FotoŠkola 2 - Zoom fotoaparátů

  • oHuL
    oHuL
    12.05.2011 16:13

    Ty pexesa zrovna moc názornosti nepřináší.

    Mnohem názornější by to bylo třeba na způsob:
    http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-70-300mm-f-4-5.6-IS-L-USM-Lens-Review.aspx
    hned u prvního portrétu na odkazované stránce

  • Taffey
    Taffey
    14.05.2011 08:27

    "Druhá volba, fotoaparát s běžným menším zoomem a nemožností širokých záběrů, není vhodná. Přiblížení není nikterak oslnivé a široký záběr bude chybět." - co je to, prosím, za hloupý názor? Znám spoustu lidí, kteří nikdy naširoko nefotili. Desetiletí se fotilo jen pevnou padesátkou a jaké to byly fotky. Proč je dnes majoritní názor, že foťák musí mít hodně široké ohnisko, aby, třeba, zabral celou cimru? To je přece hloupost. Mimo zrcadlovky vlastním ještě stařičký olympus C4000 zoom, kde 3x zoom začíná na nějakých 32mm a je to plně dostačující. Jinak článek není špatný, až tedy, na tento názor.

  • Taffey
    Taffey
    14.05.2011 08:30

    Navíc, se širokými skly umí málokdo fotit. Je to tu vidět dnes a denně. V záběrech bordel jako v tanku, podstatné věci kdesi vzadu, protože ne každý má žaludek strčit foťák fotografovanému až někam. Když měl někdo na klasické zrcadlovce 35mm objektiv, byl za kinga. A když se někde objevila dvacet osmička, na se na ni chodili dívat fotografové ze širokého okolí. To jen dnes je třeba mít, pokud možno, pokryt rozsah 10-1200mm.

  • oldabasak
    oldabasak
    14.05.2011 23:48

    Taffey: "pokryt rozsah 10-1200mm" to zatím ještě naštěstí ne :-) Ale je fakt, že většina fotek je prostěv hajzlu. Všichni si myslí, že když mé foťák novinku, má skvělé fotky. Jak Je tato doba smutná. Je mi 31 a dění kolem sebe moc nechápu. Kam všichni spěchají. Spousta lidí co znám chce foťák malý, co nejvíc zoom(alespoň 25x, aby se jim vešlo celé nádvoří a když se otočí, lidi na 200metrů v detailu:-)),12 a víc MPX a plný automat. Hrozně se divý, že když to "přitáhnou" na doraz, mají problém to udržet v jedné ruce, aby byla fotka ostrá.
    Úplně se vytrácí fotografické řemeslo jako takové. Fotit chce každý bez nejzákladnějších znalostí problematiky. připadá mi to tak, že si lidi řeknou: chci fotit, ale vůbec mě nezajímá, jak se to dělá. Prostě chci pěkné fotky, tak si koupím nějaký univerzál a budu fotit na automat.

  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    15.05.2011 10:07

    Proc by lidi nemeli neco chtit a zaroven nechteli poznat pozadi. Jake remeslo, chtit fotit a nezajimat se jak fotak udela fotku je naprosto legitimni, lidi si foti svoje pekne okamziky, nedelaji remeslo. Me zase nezajima funkce prevodovky v aute a sled zazehu valcu. Co to je za pervezrni nuceni lidi znat vse s cim se setkaji. Proc zrovna toto, proc ne dalsich 10 000 veci s kterymi se denne setkaji?

  • Leoš Chodura
    Leoš Chodura
    16.05.2011 06:30

    Waltherovi stručně:lidé, kteří si fotí své pěkné okamžiky bez znalosti,jak udělat fotku, nefotografují, jenom mačkají spoušť.Ano, proč ne.Ale se znalostí alespoň základů řemesla, mezi něž patří i uvědomění si, že aparát "vidí" jinak než lidské oko, produkují drtivou většinou něco,co vůbec nevypoví, že o pěkné okamžiky šlo, fotky potom musejí být vysvětlovány.Neposuzuji teď, zda je to dobré nebo ne, ale je to škoda.

  • oHuL
    oHuL
    16.05.2011 06:53

    Už jsem narazil na něco ve smyslu: "Jsem jen amatér na amatérském fotoserveru, takže těm pojmům nerozumím a nezajímají mě" (šlo o základní pojmy, expozice, pohybová neostrost, atp.).

    takže Walther: řekl bych, že je to spíš o tom "lidi na fotografickém serveru". Tj. když už někdo vleze, má potřebu vlist na fotoserver, nevěřím, že by měl zůstat v té skupince "proč zrovna toho, proč ne dalších deset tisíc věcí".

    Pak to dopadá tak, že skoro na začátku:
    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=182316&gal=photo
    a po víc jak pěti letech na fotoserveru:
    http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=768521&gal=photo

    (bylo to jen jako příklad zrovna aktuálně poruce, navíc hodící se, protože je to přesná ukázka, kdy autorka notoricky (minimálně ještě nedávno rádobyvtipně) prohlašuje/prohlašovala, že tlačítko kompozice na její krabičce nemůže najít / není tam - vtipny to přestává být, když ty výsledky v drtivé většině vypadají tak, že takovy tlačítko na té krabičce opravdu stále hledá)

  • KIV
    KIV
    16.05.2011 11:22

    Dobrý a užitečný článek, děkuji. Já si ho moc ráda přečetla.
    Lidi jako Luisifer, pro ty není, protože ho nepotřebují. Ti už vědí všechno.

  • Radek Burda
    Radek Burda
    16.05.2011 11:44

    je to stary spor, Waltre.

    na zacatku si lide sestavovali kazdy svoje elektronkove radio, takovy Batlicka se tim chlubil.

    Kolik lidi je dnes schopno si radio postavit?

    A presto si ho na svych mobilech ladi :-)
    ------------------------------------------------

    Nemyslim ale, ze fanda do pajeni ma lepsi hudebni sluch a lepe rozumi muzice nez ten, kdo jen jde do obchodu a nejaky japonsky vyrobek si proste koupi.

  • oHuL
    oHuL
    16.05.2011 12:39

    Jinak clanek jsem otevrel jen diky vsimnuti si tech pidipexes, ale necetl jsem ho. I proto, ze nemam to stesti zoom vlastnit a ani se nepachtim po co nejvetsim zooomu tak jak fotolaikove....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse