip. Taktéž uvádím že je menší než čipy u zrcadlovek s APS-C čipem. A na 3.straně je velmi praktická ukázka vlivu různých clon, od 1,8 až po nejvyšší, kde si každý může sám udělat představu jak si lze s hloubkou ostrosti "hrát"..

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    20.11.2014 23:41

    Při F1.8 má tento kompakt hloubku ostrosti jako fullframe při cca F5. S clonou F5 a nižší zaostřovací vzdálenosti si lze s HO "hrát" ještě dost. Při 2.8 na tele-zoomu se jedná o ekvivalent +- 70mm F7.6 - což opět na fullframu stále ještě rozostřit pozadí při větším detailu dokáže spolehlivě. Žádný zázrak na zrcadlovku, ale slušný výkon na kapesní kompakt.

  • Taky..
    Taky..
    21.11.2014 09:30

    Ano, objektiv má s ohledem na velikost čipu teoretickou ekvivalentní světelnost 4,9-7,6 a zkuste někomu, kdo o focení něco ví, říct, že si s takovým objektivem pohraje s hloubkou ostrosti. Zasměje se tomu jako vtipu, ostatně ukázky to dokládají. Odkazujete se na čipy většiny dnešních kompaktů, ale neinformovaný čtenář by si zasloužil vědět, že velikost snímacího média se pohybuje od několika milimetrů v mobilech po desítky centimetrů velkoformátu a tudíž tento 1" patří k těm mrňavým. Už se zapomíná, že ještě před pár lety každý fotil na fullframe - kinofilm (tehdy se tomu říkalo "malý formát") a skoro každý levný kompakt měl lepší ekvivalentní světelnost než tento zázrak za 24 tisíc.
    Přestaňte se tedy prosím vymlouvat na to, že většina ostatních dnešních kompaktů má čip ještě menší, ale otevřete oči laikům a řekněte na rovinu, jak to je doopravdy v širším kontextu. Když pomůžete laikům zorientovat se, posloužíte jim lépe než sáhodlouhým popisováním desítek zbytečných funkcí.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    21.11.2014 10:12

    je úsměvné jak nejdříve argumentujete o údajném oblbování lidmi "kteří při koupi netuší jaká omezení kompakt přináší" vaše slova) a najednou z nich hned jsou ti "kdo o focení něco ví"... tato vaše konfrontační až urážlivá argumentace mne jen utvrzuje že jakákoli další debata nemá absolutně žádného významu. Bude lepší když zde necháte prostor pro lidi co se budou chtít případně zeptat na další věci u tohoto digitálního kompaktu, než jim tu vnucovat bazarovou kinofilmovou zrcadlovku se záklaďákem,což je, použito vašimi slovy, dost oblbovací argument. Normální rozumný čtenář si v recenzi najde dost praktických ukázek, aby viděl v jaké kvalitě při různých clonách, velikosti ohniska a citlivosti ISO tento kompakt podává výsledky. A ti ostatní..ať si fotí čím sami chtějí, nikdo jim to nebere.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    21.11.2014 10:34

    TakyHonza: Kdo čte náš web pravidelně, rozdíl mezi velikostmi senzorů zná, zrovna jako jejich vliv na HO v kombinaci s různými objektivy.
    Mohli bychom na to upozorňovat v každé recenzi zvlášť - ale je to opakování 1000x zopakovaného - a nejen zde na stránkách.

  • Taky..
    Taky..
    21.11.2014 11:28

    Jakub Súkeník: Je otázka, kolik z těch, co si přečtou tuto recenzi, čtou vaše recenze pravidelně a ve velikostech snímačů a jejich možnostech se orientují. Já myslím, že menšina.

    Čárlí: Přečtěte si ještě jendou, co jsem napsal, poněkud dezinterpretujete moje slova.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse