PhotoHint 20: Jak na fotografování kapek

Dnešní PhotoHint je (nejen) pro absolutní začátečníky. Napovíme vám, jakou cestou se vydat, abyste ve svém portfoliu měli také takzvané "kapkofky". Tedy fotografie kapek, které dopadají na hladinu vody. Začátečníkovi ukážu cestu, pokročilejší fotograf může zkusit předčít ostatní.

Kapkofky aneb legrace na jeden den

Na první pohled je zadání velmi jednoduché. Vyfotit kapku. Snad každý už někde viděl výsledek. Ale jak se k němu dostat vlastními silami? Navíc zjistíte, že chování kapky po kontaktu s vodní hladinou je velmi zajímavé. Přiznávám, že na to je ovšem mnohem lepší vysokorychlos­tní video.

Co je k tomu potřeba?
Čím fotit?
Jak ostřit?
Jakým časem fotit?
Jakou frekvenci kapání zvolit?
Jak to „udělat jinak“?
..a další otázky.

Co je k tomu potřeba?

Především zdroj kapek. Sice stačí kapající kohoutek, ale to je velmi omezující. Já doporučuji cokoliv, kde lze volit průtok. Ideální je např. byreta. Nádoba, kam bude voda kapat. Dobře budou vypadat bílé, či barevné glazované nádoby. Kovové bych vynechal. Pak samozřejmě fototechnika (viz. dále) a spousta trpělivosti.

Tak takhle asi ne.... ... taky ne.

Čím fotit?

Osobně doporučuji zrcadlovku s delší ohniskovou vzdáleností. Nad 100 mm je ideální. Ale snad kromě mobilu s fixfokusem to jde vším. Stativ hodně pomůže. Pro vyšší flexibilitu bych použil nějaký zdroj světla.

Zde to vše vznikalo Zde to vše vznikalo

Jak ostřit?

Ideální je, pokud můžete ostřit manuálně. Do místa, kam kapou kapky zaostřete ručně, případně automaticky, vypněte automatické ostření a už jen mačkejte spoušť. Pokud ostření vypnout nelze, protože máte plně automatický fotoaparát, pak na místo dopadu dejte třeba prst, namáčkněte (prst pak pryč) a až budete mít pocit, že je to ten správný okamžik, domáčkněte spoušť. Vždy musíte svůj aparát dobře znát a musíte mít dobrý odhad, kdy exponovat.

Pořád tomu něco chybí

Mě osobně se osvědčilo (je to jen leností) použít vysokorychlostní snímání. Jedna z dvaceti fotografií byla dobrá. Znal jsem studenta, který s kompaktem vždy trefil okamžik, který chtěl. Viděl jsem to, nechápal… Na jeho snímku byla kapka vždy kousek nad hladinou (po jejím „odrazu“ od ní).

aaaaa zase nic!

Jakým časem fotit?

V zásadě platí, že čím kratší tím lepší. Časy od 1/125 s při malé výšce pádu však bohatě stačí. Pokud budete fotit s interním bleskem, tak jste stejně limitováni synchronizačním časem blesku. Plně automatický kompakt si udělá úplně co chce. Tam vynuťte blesk a podexponujte. Vyzkoušejte, uvidíte.

Možná výřez? Borůvka v akci

Jakou frekvenci kapání zvolit?

Mě se osvědčila co nejvyšší. Zvýší se tím šance, že „se trefíte“ do správného okamžiku. Tak jedna kapka za sekundu by mohlo být z počátku akorát.

Celek tohle je lepší(?)
Celek Nebo tohle?

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • danielko daniel
    danielko daniel
    26.09.2011 18:34

    keby bol v clanku obsiahnuty aspon nejaky dalsi prinos v tomto fotografovani. ale ak sa dobre pozaram, tak je tam len degradacia technickej kvality v podobe riadneho šumu. ale na cloveka, ktory prave absolvoval kurz digitalnej fotografie s nazvom "co je to fotoaparat", je to celkom dobre

  • Walther Krupinsky 1
    Walther Krupinsky 1
    27.09.2011 13:15

    Na toto tema je hodne videii na jutubu.
    Pan Taffey ma pravdu, rve to oko vsechno, sum je tam radny a to mi skoro nikdy nevadi.
    Na druhou sranu s tim tematem mam zakladni praxi a autor nefotil dopadajici kapky, ale kapky co vyskoci a ty vyskakuji krive. To ale nema vliv ma to, ze tento styl musi byt zarezanej jako cinska rota na prehlidce.

  • Radomír Kohout
    Radomír Kohout
    12.10.2011 20:30

    článek velmi zajímavý a inspirativní.
    Chci se jenom zeptat čím barvíte tu vodu?

  • andrej rocak
    andrej rocak
    13.10.2011 08:55

    http://tastelikepizza.com/item/2011/02/reugel-raindrops

    trocha inspiracie z netu

  • Veronika Pončíková
    Veronika Pončíková
    13.12.2011 19:51

    taky jsem něco podobného zkoušelo, nevěděla jsem jak na to tak jsem si vzala nálevku v jedné ruce foták a tou druhou jsem nalívala vodu :D

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram