• Taffey
    Taffey
    12.09.2011 11:22

    Mě vyloženě irituje dnešní způsob posuzování obrazu při 100% zvětšení na monitoru. To je něco tak dementního, že pro to nenalézám slov. Není přece podstatné, zda mi vyleze kdejaký prd při tomto zvětšení. Mě zajímá, jak bude vypadat fotka na papíře při velikosti, řekněme, A3, což bude, s největší pravděpodobností, maximální velikost, na kterou bude majitel Pena 3, zvětšovat. Pokud bude sledovat fotky jen na monitoru nebo na Full HD televizoru, tak bude mít kratší stranu 1080 pixelů a stejně bude muset fotku resamplovat na tuto velikost, aby jeden bod v souboru odpovídal jednomu bodu na obrazovce a aby byla, díky tomu, na obrazovce, ostrá. Takže sebelépe udělaná recenze jakéhokoli foťáku nebo objektivu, která bude obsahovat, stran kvality obrazu, závěry typu, že je to posuzováno při 100% zvětšení na monitoru, není, pro případné tozhodnutí, zda koupit nebo ne, vůbec relevantní. Byl by opravdu takový problém, nechat si udělat v labu tři různé fotky v A3 a podle nich vercajk posoudit? Totiž šum nebo jiné problémy, které jsou vidět při tak šíleném zvětšení, nejsou, většinou, na papíře, do uvedené velikosti fotky, vůbec patrné a ty, kteří nejsou v těchto věcech zběhlí, taková recenze silně mate. Jinak, abych jen nekafral, je recenze docela dobře napsaná ale jasně z ní vyplývá, jakými sračkami jsou dnešní foťáky, nabité. Například to HDR, to je opravdu hnus. Ale to nemusí majitel používat, že ano. No a ještě k filozofii systému PEN 3. Mi se, systém, tzv.kompaktů s výměnými objektivy, velmi zamlouvá. Ale jen z jednoho důvodu. Že mohu mít malý foťáček do kapsy s velkým čipem. Jakmile na tělo začnu přidělávat další udělátka, jako je třeba hledáček nebo teleobjektivy, všechno, rázem, ztratí své kouzlo. To už je lepší systém SLT od Sony, který sice není až tak malý, byť je výrazně menší, než low endové DSLR, ale má to všechno, co to má mít integrováno a ani s teletem to nevypadá dementně. Ale jako foťák do kapsy s malým sklem to bude jistě slovo do pranice.

  • Taffey
    Taffey
    12.09.2011 11:24

    A ještě má SLT dvojnásobně větší čip.

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    12.09.2011 12:47

    Mám dotaz - jak je na tom nový model s praktickou rychlostí ostření v jednotlivých režimech, pokud by se srovnal s předchozími typy E-P1 a E-P2. Jaký je i vliv nasazeného objektivu na rychlost ostření? Dá se to srovnat třeba s modely E600+1442, E30+1454 nebo E5+1260? Všechny tyhle modely už dřív byly v recenzi, jak si stojí tento nový Pen?
    U toho prvního modelu E-1P byl s 2,8/17 zcela nepoužitelný režim C-AF. S-AF je v pohodě, a kombinace s MF celkem taky. Jak je to u tohoto? Recenze se tím tak nějak nezabývá, i když je to celkem důležitá vlastnost.

    PL

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.09.2011 15:12

    Já zase moc nechápu, proč nemůže Oly do přístroje dát pořádný displej :-(
    E-P3 je jeho "vlajková lod", ale pořád má displej s výrazně menším rozlišením než kdejaká DSLR nebo Sony NEX i u nejlevnějšího NEX3. Přitom je pro koncept kompaktu s focením na displeji tohle pomalu nejdůležitější parametr...
    Je to docela škoda, ač sám mám NEXe, tak považuji Oly PEN za systém v dost ohledech dotaženější, jenže tímhle se to dost degraduje. A to E-P3 ještě jakž takž ujde, levnější PL3 a starší modely v tomto zaostávají vyloženě zásadně :-(

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.09.2011 15:19

    Taffey - u těch efektů je blbé to (u prakticky všech přístrojů), že je výstup jen do JPG a není "zdrojový soubor". Kdyby to dokázalo uložit "normálně" do RAW a vedle toho ještě JPG s "efektem", tak to popravdě třeba u NEXu občas užiju. Ten má efekty taky a některé jsou zajímavé a je praktické vidět výsledek hned na displeji. Jenže bohužel není žádná "cesta zpět", tak to holt radši udělám až v počítači a funkce efektů ignoruji.

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    12.09.2011 15:45

    tomashr - Myslíte možnost nastavit typ souboru raw+jpg - to že u Sony není?
    S tím display to zas tak zásadní nevidím, tedy kromě dodatečného prohlížení a nevím jak se to chová při zvětšování obrazu na diplay. Ale když srovnám třeba LCD u E-1P (230k) a třeba u E5 (920k) tak je to sice trochu lepší, ale nějak zásadně přelomově mi to nepřijde.
    Spíš mi připadá divné nasazovat na tento typ přístroje velké objektivy, ale Oly to teď doplnil dalšími 2 typy, hodí se sem i objektivy Panasonic.
    Já jsem po 2 letech používání E-1P pořád naprosto spokojen jak s koncepcí aparátu, tak i s provedením a s vlastnostmi. PL

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.09.2011 16:56

    RAW plus JPG u Sony snad jde (nevím jistě, mě stačí RAW), ale jen pro normální focení. Bohužel to ale nejde u těch "efektových programů" nebo třeba skládání panaromat v přístroji, tam se uloží jen výsledek, ne "zdroj". Pokud vím, tak u Oly je to stejně.

    Ad displej - v tomhle nesouhlasím, mě displej E-P1 proti NEXu přijde úděsný a naprosto neporovnatelný. Zvyknout se dá na ledacos, ale rozdíl to je fakt výrazný a mě to při výběru překlopilo k Sony, tohle se nedalo přehlédnout. U těch novějších PENů se to trochu zlepšilo, teď u P3 je to ještě o další kousek dále, ale už jen z principu mi vadí, když u zcela nového "top" přístroje důležitý parametr zaostává proti konkurenci i ve srovnání s defakto vyběhlým lowend modelem...

  • Petr Lavička
    Petr Lavička
    12.09.2011 17:13

    tomashr - panorama u Oly je tak, že soubory ze kterých sestává jsou samostatné, jenom jaksi "označené", a složení se následně provede až v PC, tedy pokud nemyslíte panorama jako ořez z jednoho snímku, u DSLR ale na to musel být zvláštní typ karty, u Penů to funguje s normální kartou
    jinak u těch efektů přímo ve foťáku to u Oly je tak, že původní soubor zůstává beze změn, ale použitím efektu vzniká ještě další jiný soubor s tím efektem - třeba převod do bw, nebo prosvětlení stínů, takže data pak celkem nabývají
    Ty Sony NEX vypadají velmi lákavě, jenom to mají v kombinaci s rozměrově nemožnými objektivy. To celkem nechápu. úplně se tím popírá koncepce. Oly má teď celkem dobrý výběr malých objektivů, ale ceny jsou někdy celkem značné (třeba 2/12).
    PL

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    12.09.2011 17:29

    Sony právě umí panoramu rovnou v přístroji a kupodivu docela slušně, jen holt není cesta zpět.

    S těmi objektivy a celým konceptem na 100% souhlas, to je právě to proč píšu, že mi systém PEN přijde domyšlenější, ač sám mám NEXe.

  • KarelV.
    KarelV.
    12.09.2011 19:47

    to Taffey: "...To už je lepší systém SLT od Sony, který sice není až tak malý, byť je výrazně menší, než low endové DSLR..." No to bych až tak netvrdil. A55 tělo 500g, 124x92x85 mm versus např. Nikon D5100 560g, 128x97x79 mm. Ano, o fous menší i lehčí, ale že by výrazně? To zas ne.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse