PhotoHint 24: Jak (ne)fotit pod vodou

Focení pod vodou se v posledních letech stále více a více posouvá k možnosi používat přímo fotoaparáty. Pouzdra a větší SW úpravy již nejsou moc potřeba. Na co se tedy zaměřit a jak mít snímky co nejlepší? Pár zkušeností najdete v dalším PhotoHintu.

Jak fotit pod vodou

V článku jsem se snažil odpovědět na otázky Kde?, Jak?, Co?. Na otázku Čím? odpoví další dva články, které připravujeme. Jejich obsahem bude srovnání šesti podvodních fotoaparátů, které jsou právě na našem trhu. Tento PhotoHint jsem pojal poněkud netradičně. Popsal jsem postřehy z několika vlastních pokusů s focením pod vodou, chyby, které je dobré nedělat a možné nápravy… Veškeré fotografie odpovídají až na zmenšení originálním snímkům, pokud není uvedeno jinak a obsahují exif včetně GPS dat, pokud to fotoaparát umožňoval. Ponořme se :-).

Před několika lety jsem dostal možnost fotit pod vodou. První začátky najdete zde. Ten pytlík, to nebylo opravdu ono. Doba drahých pouzder, která v tu dobu existovala, je pryč. V roce 2005 byla běžná vodotěsnost fotoaparátů 3 metry. Dnes jsou běžně k dostání fotoaparáty s vodotěsností 10 – 12 metrů a jejich cena je pod 10 tis. Kč. Běžnému plavci stačí tři, pět. Já se za těch několika let naučit se šnorchlem dostat do deseti. Pokud navíc občas obléknete akvalung, tak těch dvanáct je nutnost. Pokud potřebujete víc, pak nezbývá než pouzdro (obvykle do 40m a více), ale těm se tento PhotoHint nevěnuje.

Kde fotit

Foto "o ničem" Alespoň něco
Alespoň něco Alespoň něco

Po několika zkušenostech jsem dospěl k samozřejmému závěru, že když je co fotit, je vyhráno. Podmínkou je opravdu čistá voda. Mám za to, že kde je co fotit, tam je i čistá voda, byť opravdu exotické destinace asi hned tak nenavštívím. V Akkabském zálivu u Taby (teď tam asi moc nával nebude) jsem našel všechno. Přijatelnou cenu pobytu, desítky metrů viditelnost, korálové moře… Ve španělské Tosse de Mar nebylo prakticky moc co fotit. Na pláži kromě písku a sem tam nějakých rybek prostě nic nebylo. Rodinné foto (děti pod vodou) se dalo tak do dvou tří metrů. Dál byla voda zkalená. Zcela stejná situace byla i na Grand Canarii. Focení mělo smysl v bazénu. Oceán byl na hezké záběry skoupý. Skvělým průnikem všeho bylo Jaderské moře v Chorvatsku. Je to od nás kousek a fauna a flora ve vodě je a docela hezká. Do pěti metrů se fotit daly i rodinné fotografie. Pravda v místě, kde jsem byl já, jsem dno v osmi metrech spíše tušil, než viděl. Rozhodně je dobré vyhledat nějaké skalnaté pobřeží, na pláži plné turistů kromě rodinných snímků nepořídíte nic.

Rybičky Viditelnost nic moc
Viditelnost nic moc Nezajímavá scéna

Korálové moře je korálové moře, ale Jadran se skalnatým pobřežím bohatě stačí. Pro focení rodinných fotografií je to zcela jedno. Tam rozhoduje vzdálenost a blíže můžete vždy.

Jak fotit

Porovnejte - čistá voda
Vyvážení bílé není zcela správně Úprava

Všechny fotoaparáty mají před přední čočkou krycí sklo. A na něm vždy, obvykle v nejnevhodnějším okamžiku, zůstávají kapky. Ve slané vodě minimálně, ve sladké více. Slaná voda „drží na skle“ hůře, než sladká (víte, proč se do myček na nádobí sype sůl?). Takže vždy kontrolujte na LCD, zda je obraz ostrý. Pokud ne, namočte fotoaparát do vody a doufejte, že se stav změní. Objektiv pravidelně čistěte, protože jakákoliv nečistota (např. otisk prstu) pomáhá vodě se na objektivu udržet.

S kapkou na objektivu Bez kapky

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram