PhotoHint 3: fotografické filtry a systém Cokin

Dříve či později se při fotografování dostanete do situace, kdy budete potřebovat použít nějaký filtr. Jaké filtry potřebuji? Co filtry dělají s fotografií? Jak je na svůj fotoaparát "dostanu"? Ve třetím PhotoHintu se budeme věnovat použití fotografických filtrů a jejich účinky si předvedeme na systému Cokin.

Systém Cokin

Dříve či později se při fotografování dostanete do situace, kdy budete potřebovat použít nějaký filtr. Mezi nejčastěji používané patří ty, které nelze, nebo jen s velkými obtížemi, nahradit úpravami v grafickém editoru. Vždy je třeba odpovědět na dvě otázky. Jaké filtry potřebuji? Jak je na svůj fotoaparát „dostanu“? Jedním z řešení je systém Cokin.

Systém Cokin

Druhy systémů Cokin

Systém A
Vhodné pro ohniskové vzdálenosti od 35 mm. Šířka filtrů je 63mm.

Systém P
Vhodné pro ohniskové vzdálenosti od 28 mm. Což je v běžné fotografii častý případ a i tento článek popisuje použití systému P. Šířka filtrů je 85 mm.

Systém X – PRO
Vhodné pro ohniskové vzdálenosti od 15 mm. Šířka filtrů je 130 mm.

Systém Z
Vhodné pro ohniskové vzdálenosti od 20 mm. Šířka filtrů je 100 mm.

Jak to celé vypadá

Systém Cokin se skládá z adaptačního kroužku, držáků filtrů a filtrů samotných. Další příslušenství není nezbytně nutné. Adaptační kroužek se našroubuje na závit objektivu a je to jediná věc, kterou je třeba změnit při změně objektivu. Právě to je zásadní výhoda systému. Také je možné mít na konkrétní kroužek redukci, kterou využíváte pro ostatní příslušenství. Tím se však mírně prodlouží (cca 2 mm) vzdálenost držáku filtrů od objektivu.

Držák filtrů s adaptačními kroužky Redukce (67mm / 77mm) s adaptačním kroužkem
Redukce (67mm / 77mm) s adaptačním kroužkem - tloušťka může v mezních případech vadit, různé adaptač S nasazeným držákem

Držák filtrů existuje ve dvou základních variantách. Ve variantě pro jediný filtr a ve variantě pro tři filtry. Držáky filtrů můžeme i pomocí spojovacího kroužku (speciální příslušenství) zdvojit a použít tak filtrů pět. Výhoda jednofiltrové verze je v tom, že umožňuje použití kratších ohniskových vzdáleností než 28 mm. U „třífiltrové“ hrozí vinětace.

Originální CPL Cokin v první drážce držáku S filtrem v druhé drážce
Předsádka P103 Držák se sluneční clonou

Zásadní výhoda celého systému je v tom, že cena jednotlivých filtrů je v porovnání s cenami obroučkových filtrů podstatně nižší a při používání různých objektivů stačí měnit pouze adaptační kroužky. Filtry jsou však vyrobeny z plastu a tím jsou poměrně náchylné k poškození.

Klasický CPL + adaptační kroužek (na redukci 67/77) + držák filtrů Klasický CPL + adaptační kroužek (na redukci 67/77) + držák filtrů

Výrobci systému myslí i na majitele kompaktních fotoaparátů a nabízí řešení, jak filtry přidělat bez adaptačního kroužku. V tom případě koupíte držák, který se šroubuje do stativového závitu.

Holý objektiv CPL filtr
Adaptační kroužek (zde přes redukci) Držák
Filtry Celý systém na objektivu včetně sluneční clony

Celý systém na objektivu

Použití s polarizačním filtrem

Systém (P) obsahuje i vlastní polarizační filtr. Použití je však značně problematické, protože se s filtrem v držáku špatně otáčí. Navíc i jeho cena není zanedbatelná – cirkulární stojí i přes dva tisíce korun. Řada majitelů systému to řeší tak, že na objektiv našroubuje nejprve klasický polarizační filtr a na něj teprve adaptační kroužek. Má to však zásadní nevýhodu a tou je možná vinětace u nejkratších ohnisek. Kdo používá polarizační filtr typu slim, který nemá závit pro další příslušenství, tak musí hledat jiné řešení.

ND filtry

Nejčastěji se používají filtry, které snižují množství dopadajícího světla – ND (neutral density) filtry. Dají se pořídit ve verzi ND8, ND4 a ND2. Používají se v případě potřeby prodloužení délky expozice. V kombinaci s velkými clonovými čísly lze za slunného dne dosáhnout relativně dlouhých expozic.

Bez příslušenství - clona: 8.0, Doba expozice: 1/400 s P153 (ND4) - clona: 8.0, Doba expozice: 1/125 s P154 (ND8) - clona: 8.0, Doba expozice: 1/80 s P153 + P164 - clona: 8.0, Doba expozice: 1/15 s P153 + P154 - clona: 29, Doba expozice: 0.8 s

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Přemysl Krch
    Přemysl Krch
    16.03.2010 12:13

    Flyee:
    mám ho cca 5 let a otáčení není zase tak tragické, dá se na to zvyknout, i když Schneider to určitě nebude. Spíš počítat s tím, že ten systém pro polarizér není moc user-friendly v nasazování. Mám oprávněný pocit, že dva jemné kruhovité škrábance co na něm mám, jsou přesně takového poloměru, jako držák. Navíc hmota není sklo, ale plast, takže mi to přijde celkově háklivější na škrábnutí. Hodnotil bych to tak, že kromě omezení vinětace při použití přechodových filtrů není ten nákup za tuhle cenu zase takový zázrak a ani tady ta vinětace nezmizí úplně - čili stejně člověk uteče k řešení "polarizák na objektiv a destička v ruce před ním"

  • Přemysl Krch
    Přemysl Krch
    16.03.2010 12:18

    petrkor: Můžu se zeptat, odkud je fotka "CPL na objektivu + držák v nejhorší možné poloze"? díky

  • Filip  Fáber
    Filip Fáber
    16.03.2010 12:22

    Šaman:
    Díky! Jsem doufal, že alspoň ten polarizák od Cokinu bude skleněný. V tom případě je fakt lepší koupit vzlášť polarizák a nasadit ho na objektiv a potom až filtry.

  • Přemysl Krch
    Přemysl Krch
    16.03.2010 16:56

    Flyee: ono to možná i sklo je, ale rozhodně se tak na první pohled nechová. Prostě je to vol´aké čudné...

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    17.03.2010 01:43

    Otáčení origo polarizáku: předpokládám, že se to může ochodit, ale v držáku mě s ním nejde téměř hnout. Jestli dělá "zasouvací" polarizák téhle velikosti i jiná firma nevím. Takže pravděpodobnost "polarizák na objektiv a na něj zbytek" je vysoká.

    Ad vakl: nic tragického, ale prostě tam po letech používaní nějaký je. Rozhodně to však není používáním filtrů.

    Lokace: 50°21'38.691"N, 13°17'58.009"E

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram