PhotoHint 28: Fotografování vrcholků Himálaje

Přicházeli jsme do Samagoanu ve výšce 3590m. Odtud lze pozorovat jednu z nepálských osmitisícovek, Manaslu (8163 m). Jakým směrem vrchol může být, jsme při zatažené večerní obloze netušili. Druhý den ráno bylo neuvěřitelné. Rychle stativ a se zatajeným dechem dokumentovat jeden ze zázraků přírody. Sluneční paprsky postupně zabarvovaly neobvyklý vrchol velikána Manaslu. V článku jsou rady, jak a kdy fotografovat vrcholy v Himálaji.

Listopad je v nepálském Himálaji obdobím po monzunu. Světelné podmínky pro fotografování krajin se zde hodně odlišují od českých pahorků. Vzduch je po mrazivé noci čistý a extrémně suchý, proto je sluneční světlo velmi tvrdé. Kontrasty mezi zasněženými vrcholy a oblohou jsou obrovské již hodinu po východu Slunce.

První světlo na Manaslu (8156m)

Abyste se vyhnuli problému s extrémním kontrastem, je výhodné fotografovat již před východem nebo po západu Slunce, neboť zasněžené skály i v této době odrážejí dostatek světla.

Manaslu 15 minut před východem Slunce

Opravdový zázrak světla však nastane s prvními paprsky. Pro ně jste schopni opustit teplý spacák a vylézt do mrazivého rána. Přestože se opakuje již po milióny let, vidí ho jen malá hrstka lidí na této planetě, téměř výhradně fotografů. Když se první světlo dotkne vrcholku některé z magických hor, je to něco, kdy se normálnímu člověku chce jen pokleknout a hledět.

Vy jako fotograf si můžete v živém náhledu zvětšit, zaostřit a vychutnat nádheru pro člověka nedostupných detailů ledu a sněhu tam nahoře. Pak jen stačí v režimu samospouště či kabelové spouště záběr zdokumentovat. Tento režim zajistí, abyste pouhým mačkáním spouště fotoaparát neroztřásli a tím neztratili všechny detaily, které váš fotoaparát vidí většinou ostřeji než vaše oko. Tento zázrak hor si pak můžete prožívat znovu a znovu doma třeba i po letech. V tom je síla fotografie.

První světlo na Manaslu 2 min po východu Slunce
První světlo na Manaslu 3 minuty po východu Slunce

A ještě jedna rada na závěr. Na fotografování se připravte dopředu. Hora odráží světlo červené a červenožluté barvy do vašeho fotoaparátu jen asi 10 minut, avšak vaše cesta většinou pokračuje dál. Proto si včas najděte pomocí kompasu či GPS dobré místo. V Himálaji jsou pro fotografování nejspolehlivější rána. Často se během dvou, tří hodin po východu odpaří dostatek vody z ledovců, tak že se vrcholky štítů zahalí do bílé čepice. Večer, kdy se podobné divadlo opakuje znovu a v jiném místě, bývají často vrcholky obaleny v mracích. Ty se dokonale rozpustí až v průběhu noci.

Fotografie byly pořízeny na naší Fotoexpedici „Okolo Manaslu“ v listopadu 2012. Pokud chcete tento fotografický zázrak zažít a fotografovat i vy, můžete s námi vyrazit do Himálaje již letos na podzim. Informace o naší himálajské fotoexpedici najdete v článku FotoExpedice Manaslu 2013.

Pokud vás zajímají více himálajské treky, například okolo Manaslu nebo nově otevřený trek NAR-PHU, dovolujeme si vás pozvat na přednášku „Manaslu a NAR-PHU“, fotografa Andreje Macenauera, tuto sobotu 20. dubna 2013 od 14 hodin v KC Zahrada, Malenická, Praha 4– Chodov. Přednáška je součástí festivalu Setkání fotografů (www.setkanifotografu.cz)

V seriálu PhotoHintů již vyšlo:

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram