Canon nám cenami a technologiemi, které namíchal do nových „full frame“ fotoaparátů Canon EOS 6D a Canon EOS 5D Mark III, pořádně popletl hlavy. Srovnávací uživatelský test jsem napsal jako současný uživatel Canon 5D Mark II, který se zabývá cestovatelskou a krajinářskou fotografií.

Rozměr filmu 24×36mm (v digitální době tzv. full frame zkratkou FF) je standardem pro ambiciózní fotografy od roku 1913, kdy Oskar Barnack v německém Wetzlaru vyrobil první prototypy legendární Leicy určené tehdy pro krajinářské fotografy na jejich cestách do hor. Sen fotografů o fotoaparátu malých rozměrů s výbornou kvalitou obrazu se začal uskutečňovat před 100 lety. Tihle zákazníci již před sto lety žádali zároveň odolnost přístroje pro cesty při rozumné ceně.

Přesně sem mířili i oba hlavní výrobci DSLR v roce 2012 s fotoaparáty Nikon 600D (0,85kg) a Canon 6D (0,68kg). Cena těchto těl se zatím udržela na stejné úrovni jako u jejich předchůdců před cca 4 roky tj. pod 50000Kč. Oba přístroje však za stejné peníze nabízejí více a zároveň oba jsou z řady FF nejmenší a nejlehčí. Mezitím však firmy Nikon i Canon mezi svou nejvyšší profesionální řadu jako Canon 1D/Nikon D4 (1,2kg/1,35kg) vsunuly ještě další modely Canon 5D Mark III/Nikon D800 (oba 0,95kg). To znamená, že dnes máme ve FF tři kategorie.

Zatímco u vlajkových profi řad jsou ceny těl vysoko nad 100000 Kč a hmotnost dává dost jasnou odpověď, že na náročné cesty, kde se musí chodit pěšky, profi řada není příliš vhodná, D800 i 5D Mark III mohou být pro někoho ideální. Záleží co a proč fotografujete. 600D i 6D při současných cenách hodně podrazili postavení 5D Mark III a D800. Navíc vidím v krabici od Canonu EOS 6D český návod pro verze EOS 6D (WG) s GPS a WIFI a EOS 6D (N) bez. To znamená, že N-ko by mohlo být ještě levnější. Že bychom přeci jenom spěli k digitální budoucnosti, kdy se cena sníží a rozměr sensoru 24×36mm se opět stane standardem fotoaparátů pro ambiciózní fotografy?

Rozlišení CMOS sensoru u Canon EOS 6D je 20,2 Mpix vs. 22,3 Mpix u Canon 5D Mark III a 21 u 5 let starého Canon 5D Mark II (21,2Mpix).

Poznámka: Nikon se nyní vydal cestou o trochu vyšších rozlišení: Nikon 600D má 24,7Mpix a 800D 36,3Mpix. Znamená to více detailů, ale i více šumu a také paměťových karet, na druhou stranu však lepší šance pro vylepšování obrazu fotografem pomocí programů v počítači. Cesta Canonu je naopak menší rozlišení kolem 21 Mpix tj. větší elementární pixel (plocha sensorů je u obou výrobců stejná) a možnost v něm lépe odstranit šum přímo ve fotoaparátu.

Konstrukce a ergonomie

Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark III Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark III
Canon EOS 6D vs. Canon EOS 5D Mark III

Horní část těla EOS 6D je plastová, aby GPS-ka mohla přijímat a WIFI vysílat, jinak hořčíková slitina. Protože mám malé ruce, menší rozměry těla proti mému 5D Mark II mi nevadí. Fotoaparát se drží velmi příjemně. Malá váha je pro cestování velkou výhodou. Fotoaparát jsem testoval na Šumavě během vánočních svátků, kdy střídavě sněžilo a pršelo včetně přechodů zima teplo, vše fungovalo bez problému při dodržení běžných zásad pro fotografování v zimě. To, že skelet není celý z hořčíkové slitiny jako u 5D Mark II i 5D Mark III, nevidím jako zásadní problém. Tělo 6D však určitě není odolné vůči vodní páře, která zničila 5D Mark II mého kamaráda během jedné noci v mokrém fotobatohu. S tím prostě musíte počítat a hada nedráždit.

Ovládání

Přestože jde o FF zrcadlovku, co se týče ovládání, má mnohem více společného s APS-C modely Canon EOS 7D a Canon EOS 60D než s Canonem 5D Mark III. To je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí přejít z těchto přístrojů na FF, i když zde bohužel nebudou moci používat své objektivy s označením EF-S.

Tlačítek ovladačů v porovnání s Canony 5D Mark II a 5D Mark III ubylo, ale nevadí to. Nejsem příliš šikovný „mačkal“ a proto mám rád jednoduchost až blbuvzdornost. Jedno tlačítko – jedna funkce. To hlavní jako ISO, režimy snímání a režimy autofokusu jsou tam, kde mají být. Vlastní tlačítka nemají vyvážení bílé a korekce výkonu blesku. Protože fotografuji prakticky vše do formátu RAW, barevnou teplotu nechávám většinou v automatickém režimu. To při denním světle funguje spolehlivě a selhává jen u nízkých barevných teplot. Trochu horší je to s kompenzací výkonu blesku. Osobně s bleskem fotografuji minimálně, ale fotografům blýskajícím na lidi (svatby, reportáže pro média apod.) či zvířata toto tlačítko v blízkosti spouště může trochu chybět.

Raději než popisovat menu několik tipů na ovládání:

  • Pokud si chcete rychle přenastavit barevnou teplotu nebo upravit kompenzací výkonu blesku, použijte tlačítko „Q“ a změňte nastavení přes display. Je to mnohem rychlejší než přes Menu. „Q“ ještě u Canonu Mark II 5D nebylo a je to dobrá věc.
  • Nastavte si lupu v menu pro zvětšení na skutečnou velikost 1:1 pro rychlou kontrolu ostrosti. Na jedno zmačknutí lupy pak okamžitě vidíte to, co potřebujete. Zadním kruhovým joystickem pak ještě můžete najet i na místo, které vás v kompozici nejvíce zajímá. Do té doby, než jsem tohle nastavení v menu našel, jsem při zvětšování náhledu otáčel otočným ovladačem a nadával, že je to zdlouhavé a nepohodlné.
  • Vodováha na display se hodí při fotografování krajiny, hlavně když fotografujete panoramata. Sledovat bublinku na vodováze je příšernost. Ta elektronická se vyvolá dvojím zmačknutím tlačítka INFO. A pokud to stále nepůjde, povolte si vodováhu v menu s označením klíč 3 – zobrazení tlačítka info.
  • Nastavte si to nejdůležitější co občas, ale pravidelně používáte přes My menu. My menu je stará věc a má ji i 5D Mark II. Tady je ale mnohem více nastavení. Můžete si navolit maximálně 6 položek což je OK. Pro cestování se mi zdá rozumné: informaci o stavu baterie, GPS, formátovat kartu. další je asi dost individuální. Příkladem může být v menu trochu zapadlé nastavení v rámci Auto ISO.
Vodováha
Canon EOS 6D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2013 10:27

    Je to první FF fotoaparát v nejlevnější kategorii FF. co má WIFI přímo vestavěn. Lidi chtějí sdílet na dálku i na blízko. Letos jsem potkal v klášteře v Ladakhu jednu fotografku - fotila lidi Leicou na ČB. Viděl jsem to zklamání lidí, že jim to nemůže ukázat. A tenhle trend jde dál. 6D je i rozumně velký a FF je spojována s kvalitou a tu chce i spoustu lidí, kteří technice vůbec nerozumí. Alespoň já znám pár lidí, co takhle uvažují..

  • Petr Bambousek SulaSula.com
    Petr Bambousek SulaSula.com
    09.01.2013 11:46

    Jsem spokojený majitel 6D a měl jsem ho "koupený" prakticky hned po představení. Jsem si vědom jeho nedostatků (pro mě jen AF), ale především jeho předností (neskutečně kvalitní výstupy a citlivost středního AF -3EV!), které jsou pro moji tvorbu mnohem důležitější. Přínost wi-fi spatřuji hlavně v možnosti připojit foťák k tabletu nebo smart telefonu a fotit diskrétné na dálku, případně si promazávat nepovedené fotky na externím zařízení bez nutnosti vytahovat foťák z brašny. Jen si Andreji oprav v závěru to označení EOS 6D Mark II :-D To si schovej za dva roky, až předělají AF a donutí to současné majitele zase změnit :-D

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    09.01.2013 12:18

    Petře, mě je jasné, že jakmile ten přístroj vlastníš, začneš WIFI využívat a posouvá tě to hned dál. Já mám zatím 5D Mark II a momentálně zkouším nové věci v krajině, kde mě neomezuje. Jednou to však ten čas přijde, jen se neví kdy. Tenhle můj foťák byl na cestách již několikrát na hranici života a smrti utopením.. Těla se musí maximálně využít dokud spolehlivě jedou.

  • David Lukáš 1
    David Lukáš 1
    11.01.2013 22:41

    Líbí se mi, že fanda Canonu nehaní Nikon a Canon dokáže hodnotit objektivně včetně chyb. Podle mě pěkně napsáno.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    13.01.2013 20:56

    To: Díky. Jsem určitě pragmatik a ne zrovna srdcař značek. Jakmile máš objektivy, přechod Canon - Nikon a naopak je ekonomický nesmysl. Dobré je, že synové jsou žlutí, takže jim mohu koukat přes rameno. Oni také věděli proč to udělali. Jinak bychom si brali navzájem objektivy. Ty už máme společné s Helenou. Jen o můj Pentax 645 nikdo nestojí...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram